Ne félj a tarkától – színezd ki az otthonodat!

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Sokan félnek a színektől, ami nem csupán a ruhatárukban, hanem az otthonunkban is megmutatkozik. Pedig éppúgy igaz, hogy amennyire fel tudja dobni a megjelenésünket egy színes, mintás felső, legalább annyit emel lakásunkon néhány feltűnő árnyalat, izgalmas motívum.

Míg korábban teljes egészében tapétával borítottuk a szobák falát, addig manapság ez a módszer háttérbe szorult, helyette sokkal inkább díszítő funkcióit használjuk ki ennek a fontos alapanyagnak.

Tény, hogy egy-egy csík tapétát a legtöbb ember el tud képzelni az otthonában sőt, sokan egy komplett falat dekorálnak ezzel a módszerrel.

Az biztos, hogy még az egészen feltűnő, élénk tapéta is jól mutat, fel tudja dobni az egész helyiséget, de csak akkor, ha a környezet visszafogott és letisztult.


Hogyan válassz tapétát egy sötét szobába? Hangulatjavító ötletek


A virágmezővel felérő tapétacsík csak szolid tónusok és minimális mennyiségű lakberendezési tárgy mellett adja ki magát igazán. Legfeljebb néhány bútort, textilt igazítsunk hozzá, hogy ne érezzük úgy, a tapéta külön életet él a szobában.

A színes szobákra manapság már egyre többen voksolnak, mint a hagyományos meszelésre. Abban pedig mindenki egyetérthet, hogy a fehér plafont kellőképpen feldobja a falak eltérő árnyalata, ez esetben egy halvány menta.

Azt viszont már kevesen tudják elképzelni, hogy a plafon a fehéren túl más tónusban is tündökölhet, vagy, hogy az ajtókeret legalább olyan élénk színt kapjon, mint maga a szoba.

Amint látszik, az érdekes színek kombinálása és kiterjesztése egyáltalán nem butaság, nem csupán a falak festése, már egy-egy élénk bútor bevetése is óriásit dob a helyiségek hangulatán.

Akiknek túl meredek a rendkívül harsány színek ötvözése, azok kezdjék nyugodtan a sort pasztell árnyalatokkal, vagy más, visszafogottabb színekkel, hiszen nem csak a nagyon feltűnő tónusok párosítása hozhat érdekes végeredményt.