Öko-karácsony – Nem csak a dekoráció, az ünnepi készülődés is lehet zöld!

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Öko-karácsony – Nem csak a dekoráció, az ünnepi készülődés is lehet zöld!

Karácsonykor még az átlagosnál is több energiát és pénzt pazarlunk el, pedig már néhány egyszerű változtatással is hatalmas terhet vehetnénk le a környezetünkről. De mégis milyen praktikákkal lehet a karácsony zöld?

Látványos izzósorok Kép forrása: indulgy.com

Hazánkban is egyre nagyobb divatja van az őrült karácsonyi díszítésnek, pedig a túlzás a legtöbb ember számára egyáltalán nem szemet gyönyörködtető. Lényegében pazarlás teljes egészében feldíszíteni a házat kívülről, főleg úgy, hogy már ötkor lehúzod a redőnyt, és semmit sem látsz a hangulatos égősorokból.

Ha nem tudsz szabadulni ettől az ötlettől, használj napelemes égősorokat és/vagy energiatakarékos izzókat, amik napközben feltöltődnek, sötétedés után viszont automatikusan bekapcsolnak. Így energiát és pénzt is spórolhatsz, de a látványról nem kell lemondanod.

Az égősorok kérdését kipipáltuk és abszolút környezetbaráttá tettük, de mi a helyzet a többi dísszel? Sajnos ezekből is hajlamosak vagyunk túlzásokba esni, és mivel a boltokban a legtöbbször rossz minőségű, gyakorlatilag egyszer használatos díszeket találunk, évről évre újakat vásárolunk.

Mi a megoldás?

Bár drágák, ha óvatosan bánsz velük, az üveggömbök hosszú évekig csodás díszek lehetnek. A kopott, műanyag gömböktől, díszektől sem kell megszabadulnod, újrahasznosíthatod őket, és legalább egy-két évig új feladatot láthatnak el ajtókopogtatóként, vagy az adventi koszorú részeként. Emellett ne feledd, a saját készítésű díszektől lesz igazán személyes a dekoráció!

Fókuszban

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!

Innen tudhatod, hogy jó sportcipőt vásároltál a gyereknek

A jó sportszereken és sportruházaton több múlik, mint gondolnád!