Otthonunk színei – A lila pszichológiája és alkalmazása a lakásban

Vinkovics Zsuzsa
Írta: ,

Egykor sokkal szorosabb kapcsolat volt az ember és az őt körbevevő természet között, hiszen az ember mindennapi tevékenysége is a szabadban, a levegőn, napfényben, a természet színei között zajlott. Mára azonban alapjaiban változott meg életünk, s nap mint nap érezzük, hogy ezt a szoros kapcsolatot – civilizált környezetünkben, szinte csak mesterséges fényben élve – elveszítettük. Reméljük azonban, hogy színválasztó sorozatunk mostani fejezete némi visszautat adhat a természethez és azok otthonunkban is használható színeihez. Ezúttal a hajnal és a naplemente színével, a lilával ismerkedünk!

Terápiás hatás, színpszichológia

A lilára az egyensúly színeként tekintünk, ami köszönhető annak is, hogy a lila a piros és a kék színek keveréke, ezáltal magában hordozza mindkettő, néhol ellentmondónak tűnő tulajdonságait – a piros energetizáltságát és a kék nyugalmát. De visszakanyarodva a természethez, könnyen rájöhetünk, hogy a lila egyensúlyát itt is megtaláljuk, elég csak arra gondolnunk, hogy a lenyugvó és a felkelő nap is lila színben tündököl, azaz a hajnal és az est színe is közel azonos. Ennek köszönhetően is mondjuk, hogy a lila az egyensúlyt adja az ég és a föld között, s talán ezért is társítjuk hozzá a mértékletességet, az intelligenciát, a bölcsességet, a nemességet és a luxusérzést.

A misztikus lila kiegyenlítő szerepének köszönhetően a hideget enyhíti, a tüzet viszont csökkenti, s felettébb inspiráló hatásúnak tartjuk, ezért különösen ajánlott kreatív emberek számára. Wagnerről is azt tartják, hogy komponálás közben lila kárpitokkal és tárgyakkal vette körbe magát, míg Leonardo da Vinci azt hangoztatta, hogy lila környezetben a meditációs erő a sokszorosára növelhető. A lila hatással van idegrendszerünkre, fokozza az alváskészséget, előnyösen hat az agy működésére, épp emiatt a kikapcsoló, nyugtató hatása miatt nyúlunk ösztönösen a lilához hálószobánk kifestésénél is. Javasolt azoknak, akik harmóniára, csendre és nyugalomra vágynak, de a túl érzékenyek óvakodjanak a lilát nagymértékben használni, mert némi hipnotikus hatása miatt elterjedt a liláról az is, hogy a színek „morfiuma”.

Galéria / Így használd a lila színt az otthonodban!
Így használd a lila színt az otthonodban! Megnézem
a galériát!

A lila szín a lakberendezésben

Ha a lila színt szívesen becsempésznénk az otthonunkba, érdemes eleinte apróbb kiegészítők lilára változtatásával kezdeni! Fessünk át egy széket vagy cseréljük lilára a függönyöket, esetleg egy megfelelő társszín kiválasztásával is szépen tompíthatunk annak határozott látványán. Fehérrel társítva üde és elegáns, sötét színek mellett karaktert adhatunk környezetünknek. Árnyalatai széles színskálát ölelnek fel a sötétvöröstől egészen akár a szilvaliláig, mindez attól függ, hogy épp a vörös, vagy a kék árnyalata dominál jobban. Kiegyenlítő szerepének köszönhetően választja automatikusan mindkét nem közös hálószobájuk, vagy fürdőszobájuk színének a lilát, amely így hol hűvös, férfias, hol nőies, romantikus is tud lenni.

És ha már a liláról beszélünk, nem feledkezhetünk meg a mediterrán tájak levendulamezőiről és a tavasz orgonabokrairól sem, amelyeknek köszönhetően méltón vált a lila szín a provence-i stílus védjegyévé, s vált ezzel a finom, vidéki romantika egyik jellegzetes színévé is!

Ehhez az íráshoz a Sniezka festékek oldalán elérhető Színpszichológia cikkeket is felhasználtuk.