Így építsd be a japán minimalizmust az otthonodba

Bodnár Alexa
Írta: ,
Így építsd be a japán minimalizmust az otthonodba

Ha néha túl zajosnak érzed a körülötted lévő világot, és minden vágyad az, hogy otthon lecsendesedj kicsit, akkor valószínűleg nem egy olyan lakásban képzeled el a pihenéssel töltött pillanatokat, amely túlzsúfolt és folyamatosan „szalad". Erre lehet jó megoldás, ha már az otthonod stílusa is békés, nyugodt, és letisztult – a japán minimalizmus éppen ilyen, amit néhány ügyes fogással akár te is bevihetsz a saját otthonodba. Ha nem szeretnéd az egész lakást eszerint átalakítani, akkor azt javasoljuk, hogy csak egy-két helyiséget rendezz át, azokat, ahol tudsz relaxálni!

A japán minimalizmus egyik fő mozgatóelve a kevesebb néha több – illetve valójában mindig több.

A másik pedig, hogy a formák és anyagok legyenek egyensúlyban egymással, ne essünk túlzásba semmivel, és mindennek legyen meg a komplementer párja.

Ezt a nappaliban leginkább úgy tehetjük meg, ha kiválasztunk egy sarkot, amelyet jobban hangsúlyozunk: ide kerül majd a kanapé, a fotel, esetleg a dohányzóasztal. A szögletes formákat egészítsük ki valamilyen kerekkel, legyen minél több a fa, esetleg egy kevés fém, és törekedjünk a természetességre.

Színhasználat terén érdemes a fekete, fehér, szürke, kék árnyalatait választani, amelyet barnával, sárgával, zölddel, rózsaszínnel egészítsünk ki.

Ha dekorálni szeretnénk, az is legyen hasonlóan letisztult, mint a berendezés, és ha tehetjük, válasszunk geometriai formákat.

A japán minimalizmusra jellemzőek az alacsony ágyak, ezért ha nem ódzkodunk attól, hogy ennyire közel aludjunk a padlóhoz, akkor ezt is érdemes kipróbálni.

Semmiféleképpen nem fér bele ebbe a stílusba, hogy a HIFI, a TV, a számítógép a hálószobában legyen, hiszen ez a teljes értékű pihenést szolgáló helyiség.

A fehér szín használata javasolt a hálóban, az ágyon kívül pedig maximum lámpát, polcot érdemes még a szobába tennünk.

A polcra kerüljenek könyvek, növények és egyéb dekorációk, de itt se vigyünk túlzásba semmit.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba