Színpaletta a teljes lakásra: így alkoss tökéletest!

Írta: ,

Mindenki tudja, hogy a színek milyen sokat számítanak a lakberendezésben. De azt is tudod, hogyan érdemes összeállítani a színpalettát, ami az egész lakás hangulatát meghatározza? Adunk néhány tippet!

Egységesebbé teszi az otthonodat Kép forrása: visi.co.za

1/5 Egységesebbé teszi az otthonodat

Egy lakásfelújítás előtt elengedhetetlen a színpaletta meghatározása, de a későbbiekben is segíteni fog. Ha tudod, melyek azok a színek, amelyekhez tartod magad a lakberendezésben, az egész otthonod egységesebb, átgondoltabb benyomást fog kelteni, és már néhány textil lecserélése is látványos különbséget hoz.

Ha nem is akarod egyik napról a másikra lecserélni a színeket, a színpaletta abban is segít, hogy a továbbiakban mit és hogyan vásárolj, hogy biztosan mutatós részlete legyen a koncepciónak. A színpalettához összesen körülbelül 3-5 színt kell kiválasztanod, és aztán ezek árnyalataival lehet tovább játszani. De hogy ezeket a színeket hogyan érdemes kiválasztani? Lapozz, és kiderül!

Amit szeretsz, és ami már megvan Kép forrása: babasouk.ca

2/5 Amit szeretsz, és ami már megvan

Értelemszerűen olyan színekben érdemes gondolkodni, amiket nagyon szeretsz, mert ezeket nem fogod megunni a következő hétre.

Ugyanakkor azt is figyelembe kell venned, hogy mi az, ami már eleve adott.

Ha nem áll módodban például lecserélni a fürdőszoba csempéjét, vagy a konyhabútort, akkor a színek kiválasztásakor vedd figyelembe, hogy olyan árnyalatokat válassz, amelyek már eleve illenek ahhoz, ami a lakásban van.

Merész vagy diszkrét színek? Kép forrása: interiorgod.com

3/5 Merész vagy diszkrét színek?

A 3-5 alapszín egyeseknek kevésnek tűnhet, azok pedig, akik kicsit félnek a színektől, túl soknak is tarthatják ezt.

Természetesen minden csak azon múlik, hogy milyen árnyalatokat választasz.

Ha szereted a színes dolgokat, akkor válassz egymástól távol eső és élénk színeket, például sárgát és pinket, ha pedig a visszafogott hangulatot részesíted előnyben, akkor válogass természetes, semleges színeket; bézst, nude-ot, halvány vízszíneket és pasztell árnyalatokat!

A titkos kombináció Kép forrása: hgtv.com

4/5 A titkos kombináció

És most, hogy már tudod, miben kell gondolkodnod, jöhet maguknak a színeknek a kiválasztása. A szuper hármas – esetleg ötös – fogat a következőképpen kell, hogy összeálljon: először is választanod kell egy fehéret.

Lehet, hogy ez banális dolognak tűnik, de talán nem is gondolnád, mennyi különböző árnyalata van a fehérnek, és ez az, ami biztosan lesz az otthonodban. Fényes, matt, világos, tört – keresd meg azt, ami a legjobban megfelel az elképzeléseidnek.

A következő egy semleges szín kiválasztása legyen: egy diszkrét vagy hagyományos árnyalaté, ami biztos, hogy mindenhol jól fog mutatni, bármilyen környezetbe kerül is. Ha ez megvan, akkor harmadik, negyedik és ötödik színnek kiválaszthatod azt, amivel a valódi dekorálás fog történni.

Határozd meg az arányokat! Kép forrása: adelaparvu.com

5/5 Határozd meg az arányokat!

Ha ez megvan, már csak azt kell eldöntened, melyik helyiségben melyik szín domináljon.

Nem kell ugyanis, hogy mindenhol ugyanolyan erősségben legyenek jelen ugyanazok a színek. Ha például a konyhába a sárga lesz a legerősebb szín, amit egy kevés kékkel egészítesz ki, a hálóban nyugodtan lehet fordított az arány.

A lényeg, hogy eltérő elegyben, de ugyanazok a színek köszönjenek vissza minden helyiségben, mert így biztos lehetsz benne, hogy a lakás egységes benyomást kelt majd.