Lakásod szépítése hatásos terápia. Így befolyásolja az otthonod a mentális egészséged

Szőke Angéla
Írta: ,
Lakásod szépítése hatásos terápia. Így befolyásolja az otthonod a mentális egészséged

Az elv, miszerint lakásunk rendezgetése jót tesz az idegeknek, nem újkeletű, hiszen az otthonunk és egészségünk közötti összefüggés már régóta megfogalmazódott az emberekben. A belső építészet pszichológiai erejét a Feng Shui évszázadok óta hirdeti. Az ősi kínai hagyomány az Ég és a Föld törvényszerűségeinek megfigyelésével és alkalmazásával segít az ember és a természet közötti összhang megvalósításában, célja pedig nem más, mint a legmegfelelőbb lakhely meghatározása és megalkotása a sikeres élethez a környező táj és terepformák elemzésével.

1960-ban Madeline Gins és Susaku Arakawa művészházaspár igazán nagyratörő ötlettel állt elő. Olyan házakat, lakótömböket és parkokat terveztek és építettek, amik elképzeléseik szerint meghosszabbította volna az emberek életét. Törekvésük – melyről könyvet is írtak – a „Visszafordítható Végzet” nevet viselte. Mikor Arakawa 73 évesen meghalt, megtört felesége azt nyilatkozta, hogy „ez a halandóság-dolog nem jó hír”, de továbbra is hitt abban, hogy „az öregedést meg lehet állítani”. Ugyan három év múlva ő is elhunyt, de valamiben mégis igazuk volt.

Kutatások támasztják alá ugyanis, hogy a közösségi kapcsolatainknak nagy szerepe van egészségünkben és ezáltal abban, hogy meddig élünk. Legyen valaki akármilyen introvertált, szüksége van emberi társaságra, tehát egy eldugott faház ugyan remek hely a meditációra, de hosszú távon mégsem jó nekünk. A teljes élethez kellenek a társas kapcsolatok, így az ideális otthon lehetőséget ad arra, hogy a közösséggel kapcsolódjunk, még ha csak annyiban is, hogy pár szót váltunk a szomszédokkal.

A nevadai Építészeti Egyetem egyik professzora, Dakar David Kopec „építészeti pszichológus” azt javasolja, hogy olyan otthonba költözzünk, aminek van terasza vagy verandája, ami az utcára néz.

„Egy ilyen terasz lehetőséget ad arra, hogy a járókelőkkel, kutyasétáltatókkal társalogjunk, vagy csak figyeljük őket. Nem zárt, hanem a szabadban van, így a napfény növeli szerotonin-szintünket és jobb, hogy kint vagyunk és nem a szobában. Az ideális otthonból kinézve látjuk a természetet – de minimum néhány fát – és közel vagyunk más emberekhez."

Egy másik fontos egyetemes szabály az, hogy a harmadik szemünk nem szeret rendetlenséget látni és a felhalmozódott, haszontalan tárgyak megterhelik a tudatalattinkat. Egy kényelmes, inspiráló otthonban tehát rend és tisztaság van. A hálószoba sötét, hűvös és nincsenek elektronikai készülékek. A színekkel kapcsolatos kutatások szerint a zöld és a kék árnyalatai nyugtatóan hatnak ránk és még a vérnyomásunkat is lejjebb viszik valamelyest, míg a vibráló vörös izgató hatással bír. A többi szín hatása kultúránként változó lehet, de ami univerzálisan negatívan hat mindenkire, az a színek hiánya. A „fehér hatás” tanulmány szerint ugyanis ez a vizuális üresség nyugtalanító, mert nincs semmi részlet, amire agyunk koncentrálhatna és ezáltal megpihenhetne. 

A szakértók szerint hasznos, ha otthonunkat folyamatosan rendezgetjük, mert a változások ösztönzően hatnak az agyra. Ajánlott különböző textúrájú lakberendezési elemekkel körbe vennünk magunkat, illetve olyan tárgyakkal, amik visszaverik a fényt. A víz, mint elem jelenjen meg és minél több zöldnövény legyen a szobákban.

Akkor is különítsük el a helységeket funkcióik szerint, ha kis lakásban élünk, még ha csak vizuálisan is. Egy szőnyeg például elválaszthatja az ebédlőt a konyhától, vagy egy függöny jótékonyan eltakarhatja az íróasztalt, hogy ne lássuk az ágyból és így ne jusson róla eszünkbe a munka.

Ezekkel a kis trükkökkel segítünk az agynak abban, hogy a lakásban mozogva mire koncentráljon: evés, munka, pihenés, stb.

A mindennapi jólét kulcsa, hogy olyan tárgyakkal vegyük körbe magunkat, amiket szeretünk és jó érzéseket keltenek bennünk, a többitől szabaduljunk meg. Otthonunkat tartsuk ellenőrzésünk alatt és alakítsuk úgy, hogy tükrözze személyiségüket. Ha életünkben változás történik, azt reflektálja a környezetünk is, akár egy fal átfestésével vagy egy új dekorációs elemmel. Mivel személyiségünk fejlődik és emberként is folyamatosan változunk, alakítsuk át a lakást ennek megfelelően. Ahogy a boldogság nem egy állandó érzés, úgy otthonunk se legyen mindig ugyanolyan, mert akkor életünk is megrekedhet.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv