Kevés kézügyességet igénylő, mégis dekoratív megoldások a falmatricák

Írta: ,

A falimatricákat imádni fogod, ha kevés kézügyességgel, idővel és pénzzel rendelkezel, de mégis szeretnéd egyedivé varázsolni a lakásodat. Hasonlóan a különféle díszes tapétacsíkokhoz, a fali matricákkal is pillanatok alatt dekorálhatod az otthonodat!

 

Bármilyen felületre, bármilyen formában Kép forrása: wallwritten.com

1/5 Bármilyen felületre, bármilyen formában

A falmatricák első és egyik legnagyobb előnyei közé tartozik, hogy mindenféle sima, megtisztított felület dekorálhatsz velük.

Tehát nevükkel ellentétben messze nem csak a falakra, hanem akár csempékre, különböző faborítású felületekre is felragaszthatod őket. Ezzel pedig azonnal olyan hatást érhetsz el, mintha festett alapot vásároltál volna, ami ráadásul nem csupán egységes és szép, hanem megfelelő választás mellett akár exkluzív hatást is kelthet.

A matricákat illetően az egészen méretes, teljes falrészt díszítő változatoktól kezdve az aprócska, néhány centis, öntapadós darabokig nagyon széles a kínálat. Sőt akár saját magad is készíthetsz pár egyedi darabot a saját ízlésednek és elképzelésednek megfelelően!

De hogyan is működnek ezek a dekoratív elemek?

 

Fontos előkészületek Kép forrása: prakticideas.com

2/5 Fontos előkészületek

Először is ki kell választanod a megfelelő felületet, amit gondosan le kell fertőtlenítened, törölnöd.

Ez a legfontosabb lépés, ugyanis a poros, vagy zsíros alapon a matrica nem tud megtapadni, így egyáltalán nem lesz tartós.

Mielőtt a védőfóliát eltávolítanád, érdemes odafognod a matricát (sőt, néhány gombostű segítségével akár rögzítheted is), így messzebbről is megnézheted, hogy fog mutatni.

Ilyenkor még könnyen tudsz módosítani a látványon, de ha már elkezded a ragasztást, akkor értelemszerűen nem fogod tudni károsodás nélkül odébb rakni a díszt.

A biztos eredmény érdekében, amikor már megvan a tökéletes magasság és szög, jelöld be ceruzával a matrica széleinek pontos helyét. Nem kell körberajzolnod, néhány támpont elegendő lesz, a ceruza nyomait pedig később eltüntetheted radír segítségével.

Hogyan vidd fel? Kép forrása: darlingclementineshop.com

3/5 Hogyan vidd fel?

Ha a választott felület tiszta, és túl vagy a bejelöléseken, már jöhet is a ragasztás.

Nyomkodd rá alaposan az átvivő fóliára a matricát, közben pedig távolítsd el az alsó papírréteget. Az átvivő fóliával borított matricát a jelöléseknek megfelelően rögzítsd a falon.

Fontos, hogy a fólia segítségével mindig felülről lefelé, illetve balról-jobbra haladj! A lehúzás során használj műanyag spatulát, vagy valamilyen textilt annak érdekében, hogy a matrica biztosan a helyén maradjon, és még véletlenül se húzd le a fólia eltávolítása során.

Bár ezek a lépések sem éppen extra bonyolultak, a fixálást talán még élvezni is fogod: hajszárítóval gyengéden és óvatosan melegítsd át a felragasztott matricát, így az igazán tökéletesen hozzá tud tapadni a felülethez.

Hogyan távolítsd el őket? Kép forrása: etsy.com

4/5 Hogyan távolítsd el őket?

A fali matricákat éppolyan könnyen el tudod távolítani, mint amilyen könnyen rögzítetted őket.

A tévhitekkel ellentétben nem aranyszabály, hogy a komplett festést magukkal hozzák, amikor meguntad a látványt és lecserélnéd őket – még akkor sem, ha ez idáig kellően kapaszkodtak.

A fémes felületekről, a tükrökről és a csempékről könnyen lehúzhatod őket, utána csak alkohollal kell áttörölnöd a helyüket.

Fal esetében kicsit bonyolultabb a dolgod, de itt is csupán annyi a teendőd, hogy hajszárítóval szépen megkezded a matricákat.

Ezúttal viszont ne csak addig melegítsd őket, amíg szépen idomulnak, hanem rendesen forrósítsd fel a felületüket, amíg enyhén fel nem pöndörödnek.

Ezt követően már szépen le tudod húzni őket, mégpedig anélkül, hogy a falat megsértenéd!

Milyen választékot találsz? Kép forrása: buzzfeed.com

5/5 Milyen választékot találsz?

A kínálat egyenesen óriási, köszönhetően a kedvező áraknak és a könnyed felvitelnek, igazán virágkorukat élik a falmatricák.

Vásárolhatsz különböző faltetoválásokat, amik általában nonfiguratív mintákra épülnek, és amiket gyakran megbolondítanak különféle elemekkel, pl. pillangókkal, virágokkal.

Emellett különböző a különböző formák is népszerűek, mint a fák, ágak, táblák, feliratok... a díszítésnek tehát tényleg csak a saját fantáziád szabhat határt!