Szőnyeg minden helyiségben? Lássuk hogyan csináld!

Stumpf Bea
Írta: ,

Vannak bizonyos szőnyeggel kapcsolatos íratlan szabályok, amikre a lakberendezéssel foglalkozó szakemberek esküsznek. Aztán persze léteznek olyan ellenpéldák is, amik ezeket teljesen felrúgják és valahogy mégis tökéletesen működnek. Nehéz ezek után nagy általánosságokban beszélni a szőnyegekről, hogy mégis hova tedd, milyet vegyél és mikre figyelj oda, de azért mi megpróbáljuk. Ha inspiráció vagy csak néhány ötlet kellene, lapozz tovább!

Nappali Kép forrása: ruemag.com

A nappali a lakásod legfontosabb helyisége, központi, itt mindenki megfordul, aki nálad jár és talán a legtöbb időt itt töltöd.

Azt, hogy egyáltalán szükséged van-e szőnyegre a lakásodba, nehéz eldönteni, egy biztos, otthonosabbá, melegebbé teszi a helyiségeket, sőt ha ügyes vagy, akkor fel is dobhatod, sőt optikailag meg is növelheted a tereket vele.

A nappaliban arra figyelj, hogy a szőnyeg a kanapéhoz igazodjon, mind színben, mind méretben, hiszen talán ott van rá a legnagyobb szükség.

Jól esik ugyanis, amikor leülsz vagy felállsz, akkor a meleg és puha szőnyeghez ér a lábad, ezért ha kisebb szőnyeget választasz, akkor is mindig úgy tedd a földre, hogy a kanapéd első lábai már a szőnyegen legyenek.

Étkező Kép forrása: studio-mcgee.com

Szuper, ha van egy külön étkeződ vagy legalább egy étkezőasztalod valamelyik helyiségben, hiszen ez nem csak praktikus, de jól meghatározza a lakás különböző élettereit. Ha az étkezőasztalodhoz keresel szőnyeget, akkor azt javasoljuk, hogy először is fogj egy mérőszalagot, mérd le az asztalt, majd egy lapon rajzold le.

Ezután húzd ki a székeket és ezt a nagyobb formát is rajzold be a papírra.

Két lehetőséged van, az egyik, ha nagyobb szőnyeget szeretnél, akkor a nagyobb berajzolt formát vedd alapul és legalább akkorát válassz, hiszen így a székek kihúzása és az asztal körüli sürgés-forgás kényelmesebb lesz.

Ha inkább egy kisebb szőnyeg mellett döntenél, akkor válassz egy futószőnyeget, amit csak az asztal egyik oldalához igazítasz vagy csak az asztal lábait teszed rá.

Ez ugyan felrúg néhány lakberendezési szabályt, azonban ha a formák, a színek és az összhatás működik, akkor miért ne?