Kevés kézügyességet igénylő, mégis dekoratív megoldások a falmatricák

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A falimatricákat imádni fogod, ha kevés kézügyességgel, idővel és pénzzel rendelkezel, de mégis szeretnéd egyedivé varázsolni a lakásodat. Hasonlóan a különféle díszes tapétacsíkokhoz, a fali matricákkal is pillanatok alatt dekorálhatod az otthonodat!

 

Bármilyen felületre, bármilyen formában Kép forrása: wallwritten.com

A falmatricák első és egyik legnagyobb előnyei közé tartozik, hogy mindenféle sima, megtisztított felület dekorálhatsz velük.

Tehát nevükkel ellentétben messze nem csak a falakra, hanem akár csempékre, különböző faborítású felületekre is felragaszthatod őket. Ezzel pedig azonnal olyan hatást érhetsz el, mintha festett alapot vásároltál volna, ami ráadásul nem csupán egységes és szép, hanem megfelelő választás mellett akár exkluzív hatást is kelthet.

A matricákat illetően az egészen méretes, teljes falrészt díszítő változatoktól kezdve az aprócska, néhány centis, öntapadós darabokig nagyon széles a kínálat. Sőt akár saját magad is készíthetsz pár egyedi darabot a saját ízlésednek és elképzelésednek megfelelően!

De hogyan is működnek ezek a dekoratív elemek?

 

Fontos előkészületek Kép forrása: prakticideas.com

Először is ki kell választanod a megfelelő felületet, amit gondosan le kell fertőtlenítened, törölnöd.

Ez a legfontosabb lépés, ugyanis a poros, vagy zsíros alapon a matrica nem tud megtapadni, így egyáltalán nem lesz tartós.

Mielőtt a védőfóliát eltávolítanád, érdemes odafognod a matricát (sőt, néhány gombostű segítségével akár rögzítheted is), így messzebbről is megnézheted, hogy fog mutatni.

Ilyenkor még könnyen tudsz módosítani a látványon, de ha már elkezded a ragasztást, akkor értelemszerűen nem fogod tudni károsodás nélkül odébb rakni a díszt.

A biztos eredmény érdekében, amikor már megvan a tökéletes magasság és szög, jelöld be ceruzával a matrica széleinek pontos helyét. Nem kell körberajzolnod, néhány támpont elegendő lesz, a ceruza nyomait pedig később eltüntetheted radír segítségével.