Levendula, teafa, narancs – a háztartások 3 legnépszerűbb illóolaja

Balog Marianna
Írta: ,

A levendulából, teafából, illetve narancsból készült illóolajok afféle Jolly Joker szerek. Nemcsak különféle egészségügyi problémák kezelésében nyújthatnak hatékony segítséget, de a háztartásodban is eredményesen használhatod fel őket. Fontos megjegyezni, hogy újszülöttek és asztmára hajlamos személyek közvetlen környezetében az illóolajok alkalmazása különös körültekintést igényel, még akkor is, ha közvetlen érintkezés nem történik a szerekkel!

Levendula Kép forrása: helloglow.co

Antibakteriális hatásának köszönhetően a levendula illóolaját számtalan területen segítségül hívhatod a háztartásodban.

Felmosószerhez adagolva remek fertőtlenítő hatást érhetsz el vele – segítségével tisztára és baktériummentesre varázsolhatod a konyhai és a fürdőszobai felületeket. Kiváló öblítőt is készíthetsz belőle, ha 1 dl víz és 0,5 dl ecet keverékéhez 7 csepp levendulaolajat adagolsz.

Emellett távol tartja a szúnyogokat, a hangyákat és még a bolhákat is, valamint levegőfertőtlenítéshez is alkalmazhatod: tölts vizet egy szórófejes flakonba, adj hozzá 10 csepp levendulaolajat, és permetezd körbe vele a lakást.

Teafa

A teafaolaj természetes gomba- és vírusölő, valamint antibakteriális hatású szer. A levendulaolajhoz hasonlóan készíthetsz a segítségével általános tisztítószert, öblítőt és légfertőtlenítő sprayt is.

Kiváló bio felmosószert kaphatsz, ha a felmosóvödörbe vizet engedsz, hozzáadsz 0,5 dl ecetet, és belecsepegtetsz 5 csepp teafaolajat.

Ha penésszel küzdesz az otthonodban, például a falon, ecetes vízbe csepegtess pár cseppet az illóolajból, és azzal dörzsöld át a penészes felületet. Emellett remek választás a fürdőszoba tisztán tartására, még a WC-t is hatékonyan fertőtlenítheted vele. Párologtatóba cseppentve pedig nemcsak a levegőt tisztítja, de a rovarokat is távol tartja.