Készítsd fel a szobanövényeidet is a tavaszra néhány egyszerű lépéssel

Serestyén Sára
Írta: ,

A meleg idő beköszöntével nem csak magunkat, de a növényeinket is érdemes kissé gondozásba venni, hogy újra teljes pompájukban tündökölhessenek. Nézzük, mit érdemes tenned ennek érdekében!

Ültesd át, amit kell

Tavasszal a növények hirtelen növekedésnek indulnak, így ha valamelyikük már tavaly is alig fért el a cserepében, akkor bizony itt az ideje, hogy nagyobb cserepet kapjon.

De nem csak a nagyra nőtt növények igénylik az átültetést – a virágföld ugyanis a tél alatt veszít tápanyagtartalmából, ezért érdemes felfrissíteni.

Ha nagyobb cserépbe ültetsz át, akkor csak 1-2 cm-rel tágasabbat válassz. A növényekről a sérült részeket érdemes ilyenkor levágni, lecsípni, mert ezek elveszik az energiát az új hajtásoktól. Ne csak a leveleket, de az elhalt gyökereket és szárakat is metszd le.

Az átültetés remek alkalom a szaporításra is, mert ilyenkor könnyűszerrel leválaszthatjuk a fiatal hajtásokat a főnövényzetről.

A levelek tisztítása

Miért pont a növényeidet hagynád ki a portalanításból? A levelekre is jelentős mennyiségű por rakódhat, ami egyrészt nem nyújt szép látványt, másrészt a növényed nem jut elég oxigénhez és fényhez.

Ha azt szeretnéd, hogy ragyogó és egészséges legyen, akkor érdemes minden tavasszal – de ha nagyvárosban élsz, akár havi rendszerességgel – egy nedves ronggyal áttörölgetni.

A kisebb levelű növényeket akár a kádban is lezuhanyoztathatod.

Hidd el, meg fogják hálálni a gondoskodást!

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba