5 alapvető lakberendezési szabály, amiről a legtöbben megfeledkeznek és ez mindent elront

Zabolai Margit
Írta: , Frissítve:

Az otthonodat úgy rendezed be, ahogyan az neked jól esik – ez az első számú szabály. A lakberendezők azonban ismernek még néhányat, amit legalábbis érdemes megfontolni, mert sokat segíthetnek, hogy olyan legyen a végeredmény, amilyet elképzeltél.

A legtöbb lakberendező egyetért abban, hogy érdemes három, esetleg négy olyan színt kiválasztani, ami a berendezésre váró helyiségben meg fog majd jelenni. Ebből kettő fő szín lesz, azaz nagyobb felületen dominál, a másik egy vagy kettő pedig a kiegészítőkön.

Természetesen ennek a három vagy négy színnek a különböző árnyalatait is használhatod – ami igazán fontos, hogy egyetlen szín se legyen, ami csak egy ponton jelenik meg. Sokkal összeszedettebb benyomást kelt, ha az a szín is, ami csak egy egész kis felületen jelenik meg, visszaköszön valahol máshol is, akár csak egy képkereten vagy egy vázán.

Az világos, hogy a természetes fény jó, és az is, hogy bizonyos helyeken – például a konyhapultnál, vagy az olvasósarokban – gondoskodni kell a megfelelően erős világításról.

Sokan azonban elfelejtik, hogy például egy kellemes beszélgetéshez kifejezetten a finom, meleg, sárgás fények passzolnak, ezért érdemes olyan világítótestekről is gondoskodni, amelyek nem túl erős fényt adnak.

A világítás megtervezésekor vedd figyelembe azt is, hogy az otthonod természetes megvilágítása napközben változik, ezért lehet, hogy bizonyos pontokon többféle fényopcióra is szükséged lehet.