Teraszrendezés – Hogyan készülj a tavaszra?

Írta: ,

Most, hogy végre március van, azzal is el lehet kezdeni foglalkozni, mi kerüljön a teraszra, milyen növényekkel, bútorokkal és egyéb dekorációval dobd fel ezt a kis teret. Ha már neked is csak a kora esti borozgatások, a teraszon eltöltött délutánok a kedvenc könyveddel, és a hétvégi reggelik járnak a fejedben, akkor ne habozz, indítsd el a tavaszt a teraszrendezéssel!

Rendezd be funkció szerint! Kép forrása: irisdesign.bg

1/7 Rendezd be funkció szerint!

Bármekkora is a teraszod – apró, közepes vagy tágasabb –, mindenekelőtt azt érdemes átgondolnod, mire szeretnéd használni ezt a kinti részt.

Szívesen reggelizel vagy vacsorázol kint? Szeretsz ott dolgozni, vagy csak néha kiülnél olvasgatni? Esetleg több embert is leültetnél alkalomadtán? Növényeket tartanál ott, vagy inkább a dekorációra helyeznéd a hangsúlyt?

Ezek mind-mind olyan kérdések, melyek meghatározzák a teraszod berendezését.

Tedd otthonossá! Kép forrása: eatwell101.com

2/7 Tedd otthonossá!

Ha megvan, mire használnád, a második lépés az, hogy otthonossá tedd a teret.

Ehhez nincs másra szükséged, mint egy-két kényelmes bútorra, sok-sok puha pokrócra és párnára, esetleg függönyre és szőnyegre, valamint növényekre és egy kis hangulatvilágításra.

Így már sokkal csábítóbb a teraszod, ugye?

A színek harmóniája Kép forrása: blog.laurelandwolf.com

3/7 A színek harmóniája

Azt javasoljuk, hogy a terasszal is bánj úgy, mint bármelyik szobával, azaz ne csak úgy kidobálj néhány felesleges pokrócot és párnát, hanem legyen egy koncepciód.

Ezt felfűzheted például a színekre is – sárga-fekete-fehér, zöld-fehér-rózsaszín, kék-fehér-piros?

Melyik tetszene a legjobban?

Spórolj a hellyel! Kép forrása: theinteriorproject.com

4/7 Spórolj a hellyel!

Ha megvan a kényelem, akkor azzal is foglalkoznod kell – főleg, ha kicsi a tér –, hogy mi hova kerüljön, és hogyan tudsz a legjobban spórolni a hellyel.

Ha van rá lehetőséged, a beépített vagy méretre készített bútorokkal tökéletesen gazdálkodhatsz a hellyel, de ha ez nem opció, akkor terjeszkedj függőlegesen is! 

A különböző dekorációkat, növényeket tedd a falra, vagy függőszéket, illetve függőágyat használj sima székek és pad helyett!

Növények mindenhol Kép forrása: eatwell101.com

5/7 Növények mindenhol

Ha a teraszon sok-sok növény van, az nem csak szép, de hasznos is.

Ha ügyesen rendezed el őket, nem foglalják majd el az összes helyet, és ha a cserepesek mellett helyet kapnak a konyhai fűszernövényeid is, a teraszodnak egészen különleges hangulata lesz! 

Tipp: Menj el egy kertészetbe és szerezd be a kedvenc fűszernövényeidet – vegyél bazsalikomot, rozmaringot, mentát, petrezselymet és kakukkfüvet!

Fények Kép forrása: ikea.com

6/7 Fények

A növényeken, a pokrócokon, a párnákon és a bútorokon kívül a fények is nagy szerepet játszanak abban, hogy tökéletes legyen a teraszod hangulata.

Amennyiben meg tudod oldani, a legjobb, ha égősort vezetsz ki a teraszra, és emellett gyertyákkal és mécsesekkel fokozod hangulatvilágítást.

Használhatsz csak fehér, de akár színes gyertyatartókat és gyertyákat is, de ha picit szelesebb a terasz, akkor szerezz be néhány szupertrendi fedett lámpást is!

A nyugalom szigete Kép forrása: skonahem.com

7/7 A nyugalom szigete

Ha ezek mind megvannak, akkor valószínűleg már csak egy lépés választ el attól, hogy a teraszod igazán a nyugalom szigetévé váljon.

Ha a szomszéd terasza túl közel van, vagy a lakásod egy forgalmas útra néz, tegyél fel egy baldachint vagy egy áttetsző függönyt – ezt bármikor elhúzhatod, és igazi kis relaxálós oázist kapsz.

A lényeg, hogy ülj ki minél többet és élvezd a friss levegőt!