Nappali és étkező egy szobában: így csináld, hogy mindennek legyen hely

Nappali és étkező egy szobában: így csináld, hogy mindennek legyen hely

Címlap / Otthon / Dekor / Nappali és étkező egy szobában: így csináld, hogy mindennek legyen hely

Nem mindenkinek adatik meg a luxus, hogy olyan otthonban éljen, ahol a tágas nappali mellett még egy kényelmes étkezőszoba is a rendelkezésére áll. De nem kell lemondanod a vendégek fogadásáról és a családi ebédekről a kényelmes olvasás vagy tévézés javára. Képeinket látva meggyőződhetsz róla, hogy egyetlen helyiségben is remekül megfér a két funkció.

Oszd fel a teret!

Ha a kanapé és az étkezőasztal közel is kerül egymáshoz, mégis érdemes valahogy érzékeltetni, hogy külön cél szolgáló területről van szó.

Mivel a padló burkolata valószínűleg megegyezik, érdemes egy kellemes, a nappali rész hangulatához illő, de azért karakteres szőnyeget teríteni az asztal alá, ettől máris rendezettebbnek hat a tér.

A szőnyeg színei visszaköszönnek a kanapé párnáin, ezzel összhangot sugallva.

Arra ügyelj, hogy olyan szőnyeget válassz, amin nem csak az asztal, de a székek is elférnek, ellenkező esetben összenyomnád a teret.

Étkező- és dohányzóasztal

Ha valóban apró teret kell felosztanod, lehet, hogy nem lesz elég hely egy kanapénak és egy étkezőasztalnak is.

Ebben az esetben köztes megoldásként egy párnákkal borított padot állíthatsz az asztal egyik végébe, ami így étkezőasztalként is funkcionál, de akár munkaállomás, sőt dohányzóasztal is lehet.

A padon kényelmesen nézhetsz tévét, miközben az üdítődet az asztalra teszed, a székeken ülve pedig dolgozhatsz vagy ebédelhetsz is.

Ha vendégeid vannak, a padon többen is elférnek, mintha csak két széket tettél volna az asztalnak erre az oldalára.

Legyen az asztal a berendezés része!

Ahogy már korábban mutattuk, ha van hely, érdemes jelezni a tér elválasztását valahogyan, de ha ezt nem engedheted meg, ne is próbálj az árral szemben úszni – inkább alakítsd úgy a berendezést, hogy az étkezőasztal ne váljon el a nappali berendezésétől.

A beépített szekrény előtt, egy kanapénak is megfelelő paddal ez az asztal tökéletesen illeszkedik a nappali stílusába, mégis praktikus, és akkor is tökéletes választás, ha baráti társaságot vársz, vagy családi ebédet adsz.

Így kerek!

Ha mégis különálló asztalkát szeretnél, de hely szűkében vagy, érdemes a kerek asztalokat is számításba venni.

Bár a robusztus, szögletes étkezőasztalok méltóságteljes benyomást keltenek, egy kerek asztalnál ugyanannyi személy sokkal kisebb helyen elfér, és ezekből a bútorokból is találni ízléses, elegáns darabokat.

Ha minimalista, letisztult, svéd stílusban rendezed be az otthonodat, akkor egy ilyen asztalka a hozzá illő székekkel tökéletes választás lehet egy kisebb méretű nappaliba is.

Extra székek

Ha úgy gondolod, nem érdemes értékes teret vesztegetni az étkezőre, mert csak ritkán vannak vendégeid, te magad pedig általában a konyhai bárpultnál eszel, akkor talán néhány extra széket is elég beszerezni.

A dohányzóasztal köré szervezett ülőhelyeken ugyan egy több fogásos ebédet nem túl kényelmes elfogyasztani, de néhány szelet pizzát vagy egy egytálételt itt is meg tudtok enni a barátaiddal, anélkül, hogy a hét többi napján egy egyébként fölösleges asztalt kellene kerülgetned.

A titok a visszafogott, de jól átgondolt színválasztásban rejlik.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!