Nappali dekor – Hogyan dekoráld a kanapéd mögötti falat?

Stumpf Bea
Írta: ,
Nappali dekor – Hogyan dekoráld a kanapéd mögötti falat?

A nappali fő eleme a legtöbb lakásban a kanapé, illetve a kanapé mögötti fal. Nem mindegy tehát, hogy mivel dekoráljuk ezt a részt, hiszen ez befolyásolja majd az egész nappalink hangulatát és jellegét. Íme néhány szuper ötlet, ha egy kis inspirációra van szükséged!

Tapéta

Egy izgalmas falrészlet mindig nagyon jól feldob egy szobát. Nem mindegy azonban, hogy milyet választasz és hova teszed fel.

Ha egy visszafogott, mintás tapéta tetszik meg, az mehet az egész szobába is, de ha egy hangsúlyosabb – például csíkos vagy élénk színű – darabot választanál, azt jobb, ha csak egy falra teszed fel.

Mivel a legtöbb nappaliba belépve rögtön a kanapé környékén fog megakadni a szemed, így jó, ha ezt a kiemelt falat dekorálod a kiválasztott tapétával. Ha kreatív személyiség vagy és szeretnéd, hogy ez a lakásodon is meglátszódjon, akkor készíthetsz igazán személyes falat akár saját kezűleg is, például újságpapírból, magazinokból, térképekből vagy saját fényképekből.

Mi imádjuk a feliratos falakat is, amit te is könnyen elkészíthetsz. Ez lehet egy szó, a nevetek kezdőbetűi vagy akár egy rövidebb idézet is, szerintünk nagyon személyessé teszi a lakást! Mostanában újra szuper trendi a tégla vagy téglahatású faldekor. Egy loft lakás hangulatát idézi, de nem csak ott működik, ezért te is nyugodtan kipróbálhatod akár egy kis falrészleten vagy a kanapéd mögötti teljes falon is!

Egy kis művészet

Szokványos megoldásnak számít, hogy a kanapé mögötti falra képeket teszünk. Az viszont, hogy hogyan helyezed el a képet vagy képeket, sokat dobhat az összhatáson! Először azt kell kiválasztanod, hogy egy nagyobb képet, esetleg egy sorozatot vagy inkább több, kisebb képet szeretnéd feltenni a falra.

Ha egy nagy kép mellett döntesz, akkor középre helyezd, amit esetleg keretezhetsz két kisebb lámpával a kanapé két szélén vagy akár a falon is. A szem rendezettebbnek érzékeli és jobban szereti, ha szimmetria uralkodik, de ha egy kicsit kreatívabb vagy, akkor a két lámpa nem feltétlenül kell, hogy ugyanolyan legyen. Ha egy két vagy három részből álló sorozatot tennél a kanapéd mögé, akkor játszhatsz azzal, hogy a képek keretei különböznek, vagy változhat a képek közötti távolság is.

Az is izgalmas, ha három ugyanolyan képet választasz, amik csak annyiban változnak, hogy más színekből vannak megrajzolva. Ha több kis képpel dekorálnád a falad, akkor egy gallery wall elkészítésére vállalkoztál. Ez szuper ötlet, de itt is van néhány apróság, amire figyelned kell (az alapvető szabályokat egy korábbi cikkünkben már leírtuk). Például olyan elemeket válogass össze, amik stílusban, színben és összhatásában is illenek egymáshoz, és mielőtt felteszed őket a falra, próbálgasd a földön, hogy milyen alakzatban párosítanád össze őket. Ha nem szeretnéd össze-vissza fúrni a falat (bár ezt általában leginkább a fiúk nem szeretnék), akkor egy vagy két polcra is felsorakoztathatod a képeidet, ez is nagyon jól mutat majd!

Galéria / Inspirálódj! Dekoráció a kanapé mögé
Inspirálódj! Dekoráció a kanapé mögé Megnézem
a galériát!

Funkció szerint

Ha már a polcokról van szó, akkor meg kell említenünk ezt a közkedvelt megoldást is. Ha a kanapéd mögötti falra polcokat tervezel, akkor figyelj arra, hogy az ide elhelyezett tárgyak könnyen elérhetőek legyenek.

Lehet szó csupán dekorációról is, amikor egy-egy képet vagy növényt teszel a polcra, de van olyan is, hogy – legtöbbször helyhiány miatt – a könyvespolcnak kell helyet hagyni a kanapé mögötti falon. Nem kell kétségbe esni, már erre is vannak szuper kreatív megoldások, sőt, ha nem akarod, hogy mindig látszódjanak a könyvek, akkor egy függönnyel akár el is takarhatod az egész polcot. Egy kicsit izgalmasabb hatást érhetsz el, ha a polcokat nem egy vonalban és teljesen szimmetrikusan helyezed el, hanem például lépcsősen!

Tükröm, tükröm

Elsőre furcsa megoldásnak tűnik, a tükör használata mégis nagyon hatásos lehet a nappalidban. Ha a kanapéd mögötti falra teszed, akkor szuper összhatást érhetsz el, és még a teret is tágítja majd. Ha egy nagy belmagasságú lakásról van szó, akkor akár állítva is felteheted a tükröt, de a legtöbb esetben jobb, ha inkább egy vízszintes elrendezést választasz. A kör alakú a tükröt viszont érdemes az optikai középpontba helyezni úgy, hogy magadat még lásd benne. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a tükröt vagy túl magasra vagy túl alacsony helyre teszik, így nem látják magukat benne. Ez zavaró a szemnek, nem túl funkcionális, ráadásul feng shui szempontból sem jó. 

Hogy ezeket a bakikat elkerüld, figyelj arra, hogy a tükör nagyjából szemmagasságban legyen, így nem kell majd ágaskodnod vagy hajolgatnod ahhoz, hogy belenézhess. Igazán franciás, előkelő hatást érhetsz el, ha a földre állítasz egy nagyobb, szépen keretezett tükröt a kanapéd mögé, amit szuper lámpákkal vagy képekkel keretezhetsz be.

Nem is gondoltad volna

A végére hagytunk néhány izgalmas, kevésbé megszokott megoldást, amik szuperül működnek a kanapéd mögötti falon. Ilyen például az, amikor egy szőnyeget raksz fel kép helyett a falra, vagy esetleg egy régi, felújított létrát használsz dekorációnak. A létra lehet vízszintesen, polcként használva, de akár állítva is úgy, hogy az egyes fokokra növényeket vagy egyéb dekorációkat aggatsz.

Elrendezés kérdése, de előfordulhat, hogy a kanapé az ablak elé kerül. Ez is jól mutat, hiszen ha egy hosszú függönyt választasz, akkor a két oldalon lévő sötétítőfüggöny szép keretet ad a kanapédnak. Fontos azonban, hogy ezt az elrendezést csak akkor válaszd, ha a kanapéd elég alacsony ahhoz, hogy az ablakot még teljes funkciójában használni tudd, azaz jól hozzáférj és ki tud tárni a szárnyakat, ha ahhoz van kedved.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!