Izgalmas és egyedi asztalterítékek őszre

Írta: ,

Bár a nyári sütögetéseknek vége, nem kell búcsút venned a közös baráti, családi találkától, hiszen a következő szezonok is bővelkedhetnek az összejövetelekben. Főleg, ha ilyen barátságossá és aktuálissá teszed a vendégváró asztalokat!

1/5 Dísztökök minden mennyiségben

Az első teríték, amit a figyelmedbe ajánlunk, máris hamisítatlanul őszi hangulatot áraszt. Néhány éve hazánkba is begyűrűzött a dísztök-őrület, olyannyira, hogy vannak, akik már saját tököcskéket nevelgetnek a kertjükben – kizárólag a szezonális dekoráció céljából.

Bár csak néhány hétig igazán látványosak ezek a furcsa, göcsörtös és színes dísztökök, mégis kiváló alapot biztosítanak minden őszi dekorációhoz, mindegy, hogy koszorút, asztali dekorációt, vagy lépcsődíszt készítesz a segítségükkel.

A vendégváró étkezőasztalokról sem hiányozhatnak ezek az apróságok, pláne, ha a teríték szolid barna, visszafogott. Csak néhány színes levél, méretes gyertya kell az asztali futó mellé, és kész is a tökéletes, őszi asztalteríték.

2/5 Tököt vázának

A nagyobb, méretesebb tökök a lámpásokon túl másfajta inspirációkat is tartogatnak. Például izgalmas vázákat készíthetsz belőlük, így a kertben szedett, csodás őszi virágoknak is ízlésesen szoríthatsz helyet.

Az elkészítési módja rendkívül egyszerű ennek a látványos dísznek: fogj egy konzervdobozt, majd vágj akkor lyukat a tök felső, középső részébe, hogy a fémnek méretes, de szűk hely jusson (így biztosan tart majd). Ezután önts a konzervdobozba vizet, majd rendezd el benne a színes virágokat, és már el is készültél a dekoráció legjavával!

Ha igazán ügyes és kreatív vagy, akkor a konzervdoboz széle sehol sem fog kilátszani, s ezzel olyan hatást keltesz, mintha a tökből nőttek volna ki a csodás bimbók és virágok.

Az ősz káprázatos növényei Kép forrása: indeeddecor.com

3/5 Az ősz káprázatos növényei

Már a korábbi inspirációnkban is bőven jutott hely a virágoknak és a tököknek egyaránt, de amint itt láthatod, ezekből a növényekből annyi kompozíciót állíthatsz össze, amennyit csak szeretnél. A rusztikusság jegyében akár mindennemű rendszer nélkül is egymás mellé rendezheted a tököket és a virágokat, utóbbiak lehetnek szálasak, vagy éppen cserépben növekvők – amelyik jobban tetszik.

A színeket illetően sem muszáj megmaradnod a hagyományos narancs-piros-sárga trió vonalán, az őszhez a lilás, rózsaszínes, barnás – és ahogy itt láthatod – a zöldes árnyalatok egyaránt passzolhatnak. Tulajdonképpen minden növényt felhasználhatsz, amit ilyentájt a kertben, vagy a környéken találsz, egy ilyen faasztalon elrendezve a dekoráció garantáltan önmagáért beszél majd.

4/5 Egy kis rusztikusság

Az előző inspirációnk is kellően rusztikus volt, köszönhetően a dekoráció zűrzavarosságának és a faasztalnak, de ez a teríték kicsit más oldalról mutatja meg ezt a divatos irányvonalat. A fa természetessége az év minden szakaszában egyedi, de ősszel és télen különösen aktuális.

A csodás tányéralátétek és az izgalmas gyertyatartók máris biztosítják az összhangot és a látványt, amit a natúr, de mégis különleges küllemű tökök még tovább fokoznak. Egy ilyen igazán őszi terítékkel büszkélkedő asztalnál mindenki szívesen eltöltene egy kellemes étkezést – meleg napokon akár a szabadban is múlathatjátok az időt. Ha te is a fát hívod segítségük a dekorálás során, feltétlenül ügyelj rá, hogy kellően száraz és tiszta ágakat, kérgeket válassz!

Őszi terülj, terülj asztalkám Kép forrása: stylemepretty.com

5/5 Őszi terülj, terülj asztalkám

Bár a tökök és az őszi levelek alapvetőek lehetnek, nem csak velük dekorálhatsz a szezonális étkezéseken. Sokan nem gondolnak rá, pedig a gyümölcsök nem csak a desszert szerves részét képezhetik, dísz gyanánt is tökéletesek.

A méretes gyümölcsöstálak ősszel különösen jól mutatnak, a pirosló almák, a zamatos körték, szilvák és a hatalmas szőlőfürtök már eleve inspirálóak és étvágygerjesztőek. A változatosság jegyében persze másfajta gyümölcsökkel is díszítheted az asztalt, sőt ha valóban izgalmas látványra vágysz, virágokkal, gyertyákkal szintén megtűzdelheted a kosarakat, állványokat. Amennyiben van hozzá kedved, a dísz a vacsora szerves részévé is válhat, mindösszesen egy fondüt, vagy csoki szökőkutat kell az asztalra tenned, miután leszedted a tányérokat.