10 lakberendezői hiba, ami tönkreteszi a konyhád kinézetét

Szabó Erzsébet
Írta: ,
10 lakberendezői hiba, ami tönkreteszi a konyhád kinézetét

Kép forrása: Creatv Eight/unsplash.com

A konyhánk megtervezésekor nem hagytam magamat befolyásolni: pontosan tudtam, mit és hogyan szeretnék. Ezt persze alapos felkészülés előzte meg a részemről, mert korábban már volt szerencsém aktívan részt venni egy lakás teljes körű felújításában, illetve hónapokat töltöttem azzal, hogy bújtam a lakberendezési és inspirációs portálokat. Az elképzeléseim tehát biztosak voltak mind az elrendezést, mind a látványt tekintve – talán emiatt is imádom annyira a konyhámat. Azonban néhány dologra nem árt odafigyelni, ha te is saját kútfőből szeretnél felújítani ezt a lényeges helyiséget az otthonodban. Lássuk, milyen szempontokra kell különös gondot fordítanod, melyek azok a lakberendezési hibák, amik tönkreteszik a konyhád kinézetét!

Logikátlan elrendezés

A konyha esztétikai látványa fontos kérdés, de nem az egyetlen szempont, amit figyelembe kell venned a megálmodása során. A rosszul megtervezett elrendezés nem csak furcsa külsőt eredményez, sajnos nem is funkcionál megfelelően:

a zsúfoltság éppúgy zavaró, mintha az átgondolatlanság miatt métereket kell gyalogolnod a mosogatógép és a mosogató között.

A készülékek és a szekrények elhelyezése tehát alapvetően lényeges szempont, és sajnos már meglehetősen korán kell dönteni róla: a kiállásokat a terveknek megfelelően, már jóval a bútor felrakása előtt kell elkészíteniük a szakembereknek.

Nincs meg a konyhai háromszög

A lakberendezők szerint a konyha funkcionális tervezése során egy háromszög mentén kell felépítenünk a helyiséget. Ennek oka nagyrészt a használatban rejlik, azonban vizuálisan is sokat számít, ha tartjuk magunkat ehhez az egyszerű alapszabályhoz.

A háromszög három végpontját a mosás (mosogató), a főzés (tűzhely) és a tárolás (edények) alkotja.

Ezeket lehetőség szerint úgy kell egymáshoz igazítani, hogy a három fontos pont minél szabályosabb háromszöget tegyen ki: az egyenlő távolság és a háromszög formája optikailag és funkcionálisan is meghatározza a konyha minőségét.

Rossz megvilágítás

Szintén a tervezés része, és nem lehet túl korán elkezdeni gondolkozni a világításon. Ez sokszor még nehezebb is, mint a kiállások pontos megtervezése, hiszen adott esetben előre kell látnotok, hol fog állni a konyhasziget és pontosan mekkora lesz, továbbá hova kerül majd az étkezőasztalotok (amit ekkor még valószínű meg sem vettetek), hogy pontosan felette lehessen a csillár. A világítás azonban nagyon lényeges kérdés a konyhában, legalább annyira fontos, minthogy elegendő konnektor álljon a rendelkezésetekre. 

Nem gondolsz a kisebb háztartási gépekre

A konyha megtervezése azért nagyon bonyolult feladat, mert teljesen össze kell állnia a fejedben egy képnek már akkor, amikor még csak a dolgok legelején vagytok. Jó példa erre, hogy nagyon korán el kell döntened, hol fogod elhelyezni a kisebb háztartási gépeket.

Praktikus helyen kell lennie néhány konnektornak, hogy a turmixodat, habverődet gond nélkül tudd használni, de a mikrónak, vagy akár a kávéfőzőnek, pirítónak is helyet kell találnod.

Rendetlen konyhához és akár kisebb-nagyobb káoszhoz is vezethet, ha mindenfele vezetékek futnak a konyhádban – ez ráadásul nem csak az esztétikai értékből von le, hanem még veszélyes is lehet.

Rossz minőségű, vagy túl színes szekrények

Sajnos a konyha nem az a helyiség, aminek a berendezésén túl sokat lehetne spórolni, és ennek több oka is van. A konyhát minden nap használjuk, ezért nem érdemes rossz minőségű alapanyagokat válogatni bele, mert azok idejekorán el fognak használódni.

Az élénk és feltűnő színek is sokszor kényesnek bizonyulnak, ami persze igaz a fehérre is, de utóbbinak nagy előnye a semlegessége.

Ha valaha szeretnél továbbadni a lakásodon, vagy akár csak a konyháid elemein, akkor az egyszerű és letisztult színekkel mindig sokkal könnyebb dolgod lesz, mint a feltűnő és rikító árnyalatokkal, amik nem mindenkinek nyerik el a tetszését.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!