Ne félj a tarkától – színezd ki az otthonodat!

Írta: ,

Sokan félnek a színektől, ami nem csupán a ruhatárukban, hanem az otthonunkban is megmutatkozik. Pedig éppúgy igaz, hogy amennyire fel tudja dobni a megjelenésünket egy színes, mintás felső, legalább annyit emel lakásunkon néhány feltűnő árnyalat, izgalmas motívum.

1/6 Izgalmas tapéták

Míg korábban teljes egészében tapétával borítottuk a szobák falát, addig manapság ez a módszer háttérbe szorult, helyette sokkal inkább díszítő funkcióit használjuk ki ennek a fontos alapanyagnak.

Tény, hogy egy-egy csík tapétát a legtöbb ember el tud képzelni az otthonában sőt, sokan egy komplett falat dekorálnak ezzel a módszerrel.

Az biztos, hogy még az egészen feltűnő, élénk tapéta is jól mutat, fel tudja dobni az egész helyiséget, de csak akkor, ha a környezet visszafogott és letisztult.


Hogyan válassz tapétát egy sötét szobába? Hangulatjavító ötletek


A virágmezővel felérő tapétacsík csak szolid tónusok és minimális mennyiségű lakberendezési tárgy mellett adja ki magát igazán. Legfeljebb néhány bútort, textilt igazítsunk hozzá, hogy ne érezzük úgy, a tapéta külön életet él a szobában.

2/6 Teljesen színes szobák

A színes szobákra manapság már egyre többen voksolnak, mint a hagyományos meszelésre. Abban pedig mindenki egyetérthet, hogy a fehér plafont kellőképpen feldobja a falak eltérő árnyalata, ez esetben egy halvány menta.

Azt viszont már kevesen tudják elképzelni, hogy a plafon a fehéren túl más tónusban is tündökölhet, vagy, hogy az ajtókeret legalább olyan élénk színt kapjon, mint maga a szoba.

Amint látszik, az érdekes színek kombinálása és kiterjesztése egyáltalán nem butaság, nem csupán a falak festése, már egy-egy élénk bútor bevetése is óriásit dob a helyiségek hangulatán.

Akiknek túl meredek a rendkívül harsány színek ötvözése, azok kezdjék nyugodtan a sort pasztell árnyalatokkal, vagy más, visszafogottabb színekkel, hiszen nem csak a nagyon feltűnő tónusok párosítása hozhat érdekes végeredményt.

3/6 Vidám lépcsők

A legtöbb lakásban találunk néhány lépcsőfokot, ha máshol nem, akkor a bejáratnál jó eséllyel keresgélhetünk.

Az emeletre vezető lépcsők a lakáson belül legalább annyira izgalmasnak bizonyulnak, főleg, ha van bátorságunk megszínezni őket. Inspirációért nem kell messzire menni, az interneten bőven találunk különleges lehetőségeket.

Példának okért ilyen a szivárványszínű, vagy éppen színátmenetes festés, de a lépcsőfokok közötti területre írott, számunkra fontos szavak is hasonlóan közkedveltek.

Akár be is építhetjük a lépcsőinket, ilyenkor az édes fiókkihúzó gombok teszik különlegessé a látványt. Persze a lépcsőkön rögzített szőnyegek sem annyira unalmasak, feltéve, hogy nem a leghétköznapibb minta és szín mellett tesszük le a voksunkat.

4/6 Színes párnák

Íme, itt egy lehetőség azok számára, akik nem kívánnak a festékesdobozok után nyúlni, de mégis úgy érzik, hogy túlságosan visszafogott, unalmas az otthonuk.

Már sokszor hangsúlyoztuk, mennyire sokat számítanak a különböző textilek, de most meg is mutatjuk, miért fontos, hogy ne legyünk földhözragadtak.

Ez a szoba a színes párnák, plédek és szőnyegek nélkül egy unalmas, szürke-fehér helyiség lenne, némi barnával és kopott zölddel párosítva.

A vidámság az élénk színek és bohém minták hatására kúszott be a helyiségbe, márpedig azt mindenki megteheti, hogy új huzatokat, szőnyegeket, sötétítőket tesz fel a következő nagytakarítás alkalmával.

Néhány üde cserepes virág, pár bohókás dekorációs tárgy, és kész is a tökéletesen trendi helyiség.

 

5/6 Különleges harmóniák

A fehérhez és a feketéhez minden izgalmas szín illik, de gyakran a szürke, a világosbarna is megfelelő alap lehet a skála bővítéséhez.

Időnként érdemes egymáshoz olyan színeket illesztenünk, amik elsőre talán egyáltalán nem passzolnak, hiszen a látványon enyhítenünk a korábban említett árnyalatok segítségével.

Ugyanez igaz az egymáshoz közelálló színekre, például kiválóan mutat a lila, a kék és a sötét rózsaszín egymás mellett, ráadásul az ilyen kombinációkkal azok is könnyebben megbarátkoznak, akik egyelőre tartanak az élénk megoldásoktól.

Nekik kicsit el kell vonatkoztatniuk a hagyományos bézses, barnás, vagy a fekete és szürke megoldásoktól és érdemes egy kis színt vinniük a helyiségekbe.

 

6/6 Egyedi matricák és dekortapaszok

A fali matricák a korábban említett tapétákhoz hasonlóan működnek, de van egy nagy előnyük, mégpedig, hogy amilyen könnyen felhelyezhetőek, annyira egyszerűen el is távolíthatóak.

Segítségükkel vidám mintákkal, figurákkal, színekkel dobhatjuk fel a szobákat, és mindehhez szintén nem kell a macerás festés. A dekortapaszok még szélesebb skálán mozognak, segítségükkel gyakorlatilag minden használati tárgyunkat feldobhatjuk.

A lakás dekorálása során készíthetünk velük színes, falra ragasztott képkereteket, de akár olyan dekor tárgyakat is, amikkel aztán díszíthetjük a szobákat.

Sőt, ha van némi szépérzékünk és türelmünk, komplett tapétamintákat is leutánozhatunk, melyekkel részben, vagy egészben is boríthatjuk a falakat.