Otthonunk színei – A sárga pszichológiája és alkalmazása a lakásban

Vinkovics Zsuzsa
Írta: ,
Otthonunk színei – A sárga pszichológiája és alkalmazása a lakásban

Kép forrása: designyourcorner.com

Gyerekeink színes rajzain tűnődve talán elgondolkodhatunk azon, hogy ők még mennyire színesben látják a környező világot és érzéseiket automatikusan hol vibráló, hol mély tónusokkal fejezik ki. A felnőttkor egyik sajátosságaként viszont (a kivételnek természetesen itt is jár a tisztelet) épp a színek elvesztését és a sötét árnyalatok, valamint a szürke és a barna tónusok monotonitását kapjuk.  Aztán sokszor csak egy külső inger vagy betegség következményeként – esetenként még akkor sem – vesszük észre színéhségünket. Ekkor automatikusan nyúlunk vissza a tiszta, szép, világos árnyalatokhoz. Színválasztó sorozatunk legújabb, sárgáról szóló fejezete is talán egyfajta terápiát nyújthat nem csak otthonunk csinosítására, hanem saját színéhségünk kielégítésére is.

Terápiás hatás, színpszichológia

Goethe megfogalmazásában a sárga meleg és jókedvre derítő szín, ami mindig fénytermészetű, élénk és aranyló. Ezt a felmelegítő hatását különösen egy szürke téli napon figyelhetjük meg, ha sárga üvegen keresztül szemlélődünk, és megérezzük, hogy ez a szín kellemes, derűs, barátságos, azonban egész erejében van valami nemes, aminek oka talán a Nappal történő automatikus asszociációban is kereshető.

Ezeknek a jellemzőknek köszönhetően bátran használhatjuk a sárga színt arra, hogy elűzzük vele a fáradtságot, élénkítsük magunkat. S bizony észre sem vesszük, hogy stimulálja az agy működését is és javítja a gondolkodást, az emlékezetet – épp ennek köszönhető, hogy a post-it-ek is sárga színben a legkelendőbbek. Pszichológiailag a terhektől, problémáktól, korlátoktól, gondoktól való megszabadulást jelenti, önuralomhoz segít, ezért azok számára különösen javasolt, akiknek épp önbizalom-erősítő és döntésképességet növelő injekcióra van szükségük.

Galéria / Így használd a sárga színt az otthonodban!
Így használd a sárga színt az otthonodban! Megnézem
a galériát!

A sárga szín a lakberendezésben

Otthonunk tervezésekor sokszor esünk kétségbe egy északra vagy keletre néző térben, pedig egy fényszegény környezetet épp a sárga derűsségével tudunk remekül kompenzálni. A jókedven túl nagyszerűen kivilágosítja a helyiségeket, de a teltségével legyünk óvatosak! A túlságosan telített árnyalatok izgató hatásúak lehetnek, ha mégis nagy felületet szeretnénk „átmelegíteni”, érdemes a sárga pasztellesebb árnyalatait alkalmazni.

Ha választásunknál mégis a sárga mélyebb árnyalata felé húz a szívünk, koncentráljunk inkább egy-egy hangsúlyos elemre, vagy egy adott fókuszpontra, vagy egy csak kisebb kiegészítőre, részletre. Talán dekorációs színpalettánk egyik legrégebb óta használt színe, ezért a nappalikban, hallokban megjelenő tömény, fa bútorok komolykodó hatását nagyszerűen tompítja és a közeget melegséggel ruházza fel.

Az intenzív vörössel, kékkel és zölddel összekapcsolva merész összeállítást kapunk, míg a türkizzel egyedi kombinációt képezhetünk. Ha ezt fárasztónak ítéljük, akkor társításánál maradhatunk a szürke, a fehér és a barna színek mellett, amelyekkel, jóval szelídebb hatást érhetünk el. De jól véssük fel, bármely árnyalatával és társításával élünk is, a sárga szín garantáltan az életet csempészi vissza, akár a falaink közé is!

Ehhez az íráshoz a Sniezka festékek oldalán elérhető Színpszichológia cikkeket is felhasználtuk.