Milyen legyen a házam színe?

bien.hu
Írta: ,

Otthonod belső tere magánszféra, csak azt engeded be, akit akarsz, ám a házad homlokzatát idegenek is láthatják. Amikor építkezéskor, felújításkor színt választasz, nem is gondolsz arra, hogy a homlokzat színe elárulja egyéniséged: visszahúzódó vagy nyitott vagy, hogyan alkalmazkodsz környezetedhez, milyen a habitusod. (x)

A színválasztásban a színek jelentéstartamával, trendismertetővel, inspirációkkal segít a baumitlife.com, amely Európa egyik legszélesebb homlokzati vakolat és homlokzatfesték palettáját, a Baumit Life 888 színét mutatja be. Lássuk, miből nyerhetsz inspirációt a színválasztáshoz:

Tanácsunk: Az ellentétek vonzzák egymást: a meleg és hideg színek használata esetén is igaz ez a mondás, szépen mutat egymás mellett a meleg vörös és a hideg kék. 

A terrakotta vöröses, középbarna szín. A barna tulajdonságaival rendelkezik: földszín, természetes és barátságos. A barnának ez a kellemes árnyalata kiemeli a homlokzat természetességét. A bézs és a sötétbarna színek jó kombinációi lehetnek a terrakottának, és saját halványabb árnyalataival is jól mutat.

Az égszínkék világos, középkék szín. Derűt és hűvösséget is jelképez. A kék homlokzatok hidegebbnek és tágasabbnak tűnnek, mint a szomszédos épületek. Az égszínkék is jól illik azokhoz a természetes színekhez, amelyek harmonikusak a kék többi árnyalatával. Vakolt felületen a szürkésebb kékek melegebbnek hatnak, az ilyen pasztell árnyalatok alkalmasak túl nagy építészeti tömegek könnyítésére, feloldására is az ég színében.

Tanácsunk: A túl magasnak ható épület vízszintes tagolással barátságosabbá tehető. Tetszetős a komplementer (a színskálán szemben található) színek használata, de csak különböző arányban. A lábazathoz közeli részen legyenek a sötétebb színek, felfelé a világosabbak. 

A fűzöld természetes benyomást kelt, jól illik más természetes színekhez kiváltképp, a földbarna és a meleg színekhez. Barátságos, nyitott és lezser épületet szeretnél? A természet nyelvén a zöld harmóniát, nyugalmat és önbizalmat jelenti. Vakolaton, nagy felületen csak a pasztell és szürkésebb árnyalat szép, tagoló elemként intenzívebb is lehet.

A tejeskávészín is a természetes árnyalatok csoportjába tartozik. A homlokzat nagyobb felületén is használhatod. Több színnel jól harmonizál. A tejeskávé világosbarna szín, így a barna tulajdonságaival rendelkezik: földszín, barátságos és nagyon természetes, de visszahúzódó benyomást kelt. A tejeskávé-színre festett homlokzat a hozzá illő kiegészítő részletekkel lágy és harmonikus külsőt ad az épületnek.

Tanácsunk: Szép, ha az egyik szín nagyobb a másik jóval kisebb területen van. A nyílászárók körül, az épületrészek (beugrók, erkélyek) kiemeléséhez bátran alkalmazz a fő színtől erősen eltérő árnyalatokat. 

A vaníliasárga a sárga világos és meleg változata. Már a nevével is érzelmet kelt, a vanília színű homlokzatra pillantva olyan, mintha kisütne a Nap. Ezt a színt komor és komoly árnyalatok világosabbá tételére használják, mivel képes barátságosabbá és hangulatosabbá varázsolni a visszafogottabb tónusokat.

A fahéj színe a barna melegebb, narancsosabb változata. A barna tulajdonságaival rendelkezik: földszín, természetes. Olyan barátságos és hívogató, mint egy csésze langyos kávé fahéjjal a tetején. Intenzív és karakteresen sötét szín, ezért eltérő, vagy hasonló pasztell hatású színnel kell kiegyensúlyozni. Ezek a kiegyensúlyozó színek világos, semleges és meleg tónusok legyenek, de a szürkés hidegebb színekkel is szép.

Az épület színét nem változtathatod olyan gyakran, mint a nappalid faláét, ezért mielőtt döntesz, ismerkedj meg a színek jelentéstartamával és pszichológiájával, a stílusokhoz illő színharmóniákkal, nyerj inspirációt a természet színeiből a Baumit Life homlokzati színpalettájának segítségével.