Különleges bútorok

Scheftsik Tamás
Írta: ,
Különleges bútorok
Meglepően sok fajta anyagot lehet felhasználni arra, hogy jó minőségű és kényelmes bútorokat alkossunk belőlük. Lépjünk ki a megszokott körből, és a fa, fém és műanyag mellé sorakoztassunk fel még néhány lehetőséget, hogy igazán színessé váljon a paletta.
Papír Kép forrása: Designer: Roberto Giacomucci

Bizonyára sokan felhördülnek az anyag láttán, de aggodalomra semmi ok, nem origami bútorokról lesz szó. A papírnak is van egy olyan vállfaja, melyet remekül lehet alkalmazni ilyen esetekben, ez pedig nem más, mint a karton. A megfelelően, függőlegesen, hézagosan egymás mellé állított lapok teherbírása meglepően nagy, annak ellenére, hogy a szépség kedvéért még formára is vágják őket.
Hogy mégis mennyire lehet terhelni? A megfelelő szerkezet gond nélkül elbírja egy 8 személyes asztal üveglapját, terítékkel együtt úgy, hogy közben elegáns és kecses kinézete is van. Ha megfelelően van kezelve a felülete, akkor a víz sem tesz kárt benne, ami egyébként a karton egyik legnagyobb ellensége lenne. A székek és asztalok mellett készülhet belőle könyvespolc, vagy tárolószekrény.
Mivel egy könnyen beszerezhető anyagról van szó, így arra gondolnánk, bármelyik sarkon tudunk ilyen bútorokat venni, ám az igazság az, hogy a mindennapi életünknek még nem vált bejáratott részévé. A közeljövőben azonban remélhetőleg nagyobb hangsúlyt kap, mivel az újrahasznosított papír ilyen irányú felhasználása is nagyban hozzásegít a természet megóvásához.

Plexi

Sokan szeretik a nagy, robusztus bútorokat, amik mintegy körülölelik a bennük elnyúlókat. Ellenben sokan vannak olyanok is, akik, bár szeretik ezt a fajta kényelmet, de azt már kevésbé, hogy apró porszemnek érzik magukat a föléjük magasodó nehéz fa szerkezetek alatt.

Számukra jelenthet tökéletes megoldást a plexiből alkotott bútorok sora.
Ezek a székek, asztalok és szekrények nemcsak strapabíróak, de átlátszóságuk miatt nagyon könnyed megjelenést is kölcsönöznek a lakásnak. A felületes szemlélő számára olyan, mintha a párnák a semmiben lebegnének a szoba közepén. Egy nagy hátrányuk azonban van. Mivel a legnagyobb hangsúly az átlátszóságon van, így ha ez sérül, akkor a bútor rohamosan veszít szépségéből.
És sajnos a plexi, bár strapabíró anyag, a karcolódásnak előbb utóbb megadja magát. Amikor a repedésszerű mintázat már látványossá válik, akkor olyan hatást kölcsönöz, mintha csak nemrég turkáltuk volna a darabokat. Szerencsére nincs minden veszve ebben az esetben sem, hiszen ha felpolíroztatjuk, akkor a bútorok új fényükben tündökölnek és átlátszóságuk is maradéktalanul visszatér.

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!