5+1 titok lakberendezőktől a bútorok elrendezéséről - Óriási változást idézhetsz elő velük!

Szirák Viki
Írta: ,
5+1 titok lakberendezőktől a bútorok elrendezéséről - Óriási változást idézhetsz elő velük!

Kép forrása: unsplash

Gondolatban talán egyszerűnek tűnik berendezni egy lakást, de gyakorlatban már nem biztos, hogy minden jól mutat egymás mellett. Épp ezért érdemes megfogadni az alábbi titkokat, amiket a lakberendezők is előszeretettel alkalmaznak, hogy kellemes hangulata legyen a helyiségnek.

1. Megfelelő színek

Az egyik legfontosabb szabály bútorok és kiegészítők választásánál, hogy döntened kell egy bizonyos színpaletta mellett. Azaz körülbelül három, nagyon maximum négy színt érdemes kiválasztanod, és ezeket kombinálni egymással.

A rendetlenség érzetet növeli az, ha a szivárvány minden színe megjelenik egy szobában, de ha például a kék-szürke-fehér-barna árnyalatok dominálnak, sokkal letisztultabb lesz a végeredmény. Ennek előnye, hogy nem baj, ha a bútorok stílusukban nem feltétlenül passzolnak egymáshoz, hiszen a színek egybeolvadnak, és megteremtik az egység érzetét - azaz a vintage is bepasszolhat a modern mellé.

Ha viszont nem akarsz kizárólag egy skálán belül mozogni, válassz ki egy élénk színt, amiben a párnákat, vázát, esetleg képkeretet szerzed be, hogy feldobják a hangulatot. Ennél a lényeg a "kevesebb több" elvében rejlik!

Képek: 1, 2

2. Ne felejtsd el a plafont!

Egy szoba berendezésénél sokan a bútorokra, falakra, padlóra gondolnak, a plafont pedig elfelejtik. Pedig sokszor épp ezért nem érzed elég hangulatosnak a helyiséget! Nem muszáj a fehér falak mellé fehér plafont választani: nyugodtan válassz ide inkább fát, egy eltérő árnyalatot (ami lehetőség szerint azért passzoljon a bútorokhoz), vagy akár tapétát, burkolólapokat!

Sőt, az álmennyezet szigetek, díszlécek is rengeteget dobnak a hangulaton, pláne, ha kis LED fényekkel dobod fel. Azt is el kell döntened, csillárt, vagy modernebb stílusú villanyt szeretnél beszerelni. Van, amikor a régies darab jól összepasszol az újszerűvel, de összességében érdemes inkább egy-egy stíluson belül maradni.

Képek: 1, 2, 3

3. Ne csak a fal mellé pakolj

Az egyik leggyakoribb hiba, amit szinte mindenki elkövet a lakás berendezésénél, az az, hogy szorosan a falakhoz igazítja a bútorokat. Azonban ez bezártabbá teszi a helyiséget, noha épp az lenne a cél, hogy szellősebb hatása legyen. Persze ez nem jelenti azt, hogy mindennek a szoba közepén kell lennie, de a lakberendezők egyik leghatékonyabb trükkje az, hogy egy kicsit elhúzzák a faltól a kanapét.

Ez az apróság rengeteget számít az összhatásban, és tágasabbá varázsolja a helyiséget is. Nyugodtan húzd el a faltól az asztalt is, tegyél egy dísztárgyat a szőnyeg közepére: a lényeg, hogy ne csak a négy fal mellé, szorosan pakolj!

Képek: 1, 2, 3

4. Legyen hely a mozgásra!

A lakberendezők szerint szintén sokan elkövetik azt a hibát, hogy egy nagyobb helyiségbe rengeteg bútort és dísztárgyat tesznek be. Lehet, hogy van hely a kanapén nyolc párnának, mellette pedig legalább két asztalnak, de ha nincs szabad hely körbejárni ezeket, máris kényelmetlenné válik a dolog.

Szerintük fontos, hogy a leggyakrabban használt útvonal, amit megteszel a szobában, minimum 90 centi széles legyen, hogy egymás mellett két ember kényelmesen elférjen. Azaz ha a konyhából sétálsz át a kanapéhoz, hagyj bőven szabad teret a mozgásra!

Sőt, a legideálisabb, ha körülbelül 45 centiméter van a kanapé, a székek és a dohányzóasztal között, hogy optikailag nagyobb legyen a helyiség!

Képek: 1, 2, 3

5. Az aranymetszés

Az ókori épületeken, reneszánszbeli alkotásokon is visszatükröződik az aranymetszés. Ez egy olyan arányosság, ami egyensúlyt teremt a szimmetria és az asszimmetria között, és a lakberendezők a munkájuk során is szívesen alkalmazzák. A dolog viszonylag egyszerű. A falat oszd el gondolatban egyharmadra és kétharmadra, majd ennek függvényében rendezd be úgy, hogy például a kétharmados részre kerüljön egy fotel lámpával, az egyharmadosba pedig egy függőleges irányú polc.

De egyébként bármilyen bútort választhatsz, a lényeg, hogy az arányok megmaradjanak, és úgy töltsék ki a szobát. Meglepő, de különleges egyensúlyt teremt ez a helyiségben!

Képek: 1, 2, 3

6. Padló és szőnyeg

Akár azzal is optikailag nagyobbá varázsolhatod a szobákat, ha ugyanazt a padlót használod mindenhová (persze ez alól a fürdőszoba kivétel lehet). A lényeg, hogy ha például egy bizonyos típusú fapadló megy végig a nappalin, a hálón és az előszobán is, sokkal tágasabbnak érzed majd az otthonodat. Sőt, ha a nappaliból az előtér között boltív van, akár ide is helyezhetsz szőnyeget, a két szoba közé, hogy egybekösse őket.

Apróságnak tűnik, de ez is megnöveli a térérzetet, és azt fogod érezni, hogy nem néhány kisebb szobád van, hanem több egybefüggő, nagyobb! Apropó szőnyeg, a lényeg a méretezésen van: ha túl kicsit választasz, teljesen elveszik a szobában, ezért érdemes inkább némileg nagyobbat beszerezni.

Képek: 1, 2, 3

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?