Lakásdekorációs tippek utazásmániásoknak

Stumpf Bea
Írta: ,

Nem tudom, te hogy vagy vele, de szerintem utazni a legjobb dolog a világon. Kicsit kizökkensz a komfortzónádból, új élményekkel lehetsz gazdagabb, miközben az idegen országok, kultúrák és emberek mellett egy picit magadat is jobban megismered. És ha már ennyire szeretsz utazni, akkor erre a lakásodnak is emlékeztetnie kell, nem igaz?

Elő a szuvenírekkel!

Mindenki szeret szuveníreket hazahozni egy nyaralásról vagy egy külföldön töltött hétvégéről. Persze nem kell, hogy ezek – a sokszor elég gagyi – ajándékboltokban vásárolt tárgyak legyenek! Helyettük gyűjthetsz néhány kagylót vagy kavicsot a tengerparton, elhozhatsz egy szalvétát a kedvenc éttermedből, vagy megőrizhetsz egy vonatjegyet, egy képeslapot, egy hűtőmágnest vagy egy érdekes pénzérmét.

Szóval szinte mindegy, hogy mi ez a tárgy, a lényeg csak az, hogy téged arra az adott utazásra emlékeztessen, és jó érzéssel töltsön el, akárhányszor ránézel. Ha egy nyaralós sarkat szeretnél kialakítani a lakásodban, akkor tedd a különböző helyekről összegyűjtött kavicsokat, kagylókat vagy homokot átlátszó üvegekbe, és dekoráld ki őket.

Írd rá az üvegekre, hogy melyik honnan való vagy csak nyomtass rájuk egy-egy képet, így mindig eszedbe juthatnak majd ezek a szuper nyaralások. Ha nem akarod a hűtődre tenni a mágneseket, akkor a bejáratnál lehet egy külön erre dedikált mágneses falrészed, ahová nem csak a nyaralásból hazahozott mágneseket és kulcstartókat, de akár a kulcsaidat is fel tudod tenni, így biztosan nem kell majd reggel keresgélned őket.

Ha te is mániákusan gyűjtöd a külföldi repülő-, vonat-és buszjegyeket, akkor ebből készíthetsz egy szuper montázst is. Ragaszd fel őket egy nagy lapra, és tedd ki az egyik szobába – akár a fürdőszobádba is, hiszen miért ne lehetne képeket aggatni a fürdőszobád falára?

Bútorok dekorálása

Ha kicsit bevállalósabb vagy, akkor akár néhány bútort vagy dekorációs elemet is átalakíthatsz úgy, hogy azt tükrözze, te imádsz utazni. Kicserélheted a szekrényed vagy komódod gombjait általad készített darabokra, amin útlevélpecsétek vagy térképrészletek vannak. Beszerezhetsz vicces, utazásra hajazó párnákat, ágyneműt vagy függönyöket is. Ha egy egész falad van a dekorációra, akkor régi bőröndökkel is feldobhatod a teret, vagy készíthetsz egy képet a falra a városok neveivel, amiket már meglátogattál. Ragaszthatsz térképrészleteket a széktámládra vagy a komódod elejére is, vagy az asztalod felületét is boríthatod térképpel, amit egy üveglappal tudsz rögzíteni.

Galéria / Inspirálódj a legszebb utazás témájú dekorációkból!
Inspirálódj a legszebb utazás témájú dekorációkból! Megnézem
a galériát!

Mutasd a térképeket

Bár már nagyon egyszerűen le tudod tölteni az egész világ térképét a mobilodra és onnan is navigálhatsz, mi mégis azt tanácsoljuk, hogy egy-egy térképet azért mindig szerezz be az adott városban, ahol jársz. Főleg akkor, amikor egy városnézős hosszú hétvégéről van szó, hiszen ilyenkor érdemes térképpel a kézben keresztül-kasul bejárni a kis utcákat, néha pedig csak úgy elveszni itt-ott.

Ezek a térképek persze otthon már nem lesznek túlságosan a hasznodra, maximum egy dobozban landolnak, és amikor véletlenül előkerülnek, örülsz nekik, bár leginkább csak a helyet foglalják. A térképekből azokban sokféle dekorációt készíthetsz a lakásodba, amitől mindig megjön majd a kedved egy újabb utazáshoz. Lehet ez egy kép a falra, aminek a háttere egy térkép, térképből kivágott betűk, amikből bármilyen szót kirakhatsz, több kis kép egymás mellett, amik különböző térképrészleteket mutatnak, egy térképből készített lámpa búra, tapéta vagy akár bármelyik bútorod felülete is.

Utazás témájú gallery wall

Arról már korábbi cikkünkben írtunk, hogy hogyan készíthetsz magadnak személyre szabott gallery wallt – az utazás például egy szuper téma hozzá. Helyszínnek a legalkalmasabb egy folyosó, az előszoba, a szoba, ahol dolgozol vagy a nappalid fala, hiszen a hálószobádban ez valószínűleg túlságosan mozgalmas és zavaró lenne.

A gallery wall-okban az a legjobb, hogy mindent lehet, azaz használhatsz fényképeket, képeslapokat, térképrészleteket, különböző motiváló feliratokat vagy táblákat, de akár kisebb tárgyakat is, amit a falra tudsz rögzíteni. Keverheted a stílusokat, a lényeg csak az, hogy mielőtt a falra rögzítesz mindent, próbáld ki, hogy az egyes elemek passzolnak-e egymáshoz, illetve a szoba stílusához. Szerintem minél változatosabb egy gallery wall, annál jobb, így például különböző motiváló idézetekkel is fokozhatod az összhatást.

Legyen egy témád!

Ha kifejezetten szeretsz egy országot vagy egy várost, ahol jártál (esetleg ahová szeretnél eljutni), akkor ennek is szentelhetsz egy kis sarkat, vagy akár egy teljes szobát a lakásodban! Nincs más dolgod, mint kiválasztani a teret, amit be szeretnél rendezni és kiválasztani a megfelelő stílust, színkombinációkat és elrendezést. Ha például London a témád, akkor kék-fehér-piros színeket válassz, használd a zászlót (képek háttereként, szőnyegben vagy akár textilekben), keress képeket a híres épületekről, és ne felejtsd el a Mind the Gap! feliratot vagy a híres telefonfülkéket sem!

Egy francia stílusú dekorációhoz használj pasztellszíneket, virágos és vintage stílusú dekorációkat és francia feliratokat. Persze ha a szíved csücske Párizs, akkor az Eiffel-torony sem maradhat ki!