5 strapabíró szobanövény, ami az egészségedre is jó hatással van

Póta Szilvia
Írta: ,

Ha te is azok közé tartozol, akik valamiért képtelenek a szobanövényeiket életben tartani, érdemes beszerezned a most következő mutatós zöld levelűeket egyikét! Ezek a strapabíró növények ugyanis, minimális gondoskodás mellett, nem csupán a lakásodat töltik meg élettel, de akár egészségedre is jó hatással lehetnek. Amellett, hogy természetes módon tisztítják meg a levegőt, oxigént termelnek, és javítják a hangulatodat.

A könnyen kezelhető vitorlavirág, vagy más néven békeliliom csupán kis odafigyelést igényel, és könnyen nevelhető, fényes lándzsa alakú leveleivel és gyönyörű, hófehér virágával pedig otthonod dísze lehet. A fehér virágok általában nyáron jelennek meg, de a növény akár az év többi szakaszában is virágzásra bírható.

A békeliliom esetében a rendszeres öntözés, párásítás elengedhetetlen, ugyanakkor a növény jól elvan az árnyékos helyeken, kevés fénnyel is beéri. Télen mérsékeltebben, nyáron gyakrabban érdemes locsolni, ügyelve arra, hogy a virágait ne érje víz. A NASA kutatásai szerint a vitorlavirág az egyik leghatékonyabb légtisztító növény, mely hatékony ellenszere lehet a benzolnak, a formaldehidnek, a trikolór-etilénnek, a toluolnak és a xilolnak.

Aloé vera Kép forrása: brit.co

Az aloé vera egyike azon növényeknek, melyeket szinte lehetetlen elpusztítani. Ez a helyes kis zöld levelű kevés törődést igényel csupán, ugyanakkor bőven meghálálja a gondoskodást.

Hosszú, hegyes levelei erőteljes gyógyászati tulajdonságokkal rendelkeznek, a benne lévő nedv kitűnően alkalmazható például az égési sérülések kezelésére.

Az aloé verának fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása van, így akár egyes bőrbetegségekre, csípésekre, vagy szembetegségekre is megoldást jelenthet.  A növény a világos helyeket szereti, így érdemes az ablak közelébe elhelyezni, ám arra ügyelj, hogy azért ne érje túl sok napfény. A legnagyobb hiba, amit a növény gondozása során elkövethetsz, ha túllocsolod. Télen általában elég akkor megöntözni a földjét, ha az már teljesen kiszáradt.