5+1 színkombináció, amit az egész lakásban használhatsz: nem tudsz mellélőni velük!

Zabolai Margit
Írta: ,

A festékboltok csábító kínálatát elnézve ma már nem csoda, ha kevesen szeretnék csupa fehérre festeni az otthonukat, de ha a falakra nem is, a bútorokra, kiegészítőkre mindenképpen fogsz színeket használni. Érdemes ezeket úgy megválogatni, hogy egységesen jól mutassanak nem csak egy helyiségben, hanem az egész lakásban.

A lakberendezők szerint jól járható út lehet, ha előre eldöntöd, milyen színeket szeretnél használni, és azokhoz tartod magadat. Rengeteg a gyönyörű árnyalat, de próbáld meghúzni a határt: minden helyiségben próbálj két főszínt, és legfeljebb 2-3 kiegészítő színt választani, amelyek több helyen, többféle textúrán is megjelennek.

Természetesen nem kell, hogy minden más színt száműzz, de ha valami nem a színpalettád része, akkor az már ne legyen külön hangsúlyos, hogy elkerüld a rendezetlen, bazári hatást.

Hogy a meghatározott színpalettád melyik színe főszín, és melyik kiegészítőszín, az helyiségenként változhat, de érdemes arra törekedni, hogy legyen valami egységesség, ne legyen túl durva az átmenet egyik helyiségből a másikba lépve. Ha például a nappali falának színe megjelenik egy vázán az előszobában, és fordítva, az segíti az egységesség érzését.

Ez a gyönyörű mélykék most nagyon népszerű a lakberendezésben, akárcsak a fémes, rezes színek. Ebben a színpalettában az a különleges, hogy nem csak az árnyalatokkal, az anyagokkal, textúrákkal is játszik, még előkelőbb hangulatot teremtve így.

Komoly, férfias, de nem durva vagy komor hatást keltenek ezek a színek, melyeket a megfelelő, puha anyagokkal egy kicsit még lágyabbá tehetsz.

A leghalványabb, legdiszkrétebb szín jelenik meg a legnagyobb felületen, a karakteresebb színek izgalmat csempésznek az enteriőrbe a kiegészítőkön.