Otthonunk színei – A rózsaszín pszichológiája és alkalmazása a lakásban

Vinkovics Zsuzsa
Írta: ,
Otthonunk színei – A rózsaszín pszichológiája és alkalmazása a lakásban

Kép forrása: inmyinterior.com

Elgondolkodtató az a feltevés, hogy ha a minket körbevevő világ és annak színei rezgésekből és energiákból állnak – amelyek hatással lehetnek minden pillanatunkra –, akkor ezek tudatos kiválasztásával és tervezésével akár harmonizálhatjuk is hétköznapjainkat. Otthonunk hangulatát ezért célszerű magunkkal összecsengve megálmodni, amihez a színválasztó” sorozatunkat érdemes nyomon követni.

Mennyi derű, öröm és felhőtlenség árad a rózsaszín világából, amit alátámaszthat az a tény is, hogy újszülött lánykáinkhoz is automatikusan ezt a színt társítjuk, és a meseszép szerelmet is rózsaszín ködként képzeljük el. Nem csoda tehát, hogy az idei év slágerszíne a rózsaszín egyik légies, elegáns árnyalata, a rózsakvarc lett! Ugyan nőiesnek érezhetjük, de higgyük el, hogy megfelelő vegyítéssel, határozott dekorációkkal, tudatos választással az erősebb nemnek sem kell lemondania a rózsaszín pozitív hatásairól.

Terápiás hatás, színpszichológia

Mivel a rózsaszín a vörös és a fehér összekeveréséből adódik, ezért az állandóságot, a mérsékletet, az önuralmat éppúgy társítjuk hozzá, mint a szabadságot, vagy a frissességet is. A rózsaszín emellett egy élénk, fiatalos, vidám és lakberendezési szempontból izgalmas szín, magas energiaszinttel. 

Talán ezen tulajdonságainak is köszönhető, hogy a helyiségeket meleggé, könnyebbé varázsolhatja, sőt, zölddel kiegészítve még az állandó tavaszhangulatot is becsempészhetjük falaink közé. Élettani hatásait tekintve a rózsaszín a piroshoz hasonlóan növelni tudja a vérnyomást, a szívritmust és a pulzust.

Galéria / Így használd a rózsaszínt az otthonodban!
Így használd a rózsaszínt az otthonodban! Megnézem
a galériát!

A rózsaszín a lakberendezésben

A rózsaszín a pasztellszínek nagyon gazdag családjába tartozik. Ezek világos, nyugodt színek sok fehér hozzáadásával. Minden helyiségben használhatók, és tetszőlegesen kombinálhatók más színekkel, különösen a szivárvány tiszta színeivel.

A felhőtlenségét a fehérrel, vagy a bézs árnyalatával társítva csak erősíthetjük, míg a szürkével és a barna tónusaival együtt kombinálva már eleganciát is kölcsönözhetünk az adott enteriőrnek. De ne higgyük, hogy a rózsaszín csak ezekkel a színekkel vegyíthető! Édeskés hatást érhetünk el a fagyi színek pasztell árnyalataival, vagy meglepő fordulatot adhatunk otthonunknak, ha a narancssárga élénkségével hozzuk össze. Az pedig különösen kifinomult ízlésre utal, ha az aranyat hívjuk a rózsaszín mellé.

Azontúl, hogy a babaszobák kedvelt választásai a rózsaszín, jól beválik még a hálószobák falain, az apróbb kiegészítőkön is, vagy akár egy-egy enteriőr főszereplőin is. De jegyezzük meg, hogy amíg a rózsaszín elűzi a depressziót és szeretet hoz a legridegebb falak közé is, addig azért annak túlzott mértékű használatától is óvakodnunk kell, mert nagy és tömény felületen, vibrálóbb árnyalatban már akár fizikai gyengeségérzetet is okozhat az ott tartózkodóknak.

Ehhez az íráshoz a Sniezka festékek oldalán elérhető Színpszichológia cikkeket is felhasználtuk.