Sötét a szobád? Ezeket a színeket használd a falakon fehér helyett!

Írta: ,

Tény, hogy a fehér világosabbnak mutatja a szobát, mint például egy padlizsánlila falfesték, de a lakberendezők óva intenek attól, hogy csak azért, mert egy helyiség kicsi és kevés fényt kap, feltétlenül lilára fesd. Körbenéztünk néhány külföldi lakberendező blogjában, mutatjuk, milyen alternatívákat találtunk!

A fehérhez közel: tojáshéj Kép forrása: wordfence.com

1/5 A fehérhez közel: tojáshéj

Ha eddig úgy gondoltad, a sötét és szűkös helyeket csakis fehérre szabad festeni, akkor első lépésben talán érdemes egy fehérrel közeli színnel megbarátkoznod.

A törtfehér vagy tojáshéj árnyalatok a nemzetközi trendeket meghatározó festékcégek kedvenc árnyalatai között vannak, mivel világosak, nem nyomják össze a teret, mégis textúrát adnak a falaknak. 

Ráadásul sokkal hangulatosabbá teszik a lakást, mintha fehéren hagytad volna a falakat.

Vízkék Kép forrása: bowerpowerblog.com

2/5 Vízkék

A kék az egyik legnépszerűbb szín a lakberendezésben, ami nem is csoda, hiszen sok stílushoz illő, nyugtató, mégis izgalmas színről van szó.

Ha a megfelelő árnyalatot választod, az még a kis méretű szobában is jobban mutathat, mint a fehér, mert ahelyett, hogy dobozhatást keltene, izgalmasabbá, élettel telibbé, különlegesebbé teszi a helyiséget.

Ráadásul szépen összesimítja a különböző stílusokat, például a modernt és a klasszikusat is.

3/5 Kékes szürke

Kövekre emlékeztet ez a kicsit sötétebb, de mégis nagyon semleges, visszafogott szürke, ami meglepő módon nagyon élettel tölti meg ezt az egyébként egyszerű folyosót – ha nem látnánk rá példát, el sem tudnánk képzelni, hogy a szürke egy árnyalata ilyen izgalmas lehet.

Ennél a példánál a belső szobában a bézs és a kék dominál, amelyek összekeverve a szürkéhez hasonló színt adnának,így tökéletes a harmónia.

Olíva Kép forrása: cocolapinedesign.com

4/5 Olíva

Az olívazöld árnyalattal több lakberendezői blogon is találkoztunk, és mindegyiken kiemelték, hogy egy sötétebb szobában nem feltétlenül érdemes az összes falat ezzel a színnel lefesteni. 

Ha azonban csak egy falat festenél ki, akkor ahhoz ez a határozottabb szín tökéletes választás.

Például azért is, mert nagyon jól illenek hozzá a természetes színek, de a fémes, arany árnyalatok is, a tükröződő felületek pedig mindig világosabbnak mutatják a helyiséget.

Pörkölt mandula Kép forrása: bhg.com

5/5 Pörkölt mandula

Valahol a bézs és a barack között helyezkedik el a színskálán ez a kellemes pörkölt mandulára emlékeztető árnyalat, ami hoz egy kis melegséget a szobába, mégsem nyomja össze a falakat, és elég világos ahhoz, hogy sötétebb helyeken is jól mutasson.

Finom semlegessége miatt elsősorban hálószobákban és fürdőszobákban mutat jól ez a szín, ahol egyébként is lazítani, pihenni szeretnél.