Szobafestés házilag, lépésről-lépésre - vágjatok bele bátran

Kovács Andrea
Írta: , Frissítve:
Szobafestés házilag, lépésről-lépésre - vágjatok bele bátran

Ha szeretnénk újrafesteni a szobát, de nem akarunk ehhez mesterembert fogadni, akkor nem árt egy kicsit utánanézni, hogy hogyan is kell csinálni az ilyesmit. Íme egy kis segítség, hogy a dolgok ne csússzanak ki a kezünkből.

Díszek

Ha festünk, és az egyszínű felület mellett döntünk, akkor előfordulhat, hogy túl egyhangú lesz az eredmény, azonban a sok minta már nem tenne jót a szobának. Ekkor sem kell kétségbe esni, hiszen több lehetőség is áll előttünk.

Az egyik ilyen a faltetoválás. Ez tulajdonképpen egy matrica, amit a már megszáradt felületre lehet felvinni, így vékony vonalakból művészien elkészített minta lehet a falon, ami azonban nem olyan sok, hogy összenyomja a teret. 

A másik megoldás a bordűr, mely nem csak a hangulatot dobja fel, de elhelyezésével a szoba méreteit is befolyásolhatjuk optikailag. Ha a plafontól kissé lejjebb futtatjuk körbe a szobán, máris magasabbnak érezzük a mennyezetet. A hatás tovább fokozható, ha a plafon színét egészen a bordűr vonaláig lehozzuk.

Jól mutatnak továbbá a fal alapszínével kontrasztos falminták festése (például geometriai minták vagy kézzel festett virág és egyéb dekorációs minták).

A fal

Még mielőtt nekikezdenénk a munkának, a falat elő kell készíteni. Sajnos, ez sok esetben tovább tart, és megerőltetőbb, mint maga a festés.

Először is el kell távolítani a felületet addig fedő anyagot.

Ha tapéta, akkor vizezzük be, és spaklival kaparjuk le, ha festék, akkor csiszolópapírt elő, és kezdjünk neki a dörzsölésnek (tipp: egy munkavédelmi szemüveg és egy szájmaszk jól jöhet ilyenkor, hogy megóvjuk magunkat a portól).

A tisztítást végezzük alaposan, különben a későbbi szín foltos lehet.