4 olcsó trükk, amellyel luxus hatást csempészhetsz az otthonodba

Lakosi Alexa
Írta: , Frissítve:
4 olcsó trükk, amellyel luxus hatást csempészhetsz az otthonodba

Kép forrása: taylor-interiors.com

Luxus és pompa sajnos csak kevesek kiváltsága, de a luxus hangulatát nyugodtan elérhetjük, bármilyen aprócska lakásban is lakunk. Igen, a méret bizony sokat számít, hiszen a pompa, a luxus csak nagy terekben tudja megmutatni magát – ki hallott már 28 négyzetméteres palotáról? Ha viszont nagy a lakásod, akkor sokkal könnyebb dolgod van, de több figyelmet is igényel a luxus hatás kialakítása. Nézzünk pár megfontolandó ötletet.

A fényűzés a fénnyel kezdődik Kép forrása: bloglovin.com

Minden, ami sötét, máris kevésbé képes a csillogásra, a tisztaság érzetének keltésére. Ami luxus, az csillog, az ragyog, megmutatja magát. Ha luxus hatást szeretnél elérni, érdemes kiszemelni a legszebb vagy legmutatósabb tárgyat vagy részletet a szobában, és ráirányítani egy lámpa vagy csillár fényét. Kapja meg azt a figyelmet, amit megérdemel, emeld fókuszba a legszebb részleteket.

Érdemes jól megvilágítani a teret, így nagyobbnak és derűsebbnek hat. Ha egy intim sarkot vagy a hálószobát tervezel, ott is fontos a funkcionalitás: a sejtelmes fény kevés, ha mondjuk a zoknidat keresed az ágy alatt – egyszóval érdemes többféle fényforrással tervezni.

A fény pedig nemcsak fehér vagy sárga lehet! Használd a színeket a lámpáknál is, illeszd be a lakásod színvilágába a fények színeit. Sokféle színes led kapható már, amelyeknek minimális az energiaigénye, használd őket bátran.

Tér, hatás Kép forrása: eirinkristiansen.no

A tér nagysága sokszor önmagában is lenyűgöző tud lenni – ha nincs telezsúfolva tárgyakkal és bútorokkal. Ha egy nagypolgári lakás az otthonod, lubickolhatsz a jobbnál jobb ötletekben, ami a berendezést illeti, hiszen itt elférnek az antik bútorok, a stukkók a mennyezeten vagy a minimalista, modern, nagyszabású megoldások is. 

Lehet romantikus nappalid egy zongorával vagy falaztathatsz nyersbeton térelválasztót, hiszen elbírja a tér.

A luxus érzetét itt hozhatják a bútorok, a nagyméretű tükrök, az aranykeretes képek, egy-egy régi szőnyeg, vagy választhatod a dögös eklektikát is...

De ha kicsiben gondolkodhatsz csak, akkor felejtsd el a stukkókat – nem kell egy panellakásban római villát idézni. Ilyenkor minden centi számít, tehát a luxust az ötleteid pazarságával kell elérned. Tágíts a teret színekkel, tükrökkel, világítással – de a lakás luxus mivoltát itt már nem tudod egy-egy nagyvonalúan odavetett tárggyal vagy bútorral meghatározni.

A szép és nívós burkolatok fontosak, és ez esetben könnyebben is megfizethetők, hiszen kis mennyiség kell csak belőlük.