Ezek a legjobb színek az előszoba falára: a lakberendezők szerint

Ezek a legjobb színek az előszoba falára: a lakberendezők szerint

Címlap / Otthon / Dekor / Ezek a legjobb színek az előszoba falára: a lakberendezők szerint

Az előszoba berendezése sokaknak okoz gondot, hiszen a legtöbb esetben egy kicsi, szűk és sötét helyiségről van szó, ami mégis az első benyomást adja az otthonunkról. A lakberendezők szerint a megfelelő színek kiválasztásával sokkal hangulatosabbá válik a tér.

Szürkék előnyben

Meglepő módon a lakberendezők szerint a legelőnyösebb választás nem feltétlenül a kézen fekvő fehér – attól ugyanis az előszoba esetleg még unalmasabbnak, jellegtelenebbnek tűnhet.

Értelemszerűen a nagyon erős színek használata sem feltétlenül fog itt működni – bár erre is van példa – de a szürkés árnyalatok karaktert adhatnak a szobának, miközben nem nyomják össze a teret.

A kékes, zöldes alaptónusok egy közepes fényviszonyú folyosóra vagy előszobába ideálisak lehetnek.

 

Bézs, kis csavarral

Kevésbé bevállalósok valószínűleg szeretni fogják a bézs árnyalatát, ami egy sötétebb, kisebb előszobában is jól működhet.

A legújabb lakberendezési trendek szerint azonban ezekből a színekből is érdemes a szürkés alaptónust választani a korábban népszerű sárgás helyett, mert a helyiség ettől sokkal elegánsabb, szofisztikáltabb lesz, kevésbé válik tolakodóvá, ami főleg kis négyzetméteren fontos lakberendezési szempont.

 

Elegáns kékek bátrabbaknak

Ha valamilyen határozottabb színt keresel, akkor a zöldes, szürkés tónusú erősebb kék hálás választás lehet.

Egy nagyobb és világosabb előszobában biztosan jól mutat, de a megfelelő kiegészítőkkel kisebb helyiségekben is működni fog, mivel a fényes felületek – a tükör, az üveg, az arany – mind nagyon jól működnek vele, ezek pedig tágítják a teret.

Arra azért ügyelj, hogy ne vidd túlzásba a kiegészítők használatát sem, mert könnyen kaotikussá válik egy ilyen kicsi felület.

 

Krém színek

Ha valóban kicsi és sötét helyiséggel kell dolgoznod, akkor érdemes elgondolkodni a krém színek használatán.

Ezek nem uralják a teret, mégis kicsit izgalmasabb, átgondoltabb hatást keltenek, mint a fehér.

Ebben az előszobában az volt a kihívás, hogy hosszú, de keskeny folyosó formája van, ezért a semleges, de barátságos tónus egy karakteresebb szürkébe fut bele.

A szemben lévő fal közelebbinek tűnik, így arányosabbá válik a tér.

 

Nőies flamingó

Ha valamilyen igazán nőies, bájos színt keresel, akkor a lakberendezők szerint a bevállalósabbak játszhatnak egy kicsit a most nagyon divatos, selymes flamingó színnel.

Ugyanakkor jó tudni, hogy ez nem egy könnyen használható szín: érdemes alaposan végiggondolni, hogy milyen anyagokkal és milyen kiegészítő színekkel fogod társítani.

A kicsit mediterrán jellegű hangulat jól áll neki, ahogy a most divatos tengerészkék is.

Ha okosan használod, nagyon egyedi előszobád lehet vele.

 

Erősebb árnyalatok

Természetesen nem kell elvetned az egészen erős, karakteres színek használatát sem, még egy kicsi vagy rosszul megvilágított térben sem.

A lakberendezők szerint a kicsit aranyba hajló, de matt fényű okkersárga például tökéletes fókuszpontja lehet az előtérnek, csak arra érdemes ügyelni, hogy ne az egész falat ilyenre fesd, mert akkor könnyen nyomasztó hatást érhetsz el.

Használd ezt a színt ott és csak ott, ahová a figyelmet terelni akarod, és akkor nagyon elegáns lehet a végeredmény.

 

Tört fehérek

Természetesen azzal sincs gond, ha ragaszkodsz a fehérhez, hiszen ez egy olyan szín, amivel egyszerűen nem lehet mellélőni. De a szakértők szerint fehér és fehér között is különbség van, ezért érdemes időt szánni a megfelelő árnyalat kiválasztására.

Egy tört fehér árnyalat sokkal barátságosabbnak mutatja a folyosót, így annak nem lesz „kórház hangulata”, miközben a tágasság érzetét és a világosságot sem kell feláldoznod. Választáskor tartsd szem előtt azt is, hogy ugyanaz a szín is nagyon máshogy hathat különböző fényviszonyokban.

Ha magad kevered ki a festéket, érdemes először egy kis felületen kipróbálni az árnyalatot, megnézni, hogyan működik reggel, délben és este, majd ennek megfelelően módosítani az arányokon, mielőtt az egész helyiséget kifested.

 

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!