Otthonunk színei – A zöld szín pszichológiája és alkalmazása a lakásban

Vinkovics Zsuzsa
Írta: ,
Otthonunk színei – A zöld szín pszichológiája és alkalmazása a lakásban

Kép forrása: Hotel Arts Barcelona

Hajdan talán elmélyültebb kapcsolat volt az ember és az őt körülvevő természet és annak színei között. Sőt, kifejezett összefüggést fedeztek fel az ember és a színek temperamentumai kapcsolatában is. A színekre pedig eleven erőforrásként tekintettek, s hitték, hogy a fejlődés gyorsításának, az egészségnek és az erősödésnek az eszköze, akár a betegségek ellenszere is lehet. Sajnos, napjainkra ezeknek az ismereteknek a híján vagyunk, pedig alapvető kedélyünket, otthonunk atmoszféráját alapozhatnánk meg pozitív értelemben.  „Színválasztó sorozatunk” aktuális, zöld színről szóló része azonban reméljük, sokak segítségére lehet!

Terápiás hatás, színpszichológia

Érdekes tapasztalás, hogy míg az afrikaiak a fehérnek ezernyi árnyalatát tudják a természetből kiragadni, addig a zöldnek csak egyfajta színét ismerik. Mi európaiak viszont a zöld számtalan tónusát tudjuk felismerni a fűszálak sárgászöld színétől a smaragd mélyzöld tónusáig, s mivel a meleg sárgából és a hideg kékből tevődik össze, ezáltal hatását tekintve frissítőnek és nyugtatónak is, aktívnak, élettel telinek és passzívnak is érezzük egyszerre, ezért képes kiegyensúlyozottságot teremteni az életünkben.

Napóleon óta tudjuk – aki szívesen hordott zöld kabátot –, hogy a túlzottan aktív, heves természetű, vagy akár a döntéshozatalra nehezen képes személyeknek is különösen javasolt a zöld szín viselése, mert kiküszöböli a gyengeséget és a túlzott erősséget is lecsökkenti. Derűs hatásának köszönhetően növeli az optimizmust, és erősíti az önmagunkba és másokba vetett bizalmat is.

A zöld szín emellett jótékony hatással van a vérkeringésre, a szem zavaraira, úgy érezzük, hogy a szervezetünk felfrissül tőle, talán ezért is vágyunk ösztönösen a természetbe a monoton közegünkből.

Galéria / Így használd a zöld színt az otthonodban!
Így használd a zöld színt az otthonodban! Megnézem
a galériát!

A zöld szín a lakberendezésben

Otthonainkban érdekes lehet két zöld szín – egy finomabb és egy erőteljesebb – kombinálása. A világosabb, pasztellesebb zöldeket érdemes a hálószobákban használni, mivel előnyösen hatnak a pihenésre, vagy alkalmazhatjuk őket a dolgozószobákban, mivel stimulálják az emlékezetet. A sötétebb zöldek különös miliőt képesek teremteni, mélységet alakítanak ki a helyiségekben, sokszor alkalmazzuk ezért előszobákban, hallokban, vagy nappalikban, de mivel intenzív színek, az arányukra különösen érdemes odafigyelnünk! Sokszor elegendő egy konkrét kiegészítőt, vagy a tér főszereplőjének számító kanapét, fotelt megjeleníteni ebben az árnyalatban, ami aztán mágnesként vonzza majd a tekinteteket!

A zöld felületek fehérrel vagy a finomabb krémszínnel, elefántcsont árnyalattal különös eleganciát sugallnak, nem beszélve arról, amikor az arany is feltűnik ezek mellett, mintegy megkoronázva ezt az egyedi hatást.

A fából készült bútorokkal összehangolva is gyönyörű atmoszférát hozhatunk létre. A szelídebb árnyalatait a türkizzel, vagy a rózsaszínnel is kombinálhatjuk, míg a mélyebb tónusa a sárga és a kék színek mellett tud jól mutatni.

Ehhez az íráshoz a Sniezka festékek oldalán elérhető Színpszichológia cikkeket is felhasználtuk. 

Fókuszban

Az 5 kedvenc húsvéti süteményem, amit legszívesebben mind elkészítenék idén

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba