Toszkána ihlette falszínek, amik élettelivé varázsolják a teret

Írta: ,

Jártál már Olaszországban, és állandóan visszahúz a szíved? Vagy még nem volt lehetőséged elutazni, de szeretnéd minél többször átélni az ottani hangulatot? Akkor ideje, hogy ezekkel a Toszkána ihlette falszínekkel te is feldobd az otthonodat!

Olíva-zöld Kép forrása: culturesouthwest.org.uk

1/6 Olíva-zöld

Ha Toszkána, akkor egyértelműen olívabogyó! Az olajfának termesztése jellemző az egész mediterrán vidékre, és ez a népszerű alapanyag az egész világot meghódította.

Nyugtató, kellemes színét pedig az otthonodba is könnyedén becsempészheted. Az olívának több árnyalata ismert és népszerű, a világosabb, élénkebb változattól egészen a sötétebb, szürkésebb tónusokig.

Utóbbiak természetesen azokba a helyiségekbe illenek igazán, amikbe sok természetes fény érkezik, és a berendezés is inkább világosabb.

A halványabb olíva-zöldek már több lehetőséget megengednek, hozzájuk könnyebben társíthatsz akár sötétebb alaptónusú bútorokat, kiegészítőket és berendezési tárgyakat.

Amaretto barna Kép forrása: hu.pinterest.com

2/6 Amaretto barna

Az olajbogyó kevésbé, a mandula annál inkább megterem hazánk melegebb vidékein. A belőle készült, ismert likőr azonban már egyértelműen Olaszország nevéhez köthető.

Az amaretto népszerű alapanyaga a különféle koktéloknak és süteményeknek, feltűnő színe pedig a lakberendezés szerves részét képezheti.

Nem sokan gondolnak erre a különleges árnyalatra, amikor az otthonukat tervezik, pedig az amaretto élénk, feltűnő, mégis kellemesen meleg és hívogató.

Remekül kombinálható a barna, bézs összes árnyalatával, így a megszokott, hagyományos lakberendezési tárgyakhoz is garantáltan passzol.

 

Terrakotta Kép forrása: annapolislifestyle.com

3/6 Terrakotta

A terrakotta ugyancsak egy olyan árnyalat, ami tipikusan jellemző a mediterrán világra, így természetesen Olaszországra is.

Egyértelműen meleg, barátságos színről beszélünk, aminek azonban több árnyalata elérhető a piacokon, így mindenki megtalálja azt, ami saját ízléséhez a legideálisabb.

A hagyományos terrakotta kicsit a „piszkosabb” narancssárgához hasonlít, leginkább a téglaszínre emlékeztet.

Remekül mutat bel-és kültéren egyaránt, így érdemes erre a színre gondolnod akkor is, ha mediterrán hatású külsőt kölcsönöznél a házadnak.

A terrakottához jól passzol a kovácsoltvas, de a cserépedények sem hiányozhatnak mellőle.

 

Borvörös

4/6 Borvörös

A borvörös egy rendkívül érzéki szín, aki el tudja képzelni otthonában, az minden bizonnyal kifinomult ízléssel rendelkezik, és szereti az eleganciát.

Létezik lilás, és inkább pirosas árnyalata is, mindegyik tónussal érdekes és izgalmas hatást lehet elérni a lakásban.

Mivel viszonylag sötét, de mindenekelőtt feltűnő színről beszélünk, a borvöröst mindig meg kell törni más árnyalatokkal.

Természetesen jól passzol hozzá a lila és a piros, valamint a fehér, de szürkével, bézzsel és feketével kombinálva szintén egyedi látványt, és még annál is különlegesebb hangulatot érhetsz el.

Napsárga

5/6 Napsárga

Olaszország maga a napsütés, és a vidéktől nem idegen az aranysárga búzamező sem. Egy szó, mint száz, a sárga megannyi hangulata egész biztosan minden nap eszedbe juttatja majd a mediterrán világot.

Lehetsz merész, vagy egészen visszafogott: választhatod a rikító élénksárgát, de az egészen halvány, madártejes árnyalatokat is. A sárga szerencsére univerzális szín, gyakorlatilag nincs olyan árnyalat, ami ne passzolna hozzá.

Melegsége mellett ez népszerűségének másik oka, hiszen bármilyen otthont, helyiséget feldob egy kis sárga, függetlenül attól, mennyire feltűnő.

Mindezt úgy, hogy nem kell a komplett berendezést lecserélni otthon!

Tengerkék Kép forrása: idealhome.co.uk

6/6 Tengerkék

Ha a sárgát említettük Toszkána kapcsán, akkor nem maradhat ki a sorból a kék sem, ami ezúttal a tengert hivatott jelképezni.

Ugyancsak olyan színről beszélünk, ami gyakorlatilag a végtelenségig alakítható, hiszen a halvány égkéktől, az egészen sötét, vagy éppen szürkéskékig rengeteg árnyalatban felhasználhatod ezt a színt.

A kékhez tökéletesen passzol a fehér és a zöld, márpedig ez a két szín egyértelműen jelképezi a tenger és a partvidék hangulatát.

Ha pedig tengerpart: érdekes hatást érhetsz el, amennyiben kombinálod a kéket a homokszínekkel, halvány barnákkal.

Persze ne feledd, hogy hideg színről beszélünk, így az egyébként is hűvös, sötét szobákba a kék nem éppen a legideálisabb választás.