Ha nincs elég hely: kreatív többfunkciós szobák

Írta: ,

Jól jönne még egy szoba, de nincs lehetőséged építkezni? Vagy a négyzetméter önmagában elég lenne, csak a helyiségek száma kevés a sok funkcióhoz, amit az otthonodnak el kell látnia? Egy szoba szerencsére több tevékenységhez is kényelmes teret kínálhat, ha okosan rendezed be.

1/6 Nappali és étkező

Egy egyszerű kis padot alakítottak kényelmes, akár kanapéként is funkcionáló ülőkévé ebben a szobában egy matrac és néhány párna segítségével.

A könnyű szerkezetű asztal egyszerűen mozgatható, és míg hárman kényelmesen elférnek körülötte, ha több vendég érkezik, egyszerűen a kanapé mellé húzható, ami padként még 2-3 vendégnek helyet tud biztosítani.

Arról pedig nem is beszélve, hogy szükség esetén akár egy vendégágy is lehet az ülőalkalmatosságból.

2/6 Többfunkciós nappali és moziterem

A konyhapult meghosszabbításával nem csak extra munkafelületet, de egy étkezőasztalt is ki tudtak alakítani ebben a térben, a nem hagyományos formájú kanapék hívogató helyet kínálnak egy kis délutáni olvasgatáshoz vagy családi összebújáshoz, miközben a háttámlák nincsenek útban, ezért az étkezőszékek átrendezésével villámgyorsanmoziteremmé” alakítható a szoba, a könyvespolc elé feszített vásznon már kezdődhet is a kedvenc filmetek.

3/6 Minden egy szobában

Egy kamaszodó gyereknek egyre több a feladata, de jellemzően legfeljebb csak egy saját szobája van, így ennek kell kiszolgálnia minden igényt.

Ez a galériás ágy kényelmes és elszigetelt alvókuckót teremt, ahol zavartalan lesz a pihenés, az alatta lévő térben pedig nem csak hasznos tárolófelületet alakítottak ki, de egy kis tanulósarkot is.

A galériára vezető lépcsők szintén fiókokat és szekrényeket rejtenek, így egy mindent elnyelő gardróbot is kapott a szoba lakója.

4/6 Dolgozó és olvasósarok

Ha már otthonról kell dolgoznod, érdemes erre egy olyan teret kialakítani, ahol ezt a lehető leghatékonyabban megteheted.

Kevés otthonban van azonban olyan fölösleges szoba, amit csak erre a célra fel lehetne áldozni.

Némi leleménnyel akár egy kis sarkot vagy beugrót is dolgozóvá alakíthatsz, csak néhány beépített bútor kell, a szoba végébe pedig még egy kis olvasósarok is elfér, így a nyugodt, csendes, a lakás többi részétől elszeparált teret többféle célra is felhasználhatod.

5/6 Ha az egész lakás egy szoba…

Még az sem lehetetlen, hogy minden élettér egyetlen helyiségben, pár négyzetméteren kapjon helyet, és ez jól is nézzen ki.

Ebben a szobában a kanapé elé dohányzóasztal helyett egy magasabb asztalka került, amiről akár enni is lehet, a tárolásra használt polcok pedig egyben térelválasztóként is működnek, intimebbé téve így az alvásra használt részt.

A szoba végében még egy kis dolgozósarok is helyet kapott, így tényleg minden igényt kielégít ez az egyetlen helyiség.

6/6 Egybefolyó terek

Van, amikor meg lehetne oldani a helyiségek elválasztását, de két szűkös szoba helyett sokkal jobban mutat egy nagy, levegős helyiség.

Itt az étkező és a nappali közötti ajtót vették ki, így több bútor fért a helyiségekbe anélkül, hogy azok zsúfolttá váltak volna.

A folyamatosságot és az egységet az egyik szobából a másikba átfolyó padlóburkolat és a fehér szín teremtik meg, a virágos tapéta pedig még így is remekül el tudja választani egymástól a különböző funkciókat.