Lakást festesz? Ezeket a színeket érdemes választanod! - Ötletadó színkombinációk

Írta: ,

A falak átfestése az egész lakás hangulatát megváltoztatja, és mivel a tisztasági festés egyébként is elkerülhetetlen, sokan megragadják az alkalmat, hogy kicsit felpezsdítsék a megszokott berendezést. Ha néhány textília vagy kiegészítő színét is megváltoztatod, az összhatás még kellemesebb lesz. Mutatunk néhány inspiráló színkombinációt!

1/5 A szürke nem unalmas!

Sokan félnek a szürke színtől, pedig a megfelelő árnyalatokkal és a megfelelő helyen használva egyáltalán nem unalmas, inkább izgalmas, elegáns hatást kelt.

Egy nagyobb méretű, világosabb nappaliban például kifejezetten jól mutat egy világosabb szürke árnyalat a falakon, ami inkább bézsbe hajlik, a kárpiton, a kanapé díszpárnáin pedig megjelenhet néhány sötétebb, ezüstös vagy grafit színű szürke is.


Így használd a modern szürkét a lakásban


Ahogy ezen a színkombináción is látszik, a szürkét érdemes valamilyen melegebb, de neutrális színnel lágyítani - a fahéj például kellemes megoldás lehet.

2/5 Kék, másképp

A kék az egyik legnépszerűbb lakberendezési szín, főleg a fürdőszobákban, de könnyen unalmassá, esetleg hideggé, merevvé válhat.

Az aqua árnyalatok közül nem csak azért érdemes szemezgetni, mert most nagyon divatosak, hanem mert frissebb hatást keltenek, és sokkal izgalmasabbak is.

Természetesen ekkor lehet játszani a már-már olajzöldbe hajló árnyalatokkal is, a szürke pedig egy biztos alapot teremt, amivel a kék szépen harmonizál, de kicsit elegánsabb, komolyabb lesz tőle, mintha mindent babakékre vagy égszínűre 

3/5 Frissítő mentol

A kék és a zöld közötti mentol árnyalat újabban szintén izgalmas és divatos választás, és valószínűleg egy olyan hosszabban tartó átalakítás esetén is érdemes ezt választani, mint a falfestés.

A falakra valamelyik egészen világos árnyalatot válaszd, ettől a tér szellősebbnek, tágasabbnak tűnik, a kárpitokon, kiegészítőkön pedig megjelenhetnek a karakteresebb mentol vagy smaragd árnyalatok - mindkettő fényes felületeken mutat a legszebben.

A finom, meleg barna szín kellemesen ellensúlyoz, a természetes fa padlóval gyönyörűen mutatnak ezek a falak, egy hosszú szálú, krém színű szőnyeg pedig még tökéletesebbé teszi az összképet.

4/5 Gazdag gyümölcsök

Ugyan most a hűvösebb árnyalatok állnak a trendek csúcsán, van, aki így is a melegebb színekre esküszik, és bár a narancssárga hódító hadjárata pár éve lecsengett, ha neked ez a szín tetszik, természetesen ehhez is találhatsz izgalmas kombinációkat.

Izgalmas megoldás lehet a sárga különböző árnyalataival játszani, például a kisebb felületeken megjelenő pasztell okkerrel enyhíteni a narancs erejét.

Háttérszínnek itt is ideális a barna, de érdemesebb egy vörösbe hajló, mahagóni árnyalatot választani. Néhány kiegészítőn pedig a krémes fehér is megjelenhet, ezzel megelőzheted, hogy a sok meleg szín ellenére a tér nyomasztóvá váljon.

5/5 A barack, és a ragyogás

Aki szereti a meleg színeket, de a narancsot kicsit soknak találja, gyakran köt ki a finom, púderes barack szín mellett.

Bár ez a szín is néhány évvel korábban vezette a slágerlistát, még mindig népszerűnek mondható, azonban egy sokkal frissebb, karakánabb stílusban tért vissza.

A mentával vagy aqua zölddel kiegészített barack sokkal élettelibb, mintha csak önmagában használnád a kicsit vérszegény pasztell árnyalatot, az igazi újítást azonban a glamúr jelenti.

Mivel mind a barack, mind a menta visszafogott színek, egy kevés aranyos csillogás bőven elfér mellettük, és izgalmas, trendi hatást kelt.

Ha szereted az ilyen fiatalos, csajos megoldásokat, érdemes ezzel az ötlettel is eljátszani.