A nappali berendezésének trükkjei – a lakberendezők technikái

Szabó Erzsébet
Írta: , Frissítve:

A nappaliban gyűlik össze a család apraja-nagyja, itt töltjük közösen az estéket, és nyitott konyha esetén még a főzés, étkezés is részben erre a helyiségre koncentrálódik. Talán pont azért, mert ilyen lényeges a szerepe, különösen fontos a nappali berendezésére nagy hangsúlyt fektetni. Ezekre a trükkökre mindenképpen figyelj!

Egymásra néző ülőalkalmatosságok

Ha nappali, akkor kanapé – alapvető lakberendezési tárgy a lakás legforgalmasabb helyiségében, mégis sokan mellényúlnak a kiválasztásakor. 

Az egyik leggyakoribb hiba, amit elkövethettek, hogy nem gondoltok arra, miként foglalnak majd nálatok helyet a vendégek.

Persze, alapvetően az a legfontosabb, hogy a ti igényeiteknek megfeleljen a kanapé, de ha nem tudtok úgy elhelyezkedni a vendégeitekkel, hogy lássátok egymás arcát, az igencsak kellemetlen.

 
 
 

Fontos tehát, hogy legalább akkora kanapét vásároljatok, amin négyen kényelmesen elfértek, és látjátok is egymást. Ha ez nem kivitelezhető, mert nincs elég helyetek, vagy az anyagi keret szűkös, akkor jöhetnek a B-tervek: vásárolhattok egy kisebb kanapét fotelekkel vagy akár mozgatható puffokkal, esetleg két ugyanolyan kanapét is szembefordíthattok egymással. A lényeg, hogy a kanapé esetében ne csak azt figyeljétek, mennyire kényelmes, hátra tudtok-e dőlni stb., hanem azt is képzeljétek el, hogy leültetitek rá a vendégeiteket – ők vajon jól érzik majd magukat nálatok?

A fókuszpont(ok) megállapítása

A helyiség berendezése akkor tökéletes, ha van fókuszpontja – mégpedig általában egy, de ez persze nem kizárólagos. A fókuszpont tulajdonképpen az a berendezési tárgy, szín vagy minta, ami nyomban vonzza a tekintetet, amint belépünk a szobába. Ha túl sok fókuszpont van, akkor az diszharmóniát teremt, akárcsak az, ha nincs egy sem, így kicsit „elveszünk” a térben. Ugyanakkor nem alapszabály, hogy csak és kizárólag egy fókuszpont lehet a helyiségekben, főleg nem akkor, ha meglehetősen nagy térről beszélünk.

A fókuszpontok nagy térben akkor jók, ha végigvezetik a tekintetet a helyiségen, kisebb térben pedig akkor, ha kiemelnek egy-egy területet.

És hogyan döntsd el, hol legyen a fókuszpont? Nos, először is szemléld meg a mostani berendezést! Jellemző módon azt érdemes a középpontba állítani, ami egyébként is fontos: amerikai konyhás nappalinál ilyen lehet a két teret összekötő étkező, amit még jobban kiemelhetsz egy alálógó csillárral. Kissé elkülönült nappali esetében a fókuszpont sokszor a kandalló, illetve a gyakran fölötte rögzített tévé, de akár egy-egy falrész tapétázásával is központi szerephez juttathattok bizonyos területeket. Ami pedig a tekintet vezetését illeti, jó lehetőség erre a szőnyeg, az említett csillár, de egy, a helyiség alapszíneitől eltérő árnyalat is.

 
 

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?