Rendezd újjá otthonod a KonMari módszer segítségével

Fodor Veronika
Írta: ,

Te is tapasztaltad már, hogy a kedvenc felsődet gyűrötten húzod ki a fiók mélyéről, a táskáid toronyban állnak az ajtó mögött, a nyakláncaid pedig összegabalyodtak, ezért inkább már nem is hordod őket? Akkor eljött a rendrakás ideje! A KonMari módszer segít, hogy a számodra legkedvesebb darabokat megtarthasd, a feleslegestől való megválással pedig helyet varázsolj az újnak.

Mi is az a KonMari módszer?

A KonMari technikát Marie Kondo japán írónő fejlesztette ki, aki a rendrakásra vállalkozóknak szeretne egy egyedi módszerrel segíteni. A „rend a lelke mindennek” kifejezést ugyan nem ő találta ki, viszont ideje nagy részében dolgainak rendszerezésével foglalkozott. Tapasztalatai szerint barátságos otthont varázsolni a felesleges holmiktól való megszabadulással lehetséges. Hisz abban, hogy a tárgyaknak is lelke van, így a módszer alapja, hogy csak olyan tárgyakkal vedd körül magad, amik örömet szereznek neked és amiknek célja van az otthonodban. Nemcsak a feleslegestől való megválásban segít, hanem a megmaradt holmik megfelelő szelektálásában is. Beszél „hozzájuk”, megsimogatja „őket”, érzelemmel tölti meg a tárgyakat.

A módszer első olvasásra idegennek tűnhet, de érdemes átgondolni, hogy a dolgaid hány százalékát használod ki a mindennapokban, és mik azok, amit évről évre csak hátrébb tologatsz a szekrényedben.

Mivel kezdd? Legyen Káosz!

Ha eddig azt az elvet követted, hogy egyszerre egy helyiségben raktál rendet, akkor számodra az első lépés újdonság lesz. Marie Kondo ugyanis azt javasolja, hogy rendet rakni csak drasztikus módszerrel eredményes, így az első feladat a régi kiselejtezése, és csak utána jön a pakolás és az új dolgok beszerzése.