Kicsi a lakásod? Íme a lakberendező 5 legjobb tippje, hogy nagyobbnak tűnjön

Írta: ,

Bátran leszögezhetjük, hogy életünknek voltak, vagy épp vannak, de biztosan lesznek olyan periódusai, amikor otthonunkban elegendő hely hiányában hol a funkciók egybeolvasztására – gondoljunk csak a nappali és a háló rész egy helyiségben történő kialakítására –, hol azok elhagyására kényszerülünk. Sokan persze legyintenek ilyenkor, mondván ez csak átmeneti időszak, majd észre sem veszik, hogy éveket töltenek kényelmetlen és kevéssé praktikus állapotok között. Pedig higgyük el, hogy otthonunk még ilyen kényszerű helyzetekben is örömforrása lehet a mindennapjainknak, ha néhány apró trükkel, tudatos tervezéssel ráfókuszálunk problémánkra. Most 5 tippet hoztam neked, hogy meglásd, a kis lakás nem áldatlan adottság, és könnyen meseotthonná alakítható!

1. Világos színű falak

Képek forrása: 1 / 2 / 3

Szűkös helyzetünkön javíthatunk, ha a falaknak világos színeket, vagy kifejezetten fehéret választunk, tudván, hogy ezekkel nem csak tágítjuk tereinket, de a beömlő fény erejét is megnövelhetjük. Azzal a pedig, hogy ezekkel az árnyalatokkal a tisztaságérzetet is becsempészhetjük otthonunkba, nem csak rendet teremthetünk a legkaotikusabbnak tűnő lakásokban is, hanem teret is nyitunk egyúttal.

2. Fényes felületek

Képek forrása: 1 / 2 / 3

A rendelkezésre álló területet fényes felületekkel és jól elhelyezett tükrökkel optikailag megnövelhetjük, mivel ezek az otthonunkba beáramló természetes fényt megsokszorozva szórják szét. Ezeknek köszönhetően lesz az addig karcsúnak ható környezetünk mostantól légies és tágas!

3. Burkolatok elhagyása

Képek forrása: 1 / 2

Valamiért szeretjük a tereket burkolatokkal is továbbosztani, ragaszkodva ahhoz, hogy a konyha csak hidegburkolatot, a vele egy térben lévő nappalink pedig kizárólag melegburkolatot kaphat. 

Ezzel a beidegződött megoldással azonban még a legnagyobb szobákat is jócskán leszűkítjük, a kicsiket pedig egyenesen kivégezzük. Ha sikerül szakítanunk a régi sémákkal, egészen megváltoztathatjuk otthonunk tereit!

4. Világítás

Képek forrása: 1 / 2 / 3

Otthonaink világítása sokszor átgondolatlan és improvizatív, sőt, a slágercikknek számító rizslámpák és tejüvegek helytelen használatával is csak atmoszféránk alulvilágítottságát fokozzuk, ami környezetünk térérzetét is rontja.

Ha optimális terekre vágyunk az esti órákban is, bátran tervezzünk elegendő lámpákkal és a világítótestek megfelelő variációival a falakra, az asztalokra és még a padlóra is!

5. Többfunkciós megoldások

Képek forrása: 1 / 2 / 3

Az előző generációktól kapott garnitúráktól és a tőlük örökül hagyott agyonbútorozottságtól is ideje lenne elköszönnünk – ezek nélkül nem csak mi, de a környezetünk is levegőhöz juthat.

Gondolkodjunk alacsony tárolókban, többfunkciós megoldásokban és csak egy méretes darabban, hogy lakásunk otthonos maradhasson a hétköznapokban is!