Kicsi a lakás? Így spórolj helyet a sok vendégnek

Írta: ,

Ha szerencsés vagy, karácsonykor sok rokonnal és baráttal tudod körbevenni magad, akik mind-mind fontosak a számodra – a bökkenő már csak az lehet, ha a lakásod nem elég nagy ahhoz, hogy kényelmesen elférjetek! De semmi pánik, most összegyűjtöttünk neked néhány praktikus tippet, amivel megnövelheted picit az ünnepi teret, és gondoskodhatsz róla, hogy igazán nagy bulit csaphassatok!

Légy úrrá a káoszon! Kép forrása: apartmenttherapy.com

1/5 Légy úrrá a káoszon!

Biztosan a te lakásod is tele van kis kütyükkel, különböző dekorációs elemekkel és kiegészítőkkel – vázákkal, állólámpákkal, kis asztalokkal – amelyek szebbé és otthonosabbá teszik a tereket. Ezzel nincs is gond, amíg nem egy karácsonyi összejövetelt hosztolsz, és nem 30 embert kell bepréselned a lakásodba. A buli előtt ezért kicsit más szemmel kell végignézned a lakást, a helyfoglaló dekor elemeket pedig érdemes elrejteni valahová! A szobainast például rakd be a szekrénybe, a kis dohányzóasztalt pedig helyezd át úgy, hogy ne a szoba közepén legyen (ezt inkább told valamelyik falhoz vagy egy holt térbe, ahol szuper drink bárként szolgálhat)! 

Tipp: Ha a karácsonyfa idén már semmiképp ne férne el a kis lakásodban, akkor készíts egy fenyőfa alakú dekorációt a falra!

Légy praktikus! Kép forrása: mydomaine.com

2/5 Légy praktikus!

Nem biztos, hogy attól lesz több helyed a lakásban, hogy minden létező bútort a falnak tolsz! Jobban jársz, ha kis beszélgető sarkokat hozol létre, azaz egy fotel mellé beteszel két puffot vagy babzsákot, a kanapé környékére a földre is teszel néhány párnát, amik szintén ülőhelyként funkcionálhatnak.

Ha vacsorát is adnál, de sajnos nincs elég nagy, vagy elég nagyra kihúzható asztalod, akkor tolj össze különböző asztalokat L alakban, hogy biztosan mindenki elférjen majd! 

Tipp: Ne aggódj, ha nincs akkora terítőd, amivel az összetolt asztalokat le tudnád takarni! Ez esetben használj különböző futókat vagy akár csomagolópapírt, ami szuperül feldobja az asztalt.

Végre vacsi! Kép forrása: inspiredbythis.com

3/5 Végre vacsi!

Az L alakú elrendezés is ki van lőve a helyszűke miatt? Erre is van megoldás! Praktikus, ha ilyenkor több szobában helyezed el az ételeket és italokat, így a vendégek sem fognak folyamatosan a konyha környékén zsibongani, így egy kellemes áramlást alakíthatsz ki.

Szóval tedd az előszobába egy kis asztalra az italokat, a konyhába az előételeket vagy egyéb fingerfoodokat (ilyenkor ilyesmiket érdemes készíteni, hiszen egy szalvétára vagy kistányérra téve akár állva is el lehet fogyasztani őket), a desszert vagy a főétel pedig jöhet a nappaliba, ahol akár néhányan le is tudnak ülni a kanapéra vagy párnákra.

Apró trükkök Kép forrása: topinspired.com

4/5 Apró trükkök

Persze ha minél több személyes holmit elpakolsz, hogy több hely legyen, az egyben azt is jelenti, hogy kicsit „üresnek” fog tűnni a lakásod – legalábbis első ránézésre (a vendégek megérkezése után egyből vidámnak, élettel telinek fog tűnni).

Szóval ha szeretnéd egy kicsit kidekorálni vagy otthonosabbá tenni a lakást úgy, hogy az ne foglaljon plusz helyet, akkor a következőket javasoljuk:

  • Tegyél a falra egy-két extra tükröt, esetleg vegyél elő gyertyákat – ezek nem foglalnak sok helyet, de tágítják a teret.
  • Dekorálj fölfelé! Lógass a plafonról karácsonyi gömböket, amik aztán csodás fényt szórnak az egész lakásban!
  • Csinálj papírdíszeket vagy készítsd el a dekorációt héliumos lufikból! Így garantált az ünnepi hangulat!
És végül…élvezd! Kép forrása: thekitchn.com

5/5 És végül…élvezd!

Sokszor, amikor partit vagy bármilyen családi összejövetelt szervezel, egyszerűen betemet a sok előkészület, az ételek elkészítése, a szervezkedés és a sürgölődés, hogy mindenki jól érezze magát.

De közben ne feledkezz meg saját magadról sem! A legfontosabb az együtt töltött idő, így ne kövesd el azt a hibát, hogy a buli első két órájában a konyhában robotolsz, míg a család vagy a barátok jól érzik magukat, nélküled. Ehelyett inkább próbálj előre megcsinálni mindent – esetleg ehhez hívd át anyukádat vagy a legjobb barátnődet, hiszen mindig jól jön a segítség!

Tipp: Ha ez a terv befuccsolna, akkor kérj segítséget a vendégektől, hiszen hárman-négyen pár perc alatt elintézitek a terítést, vagy az ételek behordását.