Mesés illatok a lakásban – DIY illóolajok a téli szezonra

Bodnár Alexa
Írta: ,
Mesés illatok a lakásban – DIY illóolajok a téli szezonra

A téli hidegben és sötétben jóleső érzés gyertyákat, mécseseket gyújtani a lakásban, melyekkel otthonosabbá tehetjük a környezetünket. Sokan az ünnepek közeledtével úgy próbálják megteremteni a téli hangulatot, hogy adventi, karácsonyi illatú illóolajokat párologtatnak a lakásban – összeállításunkban most mutatunk néhány illóolajat, amelyet te is könnyedén elkészíthetsz!

Narancsos Kép forrása: justhomemade.net

Az illóolajokat alapvetően ugyanazzal a technikával kell elkészíteni, mindegy, milyen illatút készítünk belőlük. Gyógyszertárban kapható tiszta alkoholra vagy vodkára lesz szükség az illóolajok gyártásához, melyben szárított hozzávalókat kell áztatni, majd lefedve párologni hagyni, amíg az alkoholillat el nem távozik belőle.

A narancsos illóolajhoz narancshéjra lesz szükséged, amelyet a radiátoron tudsz kiszárítani. Ezt apró darabokra törve szórd bele egy üvegcse aljába, majd öntsd fel annyi alkohollal, ami jól ellepi. Hagyd állni 10 napig, majd szűrd le egy muszlinkendő segítségével a folyadékot. Ezután egy papírtörlővel lefedve ismét hagyd állni, amíg el nem párolog belőle az alkohol, és már csak a finom narancsillat marad.

Vaníliás Kép forrása: theredheadbaker.com

A vaníliás illóolajat hasonlóan kell készítened, mint a narancsosat, de az összetört vaníliarudakat nem elég 10 napig áztatnod, inkább 12-14 napig hagyd az alkoholban.

Ha már jól kiázott a vanília, a korábbi illóolajnál írt módon szűrd át egy muszlinkendőn, és párologtasd el belőle az alkoholt, hogy csak az esszencia maradjon az üvegcsédben.

Fókuszban

3 napos őszi nagytakarítás - Ha ezeket a lépéseket betartod, az egész lakás ragyogni fog!

Rakd össze a top tisztítós kosarat: 6 kellék takarításhoz, amikkel gyerekjáték lesz az otthonod tisztán tartása

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján