Pici a konyhád? Trendi helytakarékos ötletek

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Pici a konyhád? Trendi helytakarékos ötletek

Kép forrása: pexels

Amikor még albérletben laktunk, egy nagyon rosszul berendezett és a legkevésbé sem praktikus konyhát bitorolhattam. Már akkor elhatároztam, hogy a saját konyhám nem csak praktikus lesz, hanem nagyon látványos is. A saját házunkban úgy sikerült ezeket a terveket megvalósítani, hogy a konyha alapterülete egyáltalán nem kiemelkedő. A trendi, helytakarékos ötletek segíthetnek, hogy a legapróbb garzonba is otthonos és testhezálló konyhát varázsolj!

Étkező helyett reggeliző pultok

Amikor a kicsi konyhák szóba kerülnek, akkor sajnos gyakran probléma az is, hogy az étkezőnek nem jut külön hely. Sajnos meglehetősen nagy felületet elfoglal egy étkezőasztal az egyébként is apró alapterületű konyhából, így a legtöbbször nincs is lehetőség az elhelyezésére. Mi akkor a megoldás?

Kézenfekvő és nagyon praktikus ötlet, ha a pulton alakítjátok ki az étkező részt.

A bárszékek nem foglalnak sok helyet, és az asztal gyanánt funkcionáló pult helyet biztosít a konyhai előkészületeknek is. További előny, hogy a pultok sokszor egyfajta térelválasztóként egyaránt remekelni tudnak, különválasztják a nappalit a konyha-étkező párosától, így valójában három funkciót tudtok kiváltani egyetlen trendi ötlettel.

 

 

 

Lenyitható asztalok

A reggeliző pultokhoz hasonlóan praktikus és népszerű megoldásnak bizonyulnak a lenyitható asztalok, amik valóban jó szolgálatot tesznek akkor, ha egészen apró a konyhád. Érdemes olyat választanod közülük, amiket tényleg egy mozdulattal összecsukhatsz, hiszen ahol ezt a praktikát kell bevetni, ott jó eséllyel a szabad közlekedést szintén akadályozná még egy kisebb méretű étkezőasztal is.

A lenyitható asztalok gyakran nem alkalmasak arra, hogy előkészítsd rajtuk az ételeket, vagy komolyabban bevond őket a főzésre, ellenben arra tökéletesek, hogy kényelmesen elfogyasszátok a reggeliteket, vagy éppen megigyatok egy forró kávét. 

 

 

 

Kéznél, de nem szem előtt

Az apró konyhát még jobban összenyomja, ha túl sok holmi és kiegészítő van szem előtt, ezért érdemes ennél az adottságnál inkább a minimalizmust előtérbe helyezned. Ennek feltétele, hogy a lehető legtöbb holmit elrejtsd, de vajon hogyan teheted ezt meg praktikusan?

A minden nap használatos gépeket is elérheted egyetlen mozdulattal – majd ugyanilyen gyorsan el is rejtheted – ha beépített szekrényekben találsz nekik helyet. Csupán annyi előregondolkodásra van szükséged, hogy a szekrényekbe beépítess konnektorokat, így a vezetékek ízlésesen és esztétikusan kerülhetnek elvezetésre.

Ha ennél is nagyobb hangsúlyt tudsz fektetni a tervezésre, akkor érdemes kihúzható pultokat, polcokat építtetned a konyhádba: ezeket csak akkor kell kinyitnod, amikor valóban helyszűkében vagy, egyébként egy mozdulattal el tudod rejteni őket, és senkinek sem fognak feltűnni. 

 

 

 

Plafonig bútorozva

Nem csak rendkívül trendi manapság a plafonig érő konyhabútor, meg sem lehet kérdőjelezni, mennyire hasznos ez a kivitelezés. Nem sok értelme van szabadon hagyni a felső 20-30 centit sem, hiszen csak porosodik a bútor teteje, és kihasználatlan marad sok-sok hasznos terület.

A konyhabútor megtervezésénél, még nagy belmagasság esetén is érdemes plafonig vezetni a szekrényeket, hiszen rengeteg extra helyet nyerhetsz általuk. Való igaz, hogy a felsőbb polcokat nem éred el majd egykönnyen, de itt minden helyet kaphat, amire csak alkalmanként van szükséged. Így felszabadul a hely alul, ahova teheted azokat a holmikat, amiket nap, mint nap használsz.

 

 

 

Fülkés kialakítás

Az elmúlt időszakban lett különösen trendi – és kicsit összefügg az előző ponttokkal – a fülkés kialakítás. Ez a megoldás ötvözi a plafonig érő bútorok és a beépített háztartási gépek előnyeit, még pedig a lehető legkisebb alapterületen. Ilyenkor nem csak alulra és felülre, hanem két oldalra is beépített szekrények kerülnek, csupán középen, fülekeszerűen van annyi hely kihagyva, hogy a főzőlapnak, mosogatónak és némi pultnak hely jusson.

Ezeket a konyhákat gyakran ötvözik szigettel a tervezők, hiszen nincs túl sok hely az előkészítésnek, azonban a korábban is említett reggeliző pult, vagy az étkező asztal elhelyezése szintén alternatívát jelenthet a kisebb konyhákban.

 

 

 

Fókuszban

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv