Kicsi a fürdőszobád? 5 ügyes helykihasználási ötlet

Írta: ,

Mindenki arról álmodik, hogy tágas, napfényes és kényelmes fürdőszobája legyen, de van, hogy ez sajnos nem jön össze. Lehet, hogy a lakásba csak egy apró fürdőszoba fért el, így mindenképp kreatívan kell beosztani a helyet. Nyugi, nem kell rögtön lemondanod arról, hogy minden beférjen a fürdőszobádba – lehet akár itt a mosógép, a törölközőszárító, a WC vagy egy kád is – a lényeg, hogy ügyesen használd ki a teret és tervezz meg minden apró részletet előre!

Minden sarok hasznos Kép forrása: homelisty.com

1/5 Minden sarok hasznos

Ha egy néhány négyzetméteres fürdőszobába kell belepasszíroznod mindent, akkor valóban egy nagy kihívás előtt állsz.

Ilyenkor nagyon fontos, hogy elszakadj a szabvány méretektől, és egy kicsit kreatívabban gondolkodj, hiszen egy kis térben minden négyzetcentimétert ki kell használni.

Mint például ebben a fürdőszobában, ahol a sarokban elhelyezett épített zuhanyzó mellé még befért a falba süllyesztett mosógép, fölötte pedig bőven van hely a törölközőknek és a fürdőszobai kellékeknek.

Azaz nem lehet kifogás a kis fürdő, minden elfér egy helyen!

Praktikus térelválasztás Kép forrása: homelisty.com

2/5 Praktikus térelválasztás

Amikor kevés négyzetméterrel kell gazdálkodnod egy fürdőszobában, akkor fontos a praktikus térelválasztás. Hiszen, ha azt akarod, hogy minden beférjen, akkor minden fal és szekrény többfunkciós kell, hogy legyen.

Erre jó példa ez a fürdőszoba, ahol nem szokványos módon egy kicsit el van dugva a zuhanyzó, hiszen az üvegfal helyett a mosdó, a szekrény és a tükör került a zuhannyal közös falra.

Ha kicsi a tér, ügyesen lehet játszani a fényekkel és a tükrökkel is, amiktől nagyobbnak tűnik majd a hely.

Ha egyébként is átalakítjátok, akkor miért ne lehetne akár így csinálni?

3/5 Színek és minták

Ha nem csak azt akarod, hogy minden elférjen a fürdőszobádban, de azt is szeretnéd, hogy nagyobbnak tűnjön a tér, akkor érdemes játszani a színekkel, a formákkal és a textúrákkal.

Ezt a fürdőszobát elnézve, azt tippeljük, hogy csupán néhány aprócska négyzetméter lehet, mégis a színek és a formák játékával szellősnek és tágnak tűnik a tér.

Optikailag az is nagyítja a teret, ha nem vágod el élesen a padló, a fal és a plafon találkozását, hanem tovább viszed ugyanazt az anyagot vagy színt.

Az is segít, hogy szellősebbnek lásd a teret, hogy világosabb színeket használsz, vagy a kontrasztokkal játszol.

Kihasználatlan helyek Kép forrása: involvery.com

4/5 Kihasználatlan helyek

Ha kicsi a lakásod és mindennek meg akarod találni a helyét, akkor kreatívnak kell lenned és fontos, hogy a kihasználatlan helyeket is ügyesen megtaláld és hasznosítsd.

A fürdőszobádban ilyen például a WC fölötti terület, ahová felkerülhet néhány polc vagy zárható szekrény, főleg akkor, ha van egy kis beugró is – hiszen az ilyen plusz tárolóhelyek szinte bármit elnyelnek és egyáltalán nem zavaróak, nem teszik zsúfolttá a teret.

Tipp: Szerezz be néhány szép, fonott dobozt és amit nem szeretnél kitenni, ebbe pakold, hiszen így mindig rendezett és tiszta hatása lesz a fürdőszobádnak!

Kád és zuhanyzó Kép forrása: apartmenttherapy.com

5/5 Kád és zuhanyzó

Attól mert kicsi a fürdőszobád, még nincs kizárva, hogy zuhanyzód és fürdőkádad is legyen, hiszen bármit meg lehet oldani, csak egy kis kreativitás kell hozzá.

Elég egy üvegfallal leválasztani egy kis teret a fürdőd egyik végéből, ahová jöhet az épített zuhanyzó, de ha nincs ennyi hely, akkor a kádhoz is hozzáépíthetsz egy üvegfalat, így egy helyen elférhet a zuhanyzód és a kádad is.

Amikor kicsi a hely, hasznosak a falba süllyesztett polcok vagy az ajtó és a mosdó fölötti területek, hiszen ide bármit elpakolhatsz, és mégis minden kéznél lesz!