Újítsd fel a konyhádat bontás nélkül: pénztárcabarát ötletek

Zabolai Margit
Írta: ,
Újítsd fel a konyhádat bontás nélkül: pénztárcabarát ötletek

A konyhafelújítás nem olcsó mulatság, ráadásul hatalmas felfordulással is jár. Legalábbis a legtöbben ezt gondolják. Vannak azonban megoldások, amelyekkel a tényleges felújításig – vagy akár véglegesen is – új életet varázsolhatsz otthonod lelkébe, anélkül, hogy feltörnéd a malacperselyt, vagy heteken keresztül egy kávé lefőzésére sem lenne alkalmas a helyiség.

Vinyl tapéta – bárhová!

Emlékszel még a teljesen nyilvánvalóan kamu öntapadós matricára, amivel a nagyi bevonta az asztallapot a konyhában? Na akkor gyorsan felejtsd is el, a vízálló vinyl tapéták ugyanis ma már egészen kiváló minőségben, gyönyörű mintákkal és még mindig relatíve olcsón elérhetőek.

Mivel elég jól bírják a strapát, könnyen tisztíthatóak és gyakorlatilag bármilyen felületen megtapadnak, teheted őket a konyhapultra, de akár a pult mögötti ronda csempét is elrejtheted velük.

A klasszikusnak számító márványmintás mellett vannak egyszínűek, mintásak, csempe utánzatúak és geometriai alakzatokkal díszítettek is, így bármilyen hangulatot megvalósíthatsz velük.

Képek forrása: 1 / 2 / 3

Arra azonban mindenképpen ügyelj, hogy a felület tökéletesen tiszta és portalan legyen. A szennyeződéseken egyrészt nem tapad meg a ragasztó, másrészt egyetlen apró kenyérmorzsa a fólia alá kerülve gyakorlatilag bebetonozódik, és minden nap bosszankodhatsz majd az apró kis pukli miatt. A tapétát a leragasztani kívánt felület szélénél kezd el felvinni, és egy plasztik kártya segítségével, kis részletekben haladva simogasd le, hogy minden levegőt kipréselj alóla.

Ha elköltözöl az albérletedből, megunod a mintát vagy egyszerűen csak eljött a tényleges konyhafelújítás ideje, az öntapadós tapétát amilyen egyszerűen feltetted, olyan könnyen el is távolíthatod.

Átfestett szekrényajtók – részben vagy egészben

A színes konyhaszekrényeknek nagy divatja van, de nem mindenki engedheti meg, hogy új bútort vásároljon, és ha egyébként nincs is baja a szekrénynek, nem is lenne túl pénztárca- és környezetbarát megoldás csak a színe miatt kidobni a régit. Emeld inkább le az ajtókat, fogj egy finom dörzspapírt, és nagyon óvatosan dörzsöld át vele a lapokat, majd maradéktalanul tisztítsd meg őket minden portól és szennyeződéstől. Ez után nincs is más dolgod, mint fogni egy doboz festéket a kívánt színben, és lefesteni az ajtókat!

Képek forrása: 1 / 2 / 3

Használhatsz egészen drámai színt, amiben szekrényt egyébként csak nagyon drágán és egyedi megrendelésre készítenének el neked, de kipróbálhatod azt is, hogy csak az alsó szekrénysort fested le, vagy más színt választasz az alsó és felső szekrényekre – például lentre egy karakteres, divatos árnyalatot, fentre pedig egy semleges fehéret.

Ha régi fa konyhaszekrényed van, próbáld ki, hogy a váz színét meghagyod, a fiókokat, ajtókat pedig lefested valamilyen drámai színnel.

Ha még néhány új fogantyút is felteszel, tényleg olyan lesz, mintha egy új konyhába lépnél be! Amennyiben az új fogantyúk helye nem esik egybe a régiekével, akkor még festés előtt javítsd ki a lyukakat fa javítótapasszal – ezt folyékony fa vagy fagitt néven találod meg a barkácsboltokban.

A világítás is kulcsfontosságú

A funkciót tekintve természetesen a konyhában elengedhetetlen a munkaterület megfelelő megvilágítása, de a hangulat szempontjából drámai különbséget jelenthet, ha a megfelelő fényforrásokat használod. Egy új, karakteres lámpa vagy egy számodra kimondottan kedves terület – például dekorációs célokat szolgáló polcok – külön megvilágítása szinte új életre kelti a konyhát.

Igaz, hogy egy dizájner lámpa meglehetősen drága mulatság lehet, de a régiségpiacokat járva találhatsz izgalmas és olcsó darabokat, magát a vezetéket, foglalatot és izzót pedig újonnan is olcsón beszerezheted.

Sőt, a lámpabúrát akár te magad is megalkothatod az elképzeléseidnek megfelelően például régi üvegekből.

Képek forrása: 1 / 2 / 3

A már meglévő lámpatestek lecserélése nem jár semmiféle felfordulással, de használhatsz elemes fényforrásokat is, így nem kell a vezetékek elvezetésével bajlódnod. Fontos, hogy bár nem nagy munka, a lámpák lecserélését csak akkor végezd magad, ha pontosan tudod, hogy mit csinálsz, és természetesen akkor is mindig áramtalanítsd előtte a lakást! Ha bizonytalan vagy, akkor a régi lámpa kikötését és az új bekötését bízd inkább szakemberre!

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba