Otthonunk színei – A kék szín pszichológiája és alkalmazása a lakásban

Vinkovics Zsuzsa
Írta: ,

Nyugodtan leszögezhetjük, hogy a mai világunk számára a színek élményt adhatnának, ha beengednénk őket az életünkbe. Gondoljunk csak bele, hogy a nagyvárosokat körbevevő szürke, monoton lakótelepek látványa mennyi elutasítást, feszültséget, depressziót hordoz azokkal szemben, ahol az ott élők színesre festették homlokzatukat vagy csak látványos virágokkal díszítették erkélyeiket. 

És ha ezt a gondolatmenetet folytatjuk, akkor bátran tekinthetjük a színeket életünk olyan eszközeinek, amelyek segítségével akár harmonizálhatjuk is magunkat, szervezetünket. Ehhez azonban tudnunk kell jól használni őket, megismerni jellegzetességeiket, amihez „színválasztó” sorozatunk legújabb, kék színről szóló fejezete is segítséget nyújthat!

Terápiás hatás, színpszichológia

A kék szín ezernyi árnyalatával találkozhatunk a természetben. Éppúgy kéknek látjuk a távolban szikrázó havat, mint a hideg holdvilágos éjszakákat, a zöldeskéknek tetsző jeges vizeket, vagy a sárgáskéken csillogó nappali égboltot is. Talán épp ezek miatt társítjuk a kékhez a hidegérzetet és a hűvösséget is, amit azonban inkább pihentetőnek, lelkileg megnyugtatónak élünk meg, s ezáltal szabályozhatja az álmunkat, sőt pozitív hatással lehet az alvászavarokra és élénkíti az agyműködést is. Nyugalmat hoz és egyben inspirál!

Pihentető hatása miatt is szeretjük otthonainkban hálószobáink, vagy gyerekszobáink falait kékre festeni, de mivel az intelligenciával és a stabilitással is összekapcsoljuk, nyugodtan tervezhetjük dolgozószobáinkat is a kék színében. Előnye, hogy optikailag a legszűkebb tereket is kitágítja, ezért kisebb helyiségekben is érdemes alkalmaznunk.

De mivel úgy tartják, hogy ez a szín fékezi az étvágyat, ezért nem ajánlott a konyhák vagy az étkezők összes falfelületét kékre festeni! Talán nem meglepő az sem, hogy némi férfias megjelenést is társítunk egy-egy árnyalatához, ezért nem csak a fiús babaszobák egyik kiváltságos színe, hanem az érettebb korban lévő férfiak is bátran használják otthonaikban.

Galéria / Így használd a kék színt az otthonodban!
Így használd a kék színt az otthonodban! Megnézem
a galériát!

A kék szín a lakberendezésben

A kéket kedvezően társíthatjuk a fehérrel, ami akár a déli országok idilli tájaira is méltán emlékeztethet minket, de a szürke és a barna színek mellett is elegáns és otthonos közeget tudunk a kék által kialakítani. 

Meglepően erősítik egymást a zöld, vagy a piros árnyalatokkal, de a kék szín különlegessége, hogy a saját tónusaival is finom, sallangmentes atmoszférát képes teremteni. A manapság pedig egyre kedveltebb türkiz árnyalatával frissességet és fiatalosságot hozhatunk a legfásultabb terekbe is!

Ehhez az íráshoz a Sniezka festékek oldalán elérhető Színpszichológia cikkeket is felhasználtuk.