Otthonunk színei – A fehér pszichológiája és alkalmazása a lakásban

Vinkovics Zsuzsa
Írta: ,

A fény gyógyító erejét sokan ismerik, a színekét viszont annál kevesebben. Pedig gondoljuk csak végig: ahol hiányoznak a színek, ott a magány uralkodhat, ahol pedig színes a környezet, ott élet, erő és öröm lakik. A lakásunk nagy felületű elemeinek színe és a róluk visszaverődő fény tehát alapjaiban határozza meg a hangulatunkat és a közérzetünket. Célszerű otthonunk színeit ezért magunkkal összhangban kialakítani, amihez egy „színválasztó” sorozattal most mi is segítséget adunk.

Érdekes íve van annak, ahogy a fehér színhez kapcsolódunk otthonaink kialakítása, vagy akár életünk során. Míg a babáinkat és a menyasszonyainkat rendszerint fehérbe öltöztetjük, addig a hétköznapok viseletében a tiszta fehérhez talán már nem is nyúlunk többet.

A lakberendezésben vagy az otthon megtervezésekor nagyszüleink csak a puritán fehérben tudtak gondolkodni, anyáink viszont már kissé eltávolodva ettől az elképzeléstől, néhány színt is behoztak a falaik közé. Manapság viszont a minden színek divatját éljük, és a lakberendezésben talán csak a skandináv és a minimál stílus mondhatja a fehéret teljességgel magáénak.

A fehér a lakberendezésben

De legyen szó akár a régmúltról, akár napjainkról, az talán közismert, hogy a fehér színhez kellő biztonsággal fordulhatnak azok is, akik kevésbé tudnak bánni a színekkel, esetleg kevésbé látják az árnyalatokat.

A fehér tökéletes hátteret ad az összes színnek, sőt még a kisebb lakások méretét is képes optikailag megnövelni. Könnyen tervezhetünk a fehér mellé a színskála valamennyi tónusával, mivel a fehér szín tiszta semlegessége szépen kiegészíti a legerősebb tónust is, hol feldobva, hol épp tompítva azt. Ha pedig szeretjük a fát, a betont, vagy a nyers téglát, akkor a fehérrel történő társításával szépen erősíthetjük ezen anyagok természetes megjelenését is.

Persze, halljuk az ellenpéldákat is, hogy nagy felületen túlzó, steril és kórházi jelleget adhat otthonainknak a fehér szín, de a textúrák váltakozásával, színes kiegészítők társításával  ezt a problémát is könnyen orvosolhatjuk.

Galéria / Így használd a fehér színt az otthonodban!
Így használd a fehér színt az otthonodban! Megnézem
a galériát!

Terápiás hatás, színpszichológia

A fehér a legvilágosabb szín, a tisztaság és az ártatlanság jelképe, csillapítja az érzelmeket. Ha nyugalomra, pihenésre, jó közérzetre vágyunk, akkor bátran nyúljunk a fehér színhez, mivel annak derűs és tiszta hatása még a legstresszesebb hétköznapokban is gyógyírt hozhat számunkra!

A fehér színt a színpszichológiában olyan embereknek szokták javasolni, akik szeretnék kezükbe venni az életüket, világosan gondolkozni és nyitottabbakká válnának az új tervekre, ötletekre. Ez az árnyalat nem kedvez ugyanakkor a döntéshozatalnak, és azok számára sem ajánlott, akik könnyen magányosnak érzik magukat.

A fehér jellemzője, hogy világosít és derűsebbé tesz, ilyen hatással van a vörösre, a kékre és a zöldre. Jellegzetessége, hogy az intenzív színek szomszédságában átveszi azok árnyalatát, és ezzel elveszti a szigorúságát. Az élénk színt szelídebbé teszi, az erős kontrasztot csillapítja, ezzel sok lehetőséget nyújt arra, hogy a fehéret egy adott szín több árnyalatával kombináljuk. A fehér a kékkel, csakúgy, mint a zölddel, nagyon friss és pihentető színösszeállítást ad. Nagyszerűen illik gyermekszobába is, amely sok fehér színnel kifestve megfelelő háttér a színes játékokhoz és gyermekbútorokhoz.

Ehhez az íráshoz a Sniezka festékek oldalán elérhető Színpszichológia cikkeket is felhasználtuk.