Lépésről lépésre: Így készíts minikertet a lakásban

Írta: ,

Ki mondta, hogy kertészkedni csak a szabadban lehet? Az alábbiakban megmutatjuk neked, hogy egy kis ügyeskedéssel és kreativitással hogyan készítheted el lakásod legújabb ékét: a saját minikertedet! Ez a kis kertecske nem csak dekorációs elemnek kiváló, de még a zöldellő kert hangulatát is becsempészheted a lakásba – ráadásul kiváló gyakorlási alapot szolgáltat egy kezdő kertész számára is.

Eszközök Kép forrása: homedit.com

1/4 Eszközök

A saját minikerted elkészítéséhez a következő dolgokra lesz szükséged:

  • Egy nagyobb méretű, alacsonyabb peremű cserép – ügyelj rá, hogy a cserép alján lyukak legyenek, hogy a fölösleges víz távozni tudjon a talajból;
  • szerves virágföld mix, homok;
  • különféle növények;
  • kavicsok a dekoráláshoz;
  • opcionálisan dekorációs elemek, például egy mini házikó.

Ha szívesen barkácsolsz és ragasztgatsz, akkor magadnak is elkészítheted a mini házikót ágakból vagy fapálcikákból – de ha körül nézel a lakásban, biztosan találsz még olyan tárgyakat, amiből remek miniatűr kiegészítőket készíthetsz a kertecskédbe.

Növények kiválasztása Kép forrása: celebrate-creativity.com

2/4 Növények kiválasztása

A növények kiválasztása nem elhanyagolható tényező, mivel sajnos nem minden növény alkalmas arra, hogy összezsúfold több másik társával – ráadásul a különféle növények fény- és tápanyag igénye is eltérő lehet. 

Azért, hogy megkönnyítsük a dolgod, összegyűjtöttük neked, hogy milyen típusú növények közül érdemes válogatnod:

  • Mohafélék talajtakarónak;
  • különféle szukkulens (pozsgás) növények, úgy mint kaktusz, kövirózsa, aloé félék: fényigényük nagy, de jó szárazságtűrők, mert képesek elraktározni a vizet;
  • miniatűr szobaborostyán: fényigénye nagy, szereti a nyirkos talajt;
  • párnafű: csalánféle, világos és félárnyékos helyet kedveli, télen kevesebb vizet igényel.
Így készítsd el Kép forrása: hgtv.com

3/4 Így készítsd el

Ügyelj rá, hogy mindenképpen olyan cserepet válassz, aminek az alja lyukas és elég nagy ahhoz, hogy látványos minikertet készíthess benne! A cserép aljára szórj 1 cm-es magasságig sódert – ez fogja majd elvezetni a fölösleges vizet. Ezután következhet a szerves virágföld mix – ha túl sötétnek találod a talajt vagy nem raksz talajtakaró mohát, akkor a földréteg tetejére szórhatsz még körülbelül egy centiméternyi homokot is. Ezután az ujjaid segítségével fúrj lyukakat a földbe ott, ahová a növényeket szeretnéd tenni. Soha ne zsúfold össze a növényeket, inkább legyen két-három látványosabb növény és a többi talajtakaró!

A végső lépés pedig a dekorációs elemek elhelyezése, ami már teljesen a te fantáziádon és ízléseden múlik.

Utógondozás Kép forrása: feelwunderbar.com

4/4 Utógondozás

Olyan helyre helyezd el a minikertet, ahol elegendő a fény, és a hőmérséklet is optimális. A növényeket elég hetente egyszer meglocsolni, de érdemes egy spriccnivel, akár naponta fújni a növényekre, ha azok igénylik a nedves talajt.

Az elszáradt, bebarnult leveleket vagy esetleg a halott növényeket távolítsuk el – ez nem csak esztétikai szempontból fontos, de a gombásodást és egyéb kellemetlenségeket is elkerülheted. Néha napján a kilógó hajtásokat is megmetszheted, hogy a kert mindig az eredeti pompájában tündökölhessen!