Különleges bútorok

Írta: ,
Meglepően sok fajta anyagot lehet felhasználni arra, hogy jó minőségű és kényelmes bútorokat alkossunk belőlük. Lépjünk ki a megszokott körből, és a fa, fém és műanyag mellé sorakoztassunk fel még néhány lehetőséget, hogy igazán színessé váljon a paletta.
Papír Kép forrása: Designer: Roberto Giacomucci

1/8 Papír

Bizonyára sokan felhördülnek az anyag láttán, de aggodalomra semmi ok, nem origami bútorokról lesz szó. A papírnak is van egy olyan vállfaja, melyet remekül lehet alkalmazni ilyen esetekben, ez pedig nem más, mint a karton. A megfelelően, függőlegesen, hézagosan egymás mellé állított lapok teherbírása meglepően nagy, annak ellenére, hogy a szépség kedvéért még formára is vágják őket.
Hogy mégis mennyire lehet terhelni? A megfelelő szerkezet gond nélkül elbírja egy 8 személyes asztal üveglapját, terítékkel együtt úgy, hogy közben elegáns és kecses kinézete is van. Ha megfelelően van kezelve a felülete, akkor a víz sem tesz kárt benne, ami egyébként a karton egyik legnagyobb ellensége lenne. A székek és asztalok mellett készülhet belőle könyvespolc, vagy tárolószekrény.
Mivel egy könnyen beszerezhető anyagról van szó, így arra gondolnánk, bármelyik sarkon tudunk ilyen bútorokat venni, ám az igazság az, hogy a mindennapi életünknek még nem vált bejáratott részévé. A közeljövőben azonban remélhetőleg nagyobb hangsúlyt kap, mivel az újrahasznosított papír ilyen irányú felhasználása is nagyban hozzásegít a természet megóvásához.

Plexi

2/8 Plexi

Sokan szeretik a nagy, robusztus bútorokat, amik mintegy körülölelik a bennük elnyúlókat. Ellenben sokan vannak olyanok is, akik, bár szeretik ezt a fajta kényelmet, de azt már kevésbé, hogy apró porszemnek érzik magukat a föléjük magasodó nehéz fa szerkezetek alatt.

Számukra jelenthet tökéletes megoldást a plexiből alkotott bútorok sora.
Ezek a székek, asztalok és szekrények nemcsak strapabíróak, de átlátszóságuk miatt nagyon könnyed megjelenést is kölcsönöznek a lakásnak. A felületes szemlélő számára olyan, mintha a párnák a semmiben lebegnének a szoba közepén. Egy nagy hátrányuk azonban van. Mivel a legnagyobb hangsúly az átlátszóságon van, így ha ez sérül, akkor a bútor rohamosan veszít szépségéből.
És sajnos a plexi, bár strapabíró anyag, a karcolódásnak előbb utóbb megadja magát. Amikor a repedésszerű mintázat már látványossá válik, akkor olyan hatást kölcsönöz, mintha csak nemrég turkáltuk volna a darabokat. Szerencsére nincs minden veszve ebben az esetben sem, hiszen ha felpolíroztatjuk, akkor a bútorok új fényükben tündökölnek és átlátszóságuk is maradéktalanul visszatér.

Csak tüdőből

3/8 Csak tüdőből

Gyerekkorunk egyik legviccesebb jelenete, amikor apuka, vöröslő fejjel próbál levegőt erőltetni a gumikrokodilunkba, miközben az arca helyén megjelenő két feszülő gömböc lassan a szétpukkadás határára ér. Valami hasonló jelenettel indulnak azok is, akik a felfújható bútorok mellett döntenek.
Jó hír, hogy nem kell nap, mint nap erőlködni a felállításukon, hiszen strapabíró anyaguknak köszönhetően összemérhetetlenül tovább bírják a megpróbáltatásokat, mint ama bizonyos gumikrokodil. Nagy előnyük, hogy súlyuk gyakorlatilag elhanyagolható, így a nappali átrendezése egy pillanat alatt megoldható. Persze hátrányokkal is számolnunk kell. Akármennyire is erős anyagból készítik őket, a cicák dorombolós, karomkieresztős, dagasztós szeretetkitöréseit nem fogják ép bőrrel megúszni.
Sajnos a felületük sem éppen sík, így kizárólag ülőalkalmatosságokat állítanak elő ilyen stílusban. Viszont a színválaszték megdöbbentő, illetve a bútorok ára sem verdesi az egeket, úgyhogy egy esetleges baleset következtében „kihunyt” bútordarabunkat is könnyedén pótolni tudjuk.

Csüngő csodák

4/8 Csüngő csodák

Eleged van abból, hogy bár időt és nem kevés pénzt öltél abba, hogy gyönyörű padlót csináltass, esetleg különleges szőnyeged van, de nem tudod élvezni a látványát, mert az ülőgarnitúra eltakarja? A probléma könnyedén orvosolható, ha a felakasztható, hintázó bútorok mellett döntesz.


Design szempontjából nem csak a lógatás teszi különlegessé őket, hanem a kialakításuk is. A gömb vagy ovális formák lehetővé teszik, hogy ne csak klasszikus módon ücsörögj a fotelban, hanem úgy elnyújtózz benne, mit azelőtt még az ágyadban sem tudtál. Extra élmény, hogy nem csak, hogy kényelmesek, de hintáznak is, tehát az esti filmnézés közben még könnyebben merülhetünk édes álomba.
Nagyban megkönnyíti a takarítást is a lakásban, hiszen nincs semmi, amit kerülgetni kellene (illetve a szekrényeket ugyanúgy kell, mert azokat fellógatni nem lenne olyan jó ötlet). Abban is kiélhetjük a fantáziánkat, hogy tömör legyen-e az adott fotel, vagy éppen olyan, mintha egy óriási kosárban ücsörögnénk.  

Babzsák

5/8 Babzsák

Régóta ismerjük a babzsákot, hiszen az iskolában mindenkinek kellett, hogy legyen egy-egy darab. Azt azonban, hogy bútorként is ideális, már kevesebben tudják. Pedig remekül megállja a helyét ebben a szerepkörben is, hiszen a jó tulajdonságai akkor sem vesznek el, ha nem 3 centis, hanem 70 centis zsákot alkotunk.
Nagyon kényelmesek és tökéletesen felveszik az ülő ember alakját, így a bennük eltöltött idő kifejezetten pihentető. Természetesen a töltelékük nem bab, ahogyan az a nevükben szerepel, hanem apró hungarocell golyócskák, melyeknek köszönhetően a zsákok súly sem olyan vészes.
Hogy milyen szövetet választunk a külső borításra, az csak tőlünk függ, gyakorlatilag bármivel megoldható. Bár nagyon impozánsak és fiatalosak, azt azért nem árt figyelembe venni, hogy áruk bizony vetekszik egy hagyományos ülőgarnitúra értékével.

Rönk

6/8 Rönk

Bár itt az anyag hagyományos, hiszen fáról van szó, a kialakítás mégis egészen különlegessé teszi ezeket a bútorokat. Az egyetlen darabból kifaragott és lecsiszolt bútorok nem csak kényelmesek, hanem lenyűgöző látványt is nyújtanak.

Olyan, mintha egy mesebeli vadászlak berendezését szemlélnénk, ahol a kandallóban lobog a tűz, és a rönkbútor előtt, a földön egy medvebunda lapul.
Kialakításuk nem éppen egyszerű feladat, hiszen nem elég hogy ki kell vájni a felületet, még azt is meg kell oldani, hogy az sima, és kényelmes legyen. Ez bizony rengeteg munkát igényel a mesterektől, így nem véletlen, hogy az így elkészített bútorok ára elég borsos. Az azonban biztos, hogy egyedivé varázsolja a szobát, ahova megálmodtuk őket.
Egy nagy hátrányuk van, hogy mivel tömör fa az anyaguk, így a mozgatásuk embert próbáló feladat. Nem éppen ideális választás azoknak, akik 3-4 havonta elunják a szoba belső kialakítását, és átrendezik azt.

Kő

7/8

Bizony, nem szabad elfelejteni, hogy akár betonból, vagy ügyesen összeillesztett kövekből is készülhet bútor. Igaz, ezek jellemzően kerti alkalmatosságok, ami annak köszönhető, hogy igen ellenállóak az időjárás viszontagságaival szemben, és a kényelem oldaláról sem hagynak kívánni valót maguk után, megfelelő párnamennyiséget hívunk segítségül.
Valóban előnyösek, hiszen a formát és a magasságot is mi magunk határozzuk meg, ráadásul a díszítésben is lehetünk kreatívak. Nagy hátrányuk az, hogy ha egyszer eldöntöttük, hova is kerüljenek, akkor bizony onnan már nem fogjuk őket elmozdítani.

Élő

8/8 Élő

Azok, akik igazán környezettudatosak, lehetőségük van arra, hogy olyan ülő alkalmatosságokat hozzanak létre, melyek nem csak kényelmesek, hanem életben is vannak, tehát hozzájárulnak az oxigéntermeléshez. Természetesen ezen bútorok alapja minden esetben növény ám kialakításuk többféleképpen történhet. Az első esetben szükségünk lesz kötözőzsinórra, és egy kevéske időre.
Az elültetett fa ágait igazítsuk arra a formára, amit szeretnénk, és rögzítsük ott. Ezután nincs más dolgunk, mint várni néhány évet, és az ág annyira megerősödik, hogy rá tudunk ülni. Szerencsésebb esetben találunk a kertben egy olyan fát, ami már eleve rendelkezik ilyen alakzattal. A második lehetőség a szobában is megvalósítható.
A teljesen hétköznapi kinézetű bútorok csupán abban különböznek a társaiktól, hogy adott helyeken mélyedéseket alakítottak ki bennük. Ide pedig kedvünkre helyezhetünk el cserepeket és kaspókat, bennük olyan virágcsodákkal, amilynekhez éppen kedvünk szottyan. Gyönyörű látványosságai lesznek a szobának, és nem utolsó sorban gondoskodnak az egészségesebb levegőről is.