Rusztikus vagy modern? Te melyik konyhában főznél szívesen?

Írta: ,

Manapság leginkább két lakberendezési stílus viaskodik egymással a konyhában: a modern és a rusztikus. Te melyiket tudnád elképzelni az álomotthonodban? És mit szólnál hozzá, ha azt mondjuk: nem is kell feltétlenül választanod?

Egyszerűség és sok-sok fa Kép forrása: bloodandchampagne.com

1/5 Egyszerűség és sok-sok fa

A rusztikus konyha akkor illik igazán hozzád, ha kedveled a tradíciókat, a vidéki hangulatot, és – ha az új irányvonalakat szívesen követed – akkor a vintázst is.

Egy helyiség rusztikussága sok szinten megmutatkozhat, az biztos, hogy a szabadon hagyott fafelületek segítik ennek a hangulatnak a visszatükrözését.

Sokan még manapság is a túlzsúfoltsággal, a minták és színek keverésével azonosítják a vidéki hangulatot, s bár ennek egykor volt némi alapja, manapság az ilyen konyhákban is megjelentek a minimalista vonások.

Jól tükrözi mindezt a képen látható helyiség, ami nem csak teljes valójában mutatja meg a fát, hanem visszafogott színeinek köszönhetően csodásan ki is emeli azt.

Hamisítatlan modernitás Kép forrása: homestratosphere.com

2/5 Hamisítatlan modernitás

Míg az előző konyhában – még ha kicsit újszerűbb formában is, de – a rusztikusság uralkodott, addig itt a hamisítatlan modernitás vette át az irányítást.

A hatalmas, nyitott terek, a fényes felületek és a modern megoldások nem is hagynak kérdést, melyik irányvonalat célozták meg a tervezők.

Az új lakásokban kifejezetten erre a stílusra van igényük a megrendelőknek, még akkor is, ha egyébként a ház egészéhez nem feltétlenül illik a kiemelkedő modernitás.

Az biztos, hogy egy ilyen konyha már szinte megszólal, és messze nem csak a legénylakásokban kaphat helyet. Nyitottságának köszönhetően kifejezetten előnyös tud lenni akkor is, ha futkározó gyerkőcökre kell figyelned főzés közben.

Modern, rusztikus berendezéssel Kép forrása: flickr, brooklyn

3/5 Modern, rusztikus berendezéssel

Cikkünk elején ígértük, hozunk olyan megoldásokat, amik ötvözik a két trendet, így nem kell majd választanod közöttük. Nos, ez a konyha máris jó példa arra, hogy egy modern és újszerű helyiséget miként tudsz otthonosan és kicsit rusztikusan berendezni.

Az ablakokkal teli fal egyértelműen a modern megoldásokat vetíti eléd: ha önmagában néznéd a helyiséget, az egy télikertnek, vagy nyitott nappalinak talán jobban megfelelne, ám mégis konyhának rendezték be.

Ezzel érték el az igazán egyedi összhatást, amit a rusztikus berendezés tovább erősített. Az ütött-kopott fafelületek, a kőből készült pultok és az egyszerű, inkább sötét színek első gondolatra nem, de másodikra már annál inkább passzolnak ehhez a modernitáshoz.

Rusztikus, modern berendezéssel Kép forrása: desiretoinspire.net

4/5 Rusztikus, modern berendezéssel

Míg az előbbi konyhánál inkább a helyiség kínálta a modern hangulatot, addig ennél a példánál sokkal inkább a berendezési tárgyak szolgálják az újszerű igényeket.

Mindezzel tökéletesen szembemegy a rusztikus külső: a csodás tartógerendák és a minőségi, időtálló fabútorok.

A padló szintén hatalmas falapokból készült, így ez a helyiség a bútorok nélkül is egyértelműen vidékies hangulatot árasztana.

Azonban egyoldalúságról szó sincs, a fémes felületek arra engednek következtetni, hogy a gépek nagyon is újak – ezt a vonalat erősíti a modern konyhasziget, a beépített főzőlap, és persze a világítás, az elrendezés egyaránt.

 

Dobd fel néhány különleges elemmel Kép forrása: remodelista.com

5/5 Dobd fel néhány különleges elemmel

Már néhány egyedi, különleges elemmel is új hangulatot tudsz kölcsönözni a konyhádnak, úgyhogy nem feltétlenül kell mélyre süllyesztened a nagyidtól örökölt kincseket.

Ha ennél a konyhánál a fából készült polcoknak nem jutott volna hely, akkor egy teljesen hétköznapi, bármelyik otthonhoz passzoló konyhát láthatnál. A felületek szépek, egyszerűek és letisztultak, az átlag ízlésének tökéletesen megfelelnek – a berendezés szintén újszerű és illik a modern életvitelhez.

Ehhez jönnek a sem színben, sem stílusban nem passzoló fapolcok a sok-sok régi tányérral. Ennél a megoldásnál már csak az lenne figyelemfelkeltőbb, ha valóban öreg, vidéki hangulatot árasztó eszközökkel halmozták volna el a tartókat. De azért így is érdekes a keveredés!