Praktikus rendszerezési ötletek a babaszobába

Írta: ,

Ha valahol könnyen lesz káosz és rendetlenség, az a babaszoba. Kétségtelen, hogy nem éppen könnyű megmagyarázni a csemetéknek, miért nem szerencsés, ha térdig járunk a játékokban, de legalább a rendszerezéssel orvosolhatjuk a kupleráj egy jelentős részét – legalábbis ideiglenesen. 

1/6 Tér- és rendelválasztó

Az egyik legkönnyebb módja, hogy elrejtsük a rendetlenséget, ha valamilyen térelválasztót használunk.

Persze, ettől még a halomban álló ruhák és játékok megmaradnak, de legalább nem tűnnek fel azon nyomban, mihelyst belépünk a szobába.


Ne félj a tarkától – színezd ki az otthonodat!


Csecsemők esetén tökéletes lehetőség a térelválasztó függöny, ami nem csupán kellőképpen légies, szellős hatást biztosít, hanem a gyors és könnyed megközelítést is garantálja.

Kisgyermekek szobájában már problémás lehet ez a megoldás, hiszen ők köztudottan imádnak felfedezni, nézelődni, pakolni, márpedig a függöny nem akadályozatja meg a rombolást.

Esetükben szerencsésebb beépített szekrényt, gardróbot választani, amit magasan rögzíthető tolóajtóval ajánlatos ellátnunk a cél és a biztonság érdekében.

2/6 Rekeszek mindenütt

Szintén a rend érzetét biztosítják a rekeszek, amikből nem lehet elegendőt bezsúfolni egy gyerekszobába.

Több megoldással is találkozhatunk a lakberendezési boltokban, a plafonra akasztható, onnan hosszan lelógatható rendszerezőkön túl tökéletesen választás ez a bájos polcrendszer is.

A kihagyott felületekre kerülhetnek azok a játékok, kiegészítők, amik illenek a szobához és jó, ha állandóan kéznél vannak, a dobozokba azonban ömlesztetten is beleszórhatjuk a holmikat.

A gyermekeket is könnyebb rávenni a pakolásra, ha lényegében bármit bármelyik rekeszbe beleszórhatnak, és ha mi magunk pakolunk, akkor ugyancsak könnyebb lesz a dolgunk.

A rekeszek hasonlóképpen rendezett hatást keltenek, szelektáláshoz, gyors pakoláshoz pedig igazán tökéletesek.

3/6 Rendszerezett szekrények

Nem csupán akkor rendszerezhetjük a holmikat, ha azok mindenki számára szem előtt vannak, hiszen ugyanezt az elvet könnyen átvezethetjük a szekrény eldugott részeire egyaránt.

Az egymással harmonizáló dobozok már eleve megteremtik az összhangot és a harmóniát, ám a látványt még vidámabbá (a funkciókat pedig hasznosabbá) tehetjük, ha el is nevezzük a rekeszeket.

Választhatunk külön tárolót a játékoknak, könyveknek, zokniknak, vagy bármi másnak, ami folyton elkeveredik a többi holmi között.

Tény, hogy a pakolásnál kicsit több energiát kell befektetnünk, de cserébe sokkal gyorsabban hozzájuthatunk majd azokhoz a ruhákhoz, kellékekhez, amikért általában az utolsó pillanatban kell nyúlnunk.

Szerencsére mindezt egy teljesen hagyományos szekrényben is megvalósíthatjuk.

4/6 Mozgatható pelustartó

Amennyiben nincs elegendő helyünk a babaszobában, úgy előfordulhat, hogy nem tudunk betenni akkora ágyat, amekkorára szükségünk lenne.

Ilyenkor kulcskérdés, hova kerülhetnek a pelenkák, krémek, törlőkendők.

Erre a dilemmára kínál megoldást a hordozható, gurítható tartóállvány.

Míg a kezdetekkor jó szolgálatot tehet a csecsemők gondozása során, addig a későbbiekben bármit tárolhatunk rajta, hiszen a fürdőszobában éppúgy megállja a helyét, mint amilyen könnyen rendszerezhetjük rajta a játékokat.

A gurítható tárolókat a csemeték szintén imádják.

Ha már nem szánunk konkrét funkciót a hasznos eszköznek, akkor odaadhatjuk a kisgyermekeknek, akik emeletes, pakolós és persze tologatható játékokat űzhetnek a segítségükkel.

5/6 Jelölő elválasztók

Ezek a vidám akasztók egyszerűen tökéletesen illenek a babaszobákba, és bájos küllemük mellett hatalmas előnyökkel is bírnak.

A felakasztott ruhákat rendkívül könnyű rendszerezni a segítségükkel, hiszen sorrendbe állíthatjuk, majd el is választhatjuk őket egymástól.

Közös szekrényt birtokló testvérek esetében ugyancsak hasznos ez a praktika, már az eltérő alapszín is rengeteget segíthet a csoportosítás során.

Az akasztók által az ismerősöktől, rokonoktól kapott ruhákat, vagy a jó előre bezsebelt darabokat szintén rendszerezhetjük, esetleg elkülöníthetjük az egyelőre eladásra váró ruhácskákat.

Nem csak hónapok, méretek, típusok szerint is csoportosíthatunk, értelemszerűen a leginkább testhezálló rendszert célszerű bevezetnünk.

6/6 A plüssök rendszerezése

Végül, de nem utolsó sorban a gyermekeket idővel ellepik a játékok, amiket valahova el is kell pakolni.

Különösképpen igaz azokra a darabokra, amik aktuálisan nem örvendenek túl nagy népszerűségnek, vagy még nem aktuálisak.

A célra tökéletesek a szekrényekbe fellógatható cipő- és táskatartók, amiket akár a gyerekszoba ajtaján is rögzíthetünk. A plafonra függesztett, többszintes „hinta” is tökéletes a célra, minden rekeszt megtölthetünk plüssökkel.

Ha ügyes kezű az apuka, akkor készíthet nekünk egy négyzet alakú, csiszolt faketrecet, amit szintén teletömhetünk, később pedig a rácsokon keresztül kihúzhatjuk a nézelődő plüssöket.

Kisebb-nagyobb kosarakat díszítő funkcióval is felfúrhatunk a falra, ezekben ugyancsak jól mutatnak a kikandikáló játékok.