Nyersfa trendek hódítanak - használd te is a rusztikus fát a lakberendezésben

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Nyersfa trendek hódítanak - használd te is a rusztikus fát a lakberendezésben

A lakberendezésben virágkorát éli most minden, ami rusztikus: hódítanak a kicsit befejezetlennek ható terek, a nyersbeton, a szabadon hagyott kőfelületek és persze a fabetétek, gerendák. Utóbbiak esetében minél göcsörtösebb, különlegesebb a felület, annál jobb – még soha nem dívott ennyire a természetesség, mint most. A modernnel, vagy éppen a vidéki hangulattal keveredve pedig nem is lehetne csábítóbb a látvány!

Izgalmas megoldások

A fa az egyik legősibb alapanyagunk az építkezéseket illetően, ám ebben a cikkben nem kifejezetten a hagyományos felhasználási módjai kerülnek előtérbe, sokkal inkább a dizájnelemekkel megbolondított lehetőségek. A fa sokoldalúságát mutatja, hogy a lakás összes helyiségében bevethető: remekül szolgál a fürdőben, a konyhában, a hálóban, és polcok, kiegészítők formájában gyakorlatilag bárhol megállja a helyét.

Képek forrása: 1 / 2 / 3

Ugyan a lakberendezési magazinokat böngészve most is találhatóak az inspirációk között komolyabban megmunkált fafelületek, jelenleg népszerűbbek a rusztikus változatok. Azok, amik nem mennek szembe a fa természetes formáival, hibáival, hanem éppenséggel kiemelik azokat. Így születnek meg a nem teljesen egyenes, vagy éppen merőleges formák, a tervezők ugyanis nem erőltetik rá ezt a faanyagokra ott, ahol nem muszáj. Ebből kiindulva természetesen az újrahasznosítás is nagyon népszerű, csak a fantázia szabhat határt, amikor újratervezzük egy-egy régi pajta, vagy éppen ház faanyagait.

Vidéki báj

Sokan el sem tudják képzelni, hogy a faanyag máshol is megállhatja a helyét, mint a vidékies megoldásokban, de bőségesen láthatunk erre is ellenpéldákat. Azonban ha valahol, akkor ebben az irányzatban valóban nagyon „otthonos terep” jut a fának, és segítségével egészen fantasztikus lehetőségeket tudunk kiaknázni.

Képek forrása: 1 / 2 / 3

Sokan a teljes bútort rusztikus faanyagokból építik össze, mások csak részben támaszkodnak erre az anyagra, megint mások inkább kiegészítő formájában használják. Kihagyhatatlan a vidéki báj hangulatából a fagerendás tetőszerkezet, ami minél régebbi, annál jobb alapanyagot kínál a stílusos felújításhoz, átalakításhoz. Ebben az irányzatban ugyancsak alapvetőnek számít a korábban is említett újrahasznosítás, illetve a rusztikus megoldások, amikor otthonos hangulatot teremtve találkozik az egyenetlen kőfelszín, a kő, a vályog és a fehérre meszelt fal.

Főszerepben a modernitás

Saját otthonomban a minimalista és modern stílus híve vagyok, de a nyersfa trendek ebbe a stílusba is tökéletesen beillenek, igaz, kicsit más formában, mint a korábban említett példák esetében. Amikor a nyersfa találkozik a modernitással, akkor ugyan nem tűnik el teljesen a rusztikusság, de egyértelműen finomodnak a vonalvezetések és előtérbe kerülnek a nem éppen hétköznapi megoldások.

Képek forrása: 1 / 2 / 3

Ilyen például az, amikor a fagerendák közé kerül a rejtett világítás, vagy amikor ötvözik ezt az izgalmas anyagot a modern és letisztult felületekkel, anyagokkal, a fémmel, vagy éppen az üveggel. A különféle árnyékolók, a beépített polcok, szekrények is népszerűek ebben a stílusban, de természetesen a legáltalánosabb lehetőséget a fából készült bútorok kínálják. Ha már fa, akkor legyen egyedi és különleges, legalábbis erre alapoznak a tervezők, amikor ezt a csodás anyagot beépítik a modern otthonokba.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!