Ötletek panellakások berendezéséhez

Írta: ,

Egy kis lakásból is csodálatos lakóhelyet tudunk létrehozni, ha sikerül hasznosan kihasználnunk a teret és mindeközben figyelünk a dekorációs szempontokra is. Következő ötleteinkkel könnyíteni szeretnénk azoknak, akik kis helyet kell berendezzenek.

Hálószoba

1/12 Hálószoba

Az otthon elsősorban a kényelemről szól, ezért fontos a kényelmes ágy. Válasszuk ki a legjobb ágyat, amelyet megengedhetünk magunknak. Szükség lesz legalább egy éjjeliszekrényre és egy lámpára is. Ha a hely megengedi, helyezzünk az ablak elé egy kényelmes (hinta)széket, ideális hely lesz olvasósaroknak.

A sötétítőkkel, szőnyegekkel színt és kényelmet vihetünk a helyiségbe. A hálószobai gardróbnak válasszunk ki egy nem túl mély, de magas szekrényt, lehetőleg tolóajtókkal vagy harmónikaszerűen nyíló ajtókkal.

Nappali

2/12 Nappali

Ha a lakás nagyon kicsi, valószínüleg a nappalinak multifunkcionálisnak kell lennie. Szerezz be egy dekoratív de kényelmes kanapét, amelyen elfér a család.

Fotelek helyett beszerezhetsz kényelmes székeket is (kevesebb helyet foglalnak). A nappali bútornak legyen minél több tároló része. A falak lehetőség szerint legyenek világosak, így optikailag tágítjuk a teret.

Az ablakokra csak fényáteresztő rolókat vagy függönyöket helyezzünk, hogy minél több természetes fény jusson a szobába. Adjunk színt a szobának textíliákkal (díszpárnák, szőnyeg, sötétítő). Ha nincs külön ebédlőnk, a szoba egyik szélébe alakítsunk ki egy ebédlősarkat kinyitható asztallal és kinyitható stílusos székekkel.

Konyha

3/12 Konyha

A kis konyhákban fő szempont a praktikus tárolóhelyek kialakítása (minél több fiók és szekrény). A szekrények magasságát még jobban kihasználhatjuk, ha sűrűbben teszünk bele polcokat.

A fiókokba helyezzünk nyitott tárolókat, így különválaszthatjuk a különböző kategóriájú apróságokat, és egyszerre több dolgot is elhelyezhetünk egyetlen fiókban.

Dolgozó

4/12 Dolgozó

Ha van külön dolgozószobád, viszonylag egyszerűbb a helyzeted. A kis lakásokban azonban leggyakrabban csak egyetlen dolgozósarok áll rendelkezésünkre.

Ilyenkor az íróasztal minél praktikusabb kell legyen, sok tároló lehetőséggel a könyveknek, irodai eszközöknek. Segítség, ha a notebookunk van, hisz kevés helyet foglal.

A szék legyen kényelmes, de minél kevesebb helyet foglaljon. Fontos, hogy tudjuk az íróasztál alá csúsztatni.

Általános tárolás

5/12 Általános tárolás

Légy kreatív, amikor a tárolásról van szó! Használd ki a szekrények tetejét, szerelj fel új polcokat, a tisztítószereket helyezd dobozba és csúsztasd a kagyló alá. A szezonon kívüli ruhákat, ágyneműket húzd védőfóliába, helyezd dobozba és csúsztasd az ágy alá.

Az üres polcokra fonott tárolódobozokat helyezhetünk, így rengeteg apróságnak helyet tudunk adni.

Átalakítások

6/12 Átalakítások

- A beltéri ajtókat szüntesd meg, helyette használj térelválasztó függönyöket.

- Cseréld le nagy hűtőszekrényedet egy kisebbre.

- Ha kis ablakaid vannak, szereltess be nagyobbakat, hogy minél több fény legyen a szobákban.

- A szekrényekbe építs be világítást, így láthatod mi van ott, könnyebb lesz rendben tartanod és az lesz az érzésed, hogy több a helyed.

Egy kis luxus

7/12 Egy kis luxus

Minden, amit hosszú ideig fogsz használni (konyhai edények, ágynemű) legyen minőségi. Egy kis luxussal letisztultabb, dekoratívabb, szebb lakásod lehet.

A minőség ráadásul hosszútávú befektetés, ritkább cserét/javítást igényel, radásul az esztétikai szempont sem elhanyagolható.

Vezeték nélkül

8/12 Vezeték nélkül

Vásárolj vezeték nélküli elekronikai dolgokat (telefon, számítógép tartozékok).

Ezzel nemcsak javítasz az összképen, de megszabadulsz egy csomó felesleges vezetéktől, ameyek csak túlzsfolttá tették volna a teret.

9/12 Rakj rendet

Sokszor egy egyszerű rendrakással lenyűgözően sok hely képes felszabadulni. Képzeljük el, hogy végre megszabadulhatunk a rengeteg kacattól, amit éveken át halmoztunk.

Vonuljunk végig a lakáson, és mindent rakjunk a helyére, tisztítsunk le, takarítsunk ki. Az eredmény csodálatos lesz.

Magas falak

10/12 Magas falak

Ha magasak a szobák, de nem annyira, hogy külön emeletet tudjunk létrehozni benne, szereljünk fel lebegő polcokat, akasszunk festményeket/fényképeket a falra, helyezzünk el magas, de nem túl széles szobanövényeket. Így kihasználjuk a falak adta lehetőségeket.

Szoknyás asztalok Kép forrása: realestatestyle.blogspot.com

11/12 Szoknyás asztalok

Hatalmas helypocséklás, ha az asztal alatti részt nem használjuk ki. Varrassunk a szoba stílusához illő "szoknyát" az asztal köré, így eltakarjuk a kacatokat. Jól mutat kerek vagy szögletes asztalokon is.

Tárolj az ágy alatt is!

12/12 Tárolj az ágy alatt is!

Az ágy alatt hatalmas hely áll rendelkezésünkre. Szerezzünk be alacsony dobozokat és tároljuk itt az ágyneműket, plédeket, szezonon kívüli cipőket és egyéb ritkán használatos dolgokat.