Pénztárcabarát és egyedi – DIY füzetborítók, amiket közösen is elkészíthettek

Írta: ,

Valószínűleg elég kevés olyan gyerek van most az országban, aki ne borulna ki, ha meghallja, hogy közeleg a suli. És valószínűleg kevés olyan szülő van, aki ne szívná a fogát a tankönyvek, a füzetek és az egyéb apróságok ára miatt. Van egy ötletünk, amivel mindenkinek jobb lesz egy kicsit!

Miért jó az egyedi füzetborító? Kép forrása: urbanoutfitters.com

1/6 Miért jó az egyedi füzetborító?

A füzetek vagy tankönyvek külön borítás nélkül gyorsan elhasználódnak, de a mintás csomagolópapírok ára néha komolyan horribilis. Vehetsz azonban sima, egyszerű, barna csomagolópapírt is, amit aztán a gyerek kedvére dekorálhat: fillérekből megúszod, ugyanolyan tartós, és azzal sem lesz gondod, hogy mivel foglald le a csemetéd a nyár utolsó hetében.

Ráadásul, ha maga díszíti a borítókat a saját ízlése szerint, az nem csak a kreativitását fejleszti, de abban is segít, hogy ne legyen teljesen rosszul a lurkó, ha kezébe kerülnek az iskola cuccai.

Kollázs képes újságokból Kép forrása: crafthubs.com

2/6 Kollázs képes újságokból

A sima papírral borított füzetekre egyedi kollázst is készíthettek újságokból kivágott képekkel.

Én annak idején reklámújságokból, szórólapokból kivágott betűkkel, graffiti stílusban írtam fel a kedvenc idézeteimet a könyvekre, füzetekre.

Egy hétig szerintem biztosan elszöszöltem velük, cserébe viszont én voltam a legmenőbb hetedikes – a tanáraim és az osztálytársaim is csodájára jártak a füzeteimnek, én pedig egész tanévben imádtam őket.

Geometrikus minták Kép forrása: blupla.com

3/6 Geometrikus minták

A geometrikus minták amúgy is nagyon menők mostanában, és egy sablon segítségével nem is annyira időigényes egy ilyen borítót elkészíteni.

Az alapot itt is a barna csomagolópapír adja, amire maradék csomagolópapírokból, vagy magazinok fényképeiből jöhetnek a színes rombuszok.

A kis mozaikok illesztését végül ki lehet tölteni egy sötét filctollal, vagy óvatosan beszínezheted egy élénk kihúzófilccel is, hogy még hangsúlyosabb legyen a végeredmény.

4/6 A jó öreg indigó

Ha van otthon elfekvőben indigó papírotok, akkor meg is van minden, ami kellhet, de ha nincs, akkor is pár forintért beszerezhettek egyet a papírboltból. Ezután már csak a megfelelő mintát kell kiválasztani egy színezőből vagy bármilyen könyvből, hogy aztán az indigó segítségével átmásoljátok a csomagolópapírra.

Én annak idején egy betűsablonról kopíroztam át a könyvborítókra a tantárgy kezdőbetűjét, de egy mandala is nagyon jópofa lehet, és ha elég ügyesen rajzol a lurkó szabad kézzel, az indigót is elhagyhatjátok.

Dekortapasz Kép forrása: refinery29.com

5/6 Dekortapasz

A dekortapaszok kreatív felhasználási módjairól már írtunk korábban, de szuperül megfelelnek arra is, hogy a füzeteket dekoráld velük!

Ha épp nincs otthon belőle, akkor sem kell rögtön a hobbiboltba rohanni, bármilyen maradék színes papírt is felhasználhatsz, amit a suliragasztóval rögzíthetsz a borítóra.

Suliragasztó meg ugye biztos van, hiszen azt minden évben veszel, és soha senki nem használt még el egy egész tubust belőle... :D

Hurrá, krumplinyomda! Kép forrása: fishandbull.com

6/6 Hurrá, krumplinyomda!

Krumplinyomda, ismétlem, krumplinyomda! Lehet, hogy ötéves korod óta nem használtad, de ha újra előkerül, most is ugyanolyan mókás lesz, mint akkor volt. Miért is nem krumplinyomdázunk minden nap? Mikor döntöttünk úgy, hogy vannak ennél fontosabb dolgok az életben?

Na de hagyjuk a filozofálást: inkább elő a vízfestékkel meg az ecsettel! Egy félbe vágott krumpliból faragjátok ki a nektek tetsző mintát, majd az ecset segítségével vigyétek fel rá a megfelelő színeket, és nyomkodjátok teli azt a csomagolópapírt!

Elrontani legfeljebb azzal lehet, ha felhasználás előtt nem várjátok meg, míg teljesen megszárad.