Mesés illatok a lakásban – DIY illóolajok a téli szezonra

Írta: ,

A téli hidegben és sötétben jóleső érzés gyertyákat, mécseseket gyújtani a lakásban, melyekkel otthonosabbá tehetjük a környezetünket. Sokan az ünnepek közeledtével úgy próbálják megteremteni a téli hangulatot, hogy adventi, karácsonyi illatú illóolajokat párologtatnak a lakásban – összeállításunkban most mutatunk néhány illóolajat, amelyet te is könnyedén elkészíthetsz!

Narancsos Kép forrása: justhomemade.net

1/6 Narancsos

Az illóolajokat alapvetően ugyanazzal a technikával kell elkészíteni, mindegy, milyen illatút készítünk belőlük. Gyógyszertárban kapható tiszta alkoholra vagy vodkára lesz szükség az illóolajok gyártásához, melyben szárított hozzávalókat kell áztatni, majd lefedve párologni hagyni, amíg az alkoholillat el nem távozik belőle.

A narancsos illóolajhoz narancshéjra lesz szükséged, amelyet a radiátoron tudsz kiszárítani. Ezt apró darabokra törve szórd bele egy üvegcse aljába, majd öntsd fel annyi alkohollal, ami jól ellepi. Hagyd állni 10 napig, majd szűrd le egy muszlinkendő segítségével a folyadékot. Ezután egy papírtörlővel lefedve ismét hagyd állni, amíg el nem párolog belőle az alkohol, és már csak a finom narancsillat marad.

Vaníliás Kép forrása: theredheadbaker.com

2/6 Vaníliás

A vaníliás illóolajat hasonlóan kell készítened, mint a narancsosat, de az összetört vaníliarudakat nem elég 10 napig áztatnod, inkább 12-14 napig hagyd az alkoholban.

Ha már jól kiázott a vanília, a korábbi illóolajnál írt módon szűrd át egy muszlinkendőn, és párologtasd el belőle az alkoholt, hogy csak az esszencia maradjon az üvegcsédben.

Fahéjas Kép forrása: stocksy.com

3/6 Fahéjas

Akár a vanília, a fahéj is egy keményebb szárú fűszer, így legalább két hét áztatásra van szüksége az alkoholban.

A fahéj egy igazi karácsonyi illat, amelyet az egész ünnepi időszakban párologtathatsz, és bátran keverheted más esszenciákkal is, például a naranccsal.

Az ünnepek után is párologtass fahéjat, hiszen remekül immunizál, és segít felvenni a harcot a stresszel szemben is.

Levendulás Kép forrása: flickr.com

4/6 Levendulás

Levendulából is készíthetsz téli illóolajat, amelyhez egy csomag szárított levendulavirág teát kell beszerezned, és alkoholba áztatni belőle egy adag virágot nagyjából 7-9 napig.

A leszűrt folyadékról párologtasd el az alkoholt, és máris használhatod a lakás illatosítására.

Fürdés közben különösen jót tesz, ha levendula esszenciát párologtatsz, hiszen remekül ellazít.

Arra figyelj, hogy lefekvés előtt ne párologtass belőle sokat, mert kis mértékben kellemes álmokat hoz a levendula, de nagy mértékben nyugtalanná teheti az alvást.

Almás Kép forrása: tumblr.com, soloeroticus

5/6 Almás

Szintén igazi karácsonyi illat az alma, amelyből úgy nyerhetsz esszenciát, ha vastagon meghámozod a gyümölcsöt, és a héjat apró kockákra vágva a sütőben vagy radiátoron kiszárítod, majd ezt 10-12 napon keresztül áztatod az alkoholban a szűrés előtt.

Az alma akkor a legjobb, ha kevered egy kis fahéjjal is, így igazi almáspite illat lengi majd be a lakást.

Fenyő illatú Kép forrása: tumblr.com, h-o-r-n-g-r-y

6/6 Fenyő illatú

A friss fenyő is karácsonyi slágerillat, amelyhez zsenge, világoszöld hajtásokat kell szedned a fenyőfáról.

Ezeket 10-12 napig áztasd az alkoholban, hogy kinyerd belőlük az illataromákat.

A fenyőesszencia igazi friss illatot kölcsönöz majd a lakásnak, és hosszabban megőrzi a karácsony hangulatát.