Legyen saját szobája a babának? Minden, amit a bébi altatásáról tudnod kell

Kató Iringó
Írta: ,

A babát váró családoknál általában igencsak nagy fejtörést okoz a ,,Hol aludjon a gyerek?” téma, mely ráadásul további kérdéseket is felvet. Vannak, akik a hálószobájukban alakítanak ki egy babasarkot, vannak, akik már a kezdetektől külön szobában altatják a kicsit, illetve az is előfordul, hogy a nagyobb testvér kuckójában kap helyet az újszülött – bár ez viszonylag ritka. De milyen érvek és ellenérvek szólnak a különböző megoldások mellett a lakás adottságait szem előtt tartva, és mik azok a tippek, amiket mindenképp érdemes bevetni a kényelmes altatásért?

Hálószobában

Kis lakásokban többnyire nincs arra lehetőség, hogy külön szobát kapjon a baba. Ilyenkor szoktak egy babasarkot kialakítani a hálóban, melyet egy kis fantáziával klasszul meg lehet oldani. Az efféle 2 in 1 projekthez ideálisak a különböző térelválasztó polcrendszerek vagy akár az egyszerűbb paravánok is jó szolgálatot tehetnek.

A közös szobában alvás előnye, hogy közel van a gyermek, így minden rezdülését hallhatjuk, és nem utolsó sorban rendkívül kényelmes, hogy nem kell nagy távolságot megtenni az éjszaka közepén, ha például szoptatni vagy visszaaltatni szeretnénk. Ugyanakkor az a hátránya, hogy a gyerek zavarhat is az alvásban, például az apukát, ami konfliktusforrás lehet.

Külön szobában

Ha van rá lehetősége a szülőknek, akkor többnyire a külön szoba mellett szoktak döntetni. Illetve az is jó köztes megoldás lehet, hogy a kezdeti időszakban egy pótágyat teszünk a kicsi szobájába, ahol az anyukája ledőlhet éjszakánként, amíg be nem áll egy megszokott éjszakai forgatókönyv. Ám hogyha ágyat nem is, de egy hintaszéket vagy egy fotelt azért mindenféleképpen érdemes betenni a gyerekszobába – ezekkel sok vesződségtől megkímélhetjük magunkat.

Nagyon fontos, hogy ha külön légtérben vagyunk a babától, akkor használjunk bébiőrt/légzésfigyelőt. Ennek segítségével bárhol meghallhatjuk a kicsi sírását, nyöszörgését, ami mindenkinek hasznos lesz.