Rendszerezd a fűszereidet! Izgalmas és praktikus megoldások a konyhádba

Írta: ,

A konyha berendezését illetően kulcskérdés, hol és milyen formában rendezd el a fűszereidet. Talán azt szeretnéd, hogy szem előtt legyenek, esetleg azt, hogy könnyen elrejthesd őket, de az biztos, hogy az elérhető közelség nálad is alapfeltétel. Lássuk, hogyan rendszerezhetsz!

Nevezd el táblán Kép forrása: homedit.com

1/5 Nevezd el táblán

Klasszikus megoldásnak számít, hogy a fűszerek dobozára ráírják, mi is található bennük – ez főleg akkor praktikus, ha sokféle ízesítőt használsz főzés közben. De ha némi újdonságra vágysz, akkor nem az apró üvegcsék helyett, magán a tárolón is rögzítheted a neveket!

Ennek a megoldásnak az az előnye, hogy mindennek fix helye van, így főzés közben már ösztönösen fogsz a megfelelő fűszerért nyúlni, és garantáltan nem kell válogatnod. Gyakorlatilag bármilyen rendszer esetében gondoskodhatsz erről az elrendezésről, hiszen ha a hátteret nem, a tartót szinte egész biztosan feliratozhatod, matricázhatod.

Rejtsd el a szekrényben Kép forrása: crown-point.com

2/5 Rejtsd el a szekrényben

Amennyiben nem szeretnéd, hogy a fűszerek szem előtt legyenek, akkor mindenképpen jó ötlet, ha felszereltetsz egy kisszekrényt a sütő környékére. Praktikus tud lenni, ha nagyban gondolkodsz, és nem csak az ízesítőknek próbálsz helyet találni, hanem a többi fontos alapanyagnak is.

Ha kicsit nagyobb szekrényt készíttetsz, a fűszerek mellett ide kerülhetnek azok a hozzávalók is, amik szintén rendszeresen kellenek, de általában nagyobb kiszerelésben érkeznek a háztartásba, ezért nehezebb nekik helyet találni. Ráadásul a szekrény tartalma rejtve marad egészen addig, amíg ki nem nyitod, így a rendet is garantálni tudod (legalábbis kívülről).

Látványos tárolás Kép forrása: buzzfeed.com

3/5 Látványos tárolás

Megelégednél azzal, ha csak az alapvető fűszerek lennének állandó közelségben főzés közben?

Akkor te nyugodtan választhatsz egy ilyen dizájnos megoldást is, ami biztos, hogy mindenki figyelmét felkelti majd, aki megfordul a lakásodban. 

Ráadásul vacsorakészítés közben úgy érezheted majd magadat, mint egy tudós professzor, aki épp a legfinomabb ételek megalkotásán kísérletezik!

 

Rendszerezz egy fiókban Kép forrása: diycraftsmag.com

4/5 Rendszerezz egy fiókban

A szekrények mellett egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különféle fiókos megoldások. Ennek oka főleg az, hogy sokan szeretik fejmagasságban kihagyni a helyet, hiszen így nagyobbnak tűnik a tér, illetve a sütő, főzőlap közelében nem is mindig praktikus, ha hajolgatni kell a kilógó sarkak elől.

A kihúzható fiókok ezt a problémát orvosolják, akár vízszintesen, akár függőlegesen kapnak helyet a konyhában. Előnyük, hogy nincsenek szem előtt, helytakarékosak, könnyű a segítségükkel rendszerezni. Viszont hátrányuk lehet, hogy alkalmanként akár le is kell guggolnod ahhoz, hogy hozzáférj a szükséges ízesítőkhöz.

Használj mágnest Kép forrása: blog.tizzalicious.com

5/5 Használj mágnest

Egy másik nagyon látványos megoldás a mágneses fűszertartó, amit akár te is elkészíthetsz magadnak. Szükséged lesz hozzá kisebb üvegekre a tetejükkel együtt, és persze mágnes darabokra. Ennek a megoldásnak hatalmas előnye, hogy helyet lehet spórolni vele, hiszen a fűszereket a konyhaszekrény alsó felére, illetve akár a hűtő oldalára is felteheted. De persze az is jó megoldás, ha külön erre a célra feltesztek egy fémcsíkot a konyhában...

Ezt a praktikát egyébként akár a fürdőben, vagy a fésülködőasztalodnál is érdemes lehet bevetned, sőt az íróasztalod fölött is növelheted a tároló felületeket a segítségével.