5+1 színkombináció, amit az egész lakásban használhatsz: nem tudsz mellélőni velük!

Írta: ,

A festékboltok csábító kínálatát elnézve ma már nem csoda, ha kevesen szeretnék csupa fehérre festeni az otthonukat, de ha a falakra nem is, a bútorokra, kiegészítőkre mindenképpen fogsz színeket használni. Érdemes ezeket úgy megválogatni, hogy egységesen jól mutassanak nem csak egy helyiségben, hanem az egész lakásban.

1/6 Királyi hangulat

A lakberendezők szerint jól járható út lehet, ha előre eldöntöd, milyen színeket szeretnél használni, és azokhoz tartod magadat. Rengeteg a gyönyörű árnyalat, de próbáld meghúzni a határt: minden helyiségben próbálj két főszínt, és legfeljebb 2-3 kiegészítő színt választani, amelyek több helyen, többféle textúrán is megjelennek.

Természetesen nem kell, hogy minden más színt száműzz, de ha valami nem a színpalettád része, akkor az már ne legyen külön hangsúlyos, hogy elkerüld a rendezetlen, bazári hatást.

Hogy a meghatározott színpalettád melyik színe főszín, és melyik kiegészítőszín, az helyiségenként változhat, de érdemes arra törekedni, hogy legyen valami egységesség, ne legyen túl durva az átmenet egyik helyiségből a másikba lépve. Ha például a nappali falának színe megjelenik egy vázán az előszobában, és fordítva, az segíti az egységesség érzését.

Ez a gyönyörű mélykék most nagyon népszerű a lakberendezésben, akárcsak a fémes, rezes színek. Ebben a színpalettában az a különleges, hogy nem csak az árnyalatokkal, az anyagokkal, textúrákkal is játszik, még előkelőbb hangulatot teremtve így.

2/6 Modern és maszkulin

Komoly, férfias, de nem durva vagy komor hatást keltenek ezek a színek, melyeket a megfelelő, puha anyagokkal egy kicsit még lágyabbá tehetsz.

A leghalványabb, legdiszkrétebb szín jelenik meg a legnagyobb felületen, a karakteresebb színek izgalmat csempésznek az enteriőrbe a kiegészítőkön.

3/6 Trendi és nőies

Attól, hogy egy helyiség feminin és nőies, még korántsem kell, hogy habos-babos vagy rózsaszín legyen, sőt!

Ezekkel a színekkel szinte minimalista hatást tudsz elérni, miközben a végeredmény nagyon finom, elegáns hatást kelt, ráadásul a legtrendibb színek is megjelennek benne, így a végeredmény még modern is lesz.

4/6 Vidám színek bevállalósaknak

A nagyon erős, nagyon gyümölcsös színek most egy kicsit háttérbe szorultak a lakberendezésben, de ha te nem trendeket akarsz követni, hanem a személyiségednek adnál teret az otthonodban, és ez illik hozzád a legjobban, akkor használd bátran ezt a palettát!

Ha a halványabb színek kerülnek a falakra, szinte biztos, hogy nem lesz bántóan harsány a végeredmény, és ha ügyesen egyensúlyozol, ez a gyönyörű, élénk málnaszín még egy nagyobb felületen, például egy kanapén is megjelenhet.

5/6 Skandináv hangulat felmelegítve

A skandináv lakberendezés egyszerű, letisztult színeit és kissé minimalista hangulatát sokan szeretik, de ez a paletta egyébként is jól variálható, szinte kívánja, hogy hozzátegyél valami egyedit.

Itt például egy meleg barnával és egy friss, de nem hideg kékkel tették otthonosabbá az összhatást.

6/6 +1: A fehéret így teheted izgalmassá

A fekete-fehér kontraszt túl drámai és mégis kissé elcsépelt lehet, de itt a két komplementer szín nem egészen fehér és nem is egészen fekete.

Ne feledd, hogy ma már szinte bármilyen árnyalatot kikevernek neked a festékboltokban, ha alapszínekben gondolkodsz, akkor is érdemes elmozdítani őket valamilyen irányba, hogy izgalmasabb, egyedibb, kifinomultabb legyen a végeredmény.

Ebben a lakásban a két főszín mellé erős, de természetes színeket használtak, így a végeredmény izgalmas, de levegős, szellős maradt.